/ БСП
Водачът на листата с кандидати за народни представители на „БСП за България“ в Сливен Атанас Зафиров заяви, че са необходими спешни мерки срещу намаляване на растящата бедност и демографската криза в българското общество. 

„Близо 2 млн. българи живеят под прага на бедност. Това е недопустимо за страна, която от близо 15 години е член на Европейския съюз и получава милиарди евро по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове. За нас като социално ангажирана партия основен приоритет винаги е била борбата със социалните неравенства. В следващия парламент ще търсим консенсус с останалите политически партии за преизчисляване на пенсиите на база осигурителния доход от 2018 г., ще настояваме също да се продължи изплащането на добавката от 120 лева на всички пенсионери като антикризисна мярка и подкрепа за възрастните хора в тези тежки месеци“, каза Зафиров. 

Преодоляване на бедността чрез промени в данъчните закони и въвеждане на семейно подоходно облагане предлагат още от левицата. Предложението е свързано с  намаляване на данъчната основа на единия работещ родител с 550 лв. за всяко дете. БСП предлага също нулев данък върху доходите от труд за младите хора, до навършване на 26 години.

„Това са важни стъпки, които ще повишат доходите на хората, ще осигурят сигурност и предвидимост на българските семейства, оказвайки положително въздействие и върху демографската криза в страната. Освен подкрепа на възрастните хора, държавата трябва да подаде ръка и на младите българи, да осигури адекватни условия, в които да живеят, да се развиват и да създават семейства. Една от мерките, които ние от БСП ще предложим в следващото Народно събрание, е лекарствата за деца до 14-годишна възраст да са безплатни. Дължим това, както на децата, така и на техните родители“, допълни Атанас Зафиров. 

В плана за управление на страната в първите 100 дни социалистите предвиждат и увеличение на еднократна помощ за второ и трето дете, която следва да стане 6500 лева, при условие, че единият родител е работил последните 24 месеца.

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта.