Областният управител на Монтана Ивайло Антонов съобщи, че проверките на адресите в региона, където в последните месеци има много новорегистрирани хора, не са установили големи нарушения на закона за адресната регистрация.

Антонов уточни, че в последните няколко дни по негова заповед полицаи и служители на общините са проверили около 100 адреса в 37 населени места, на които в последните 10 месеца са се регистрирали 1292 души.

Полицаи проверяват направените в края на април адресни регистрации в Монтанско

"При проверките е установено, че повечето от хората, регистрирали се на нов адрес в различни селища в областта, настина живеят там. На някои места са констатирани нарушения, които в повечето случи се изразяват в това, че някой не е заявил промяна на адреса си в 30 дневен срок от тази промяна, но това не води до дерегистрация на същия човек и до заличаването му от избирателния списък в даденото селище", обяви областният управител.

"Проверката на новорегистрираните беше направена, за да бъдат изяснени съмненията за "изборен туризъм" в региона", посочи Антонов. Той уточни, че в някои села на областта има значителен брой новорегистрирани хора, които са до 1/3 от общия брой на избирателите.

Първенец в това отношение е село Сливовик в община Медковец със 140 нови жители, а в други села новите жители са около 20 % от избирателите.
Цветомир Цветков, БТА