Ангел Славчев: Нови избори ще задълбочат кризата в страната
Ангел Славчев: Нови избори ще задълбочат кризата в страната / снимка: БГНЕС, архив

Провеждането на нови избори по сега съществуващия Изборен кодекс ще доведе до задълбочаване на кризата в страната. Това заяви Ангел Славчев, едно от лицата на протестите в началото на тази година, предаде БГНЕС.

От Движението за граждански контрол, около което се обединиха много от хората, които излязоха на улицата през февруари месец са подготвили отворено писмо, което ще изпратят до ръководствата на политическите партии, народните представители от 42-то Народно събрание. Те са убедени, че провеждането на нови избори сега ще доведе до допълнително отлагане на решаването на проблемите от обществена значимост, които са от компетентността на Народното събрание и Министерски съвет.

„Българският народ нямаше шанс да направи своя информиран, свободен и демократичен избор. Всички водещи политически партии имат вина за нарушения ден за размисъл и са съучастници в опорочаването на изборния вот. Въпреки тези обстоятелства повечето от тях не оспорват резултата, а искането за касиране на избори 2013 от страна на ГЕРБ не кореспондира с изявлението за победа на същите. Не бяха отчетени редица по-основателни причини за касиране като неоспорими данни за няколко стотин хиляди мъртви души и няколко стотин хиляди бюлетини с неизвестен статус”, пишат те в писмото си.

Представителите на протестиращите настояват депутатите от 42-то Народно събрание незабавно да поемат ангажимент по изпълнение на спешни мерки в посока на подобряване на политическата, икономическата и социалната ситуация в страната. Те още веднъж напомнят исканията на стотиците хиляди души, които протестирайки в продължение на няколко седмици доведоха до падане на кабинета „Борисов”.

Те очакват да има публичност на всички концесионни, приватизационни и всякакви други договори и работни програми, които касаят всички дружества и фирми с държавно и общинско участие и осигуряване на непрекъснат, компетентен и пълен държавен контрол с гражданско участие.

Гражданите настояват за незабавно прекратяване на всички, дори започнали процедури по приватизационни сделки и да не се допуска БДЖ да стигне до ситуация на несъстоятелност.

От Движението за граждански контрол настояват и за промени в Изборния кодекс, с които да се въведе преференциалния вот, да се създаде възможност за отзоваване на депутати, да се намали необходимия брой подписи за регистриране за изборите на 1000 за инициативни комитети и на 5000 за партии,да се свали финансовия депозит за явяване на избори на 1000 лева за инициативен комитет и 5000 за политическа партия, да се въведе активна регистрация за участие в изборите, допускане на граждански квоти в изборните комисии.