В област Плевен приключиха проверките в селища, където е установен завишен брой регистрации по настоящ адрес в периода април 2022 г. до април 2023 г.

За това съобщи Жаклин Рафаелова от пресцентъра на Областната администрация. Припомняме, че проверките започнаха след заповед на областния управител Виолета Иеремиева. 

Спецакция срещу купуването на гласове в Хасковско: Хванаха мигранти и иззеха наркотици (СНИМКИ)

Те обхващат населени места, включени в доклад на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" за регистрации по настоящ адрес и данни за подадените заявления за гласуване по настоящ адрес по реда на Изборния кодекс във връзка с предстоящите избори за общински съветници и кметове на 29 октомври. В областта селищата са 16.

Проверките в селата Ралево, Пелишат, Опанец, Мечка и Върбица са преминали под личното ръководство на областния управител Виолета Иеремиева. Комисиите, осъществили проверките, са включвали представители на различни институции.

"Установено е, че на повечето адреси живеят големи фамилии от ромската общност, където има динамика на регистрациите, поради създаване на нови семейства, което отговаря на реално съществуващата социално-битова обстановка, икономическите им възможности и културна среда.

Членовете на комисиите установиха, че на повечето адреси с по-голям брой регистрирани, между лицата в действителност съществува родствена връзка по права линия", обясни Рафаелова. 

Нарушение, довело до дерегистрация, е установено в село Бресте, община Червен бряг. Там се оказало, че сградите на посочените адреси са в груб строеж и реално в тях не може да се живее. 

Бюлетини с поставени отметки на партии и тефтер с адреси на избиратели хванаха в Монтанско

"При прегледа на всички документи, в немалко случаи комисиите установиха, че струпването на голям брой лица с адресни регистрации на един и същ адрес се дължи на административна грешка - съседни имоти, които имат един административен адрес или имоти, в които съществува многофамилна жилищна сграда, която няма отделна идентификация на самостоятелни обекти в нея", допълни Рафаелова.

След приключване на цялостната проверка е изготвен доклад, с който министър-председателят акад. Николай Денков ще бъде информиран за установените факти. 
Елина Кюркчиева, БТА