Защо парите за магистралите не се влагат в селското стопанство, пита Алексей Петров
Защо парите за магистралите не се влагат в селското стопанство, пита Алексей Петров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Защо парите за магистралите не се влагат в селското стопанство, пита Алексей Петров
45658
Защо парите за магистралите не се влагат в селското стопанство, пита Алексей Петров
  • Защо парите за магистралите не се влагат в селското стопанство, пита Алексей Петров

Кандидатът за президент Алексей Петров се срещна с избиратели от петричкия регион, след което посети местността Рупите по покана на отец Живко, свещеник в църквата "Св. Петка". След посещението си в южния град Алексей Петров пристигна в Благоевград. В програмата му е предвидено още среща и със студентите в областния център. Пред журналисти Петров заяви, че основният проблем на селскостопанските производители в Петрич е ниската изкупна цена на зеленчуците.

В България сме свидетели на пълен разпад на държавността и на икономическа разруха. Това заяви в Благоевград кандидатът за президент Алексей Петров:

„Повече от половината от фирмите на малкия и средния бизнес за тези две години бяха ликвидирани. А малкият и средният бизнес не само в България, а и в Европа, осигурява повече от 95-96% от работните места. Хората не искат този дневен ред, който им се предлага от София. Това казаха днес в петричкото поле и в селата на Петрич, а и в самия град. Хората не искат огромните финансови ресурси, които се изливат в магистралите, да бъдат насочени там и хората, особено в полето, искат и трактора".

Защо парите за магистралите не се влагат в селското стопанство, попита Алексей Петров.

„От какво всъщност зависи парите, които бяха в резерва и отидоха в магистралите, да не бяха насочени в селското стопанство, например? В днешните условия - трудни, когато България може да бъде изхранвана само от нашето селско стопанство, включително и да изнася навън, този човек излива едни огромни ресурси в магистралите, които са хубаво нещо, но не за това време, за днес, в тази трудна социално-икономическа ситуация. Тези пари от държавния резерв, които никой засега не може да каже къде са отишли, само ако в една малка част от тях бяха отишли в една държавна банка и с тях се финансираше на нормална лихва, каквато е в Европа, малкият и средният бизнес, предприемачите в селското стопанство, ние нямаше да имаме това ниво на безработица, полицейска държава - със срината икономика, със счупен гръбнак, т.е. ликвидиран малък среден бизнес и безпрецедентни лихви на банките, които не позволяват на хората в Петрич, тук в полето да вземат един кредит на нормална лихва. Защото гръцките банки кредитират в Гърция и в България с 10 пункта разлика. Една и съща банка кредитира в Гърция на 3-4%, а в България - на 13-14%. Възниква въпросът: този ли стандарт искахме ние, когато желаехме да влезем в Европа? Два пъти по-малка субсидия в сравнение с Гърция на нашите производители в Петрич. В същото време се оказа, че Борисов има наистина сериозни компетенции по отношение на контрабандата. Защото, тук, тези хора, които не могат да си изтеглят кредита заради тези 10 пункта по-висока лихва, не могат да имат свобода на инициатива в селското стопанство и защото доматите идват на безбожно ниска цена, като се контрабандират в голяма част. В същото време, както твърдят и хората на борсата в Карналово, това е най-лошото качество, което пристига от Македония и Гърция и не може да се реализира там. Даже в Македония, където няма европейско финансиране, държавата субсидира това производство, задоволява вътрешния пазар и най-лошото качество през Гърция или през границата между България и Македония се контрабандира тук. Както се изразяваха на борсата в Карналово : „Тук ни се поднася отровата", казват те. Може и да е пресилено, но така се разбира от тях, когато полагат онези неимоверни усилия да отгледат този качествен продукт в петричкото поле. Когато говорим за контрабанда, когато говорим за тази компетентност на Борисов в тази област, няма как да не се изрази тази тревога и тя е огромна. И нашият екип многократно е алармирал, че проблемът на България с контрабандата не се състои само в това, че това правителство отклонява 2,5 млрд. годишно от държавния бюджет, а контрабандата е проблемът за неприемането ни в Шенген", каза Петров.

Кандидат-президентът Алексей Петров коментира пред журналисти въпроса за високите лихви на банките:

„Когато си говорим за банките, разбира се, аз твърдя, че ние с още по-голяма готовност можем да стигнем дори и до по-нестандартни поведения и действия, но трябва настина да се намери причината, за която в България се покровителстват банковите спекуланти. Отговорността отново е на тези хора от партиите, но в днешния вариант на това безчинстване на банките, един човек в Кюстендил даже нарече това „банков тероризъм", няма как да се случи, ако някой няма изгода. И аз казвам, в България в момента един човек определя какво да правим и той е премиерът. Трябва да отговори: каква е неговата далавера, за да не може включително и този механизъм, който ние предложихме - едни държавни пари да отидат в държавната банка и тя да започне да кредитира, вече не казваме на средноевропейско, на нула да кредитира държавните пари на държавните предприятия в държавната банка и да кредитира в Петрич на нула", допълни Петров.