БСП обмисля да отзове представителите си в изборните комисии
БСП обмисля да отзове представителите си в изборните комисии / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БСП обмисля да отзове своите представители в изборните комисии, най-напред в Централната избирателна комисия (ЦИК), след което и в районните комисии (РИК), обяви днес Мая Манолова.

Тя изтъкна, че окончателното решение на социалистите ще зависи от това дали мнозинството на ГЕРБ в ЦИК и РИК ще преразгледа решенията по отношение на състава на ръководствата на секционните избирателни комисии (СИК) и по отношение на отказа да се обяви кодът на софтуера за броене на изборните резултати.

„Ако ЦИК и РИК не преразгледат своите решения за ръководства на СИК, и ако ЦИК не преразгледа своето решение за отказ до достъп на кода на програмата на ИО, БСП обмисляме крайна стъпка да отзовем своите представителите в избирателните комисии.
На първо време в ЦИК, след това и ЦИК, а после и РИК”, заяви Манолова, цитирана от БГНЕС.

Тя изтъкна, че социалистите не искат с присъствието си да легитимират опитите на ГЕРБ да фалшифицира резултатите от предстоящите избори. „Ние наистина сме изключително притеснени и нямаме доверие на изборната администрация, която партийно е доминирана от ГЕРБ”, коментира още Манолова.

От БСП се обърнаха към всички партии и неправителствени организации, които следят за честността с общи усилия „да създадем гражданска избирателна комисия, гражданска изборна администрация, която да организира пълно паралелно преброяване на резултатите от предстоящите избори публично пред очите на българските граждани, защото нямаме никакво доверие на изборна администрация на ЦИК, доминирани от ПП ГЕРБ”, изтъкна Манолова.