Защо не се изплащат болничните?
Защо не се изплащат болничните? / netinfo

284 хиляди обезщетения за болнични са изплатени от началото на годината от Националния осигурителен институт - като сума толкова, колкото и миналата година. Но… в статистиката има и доста любопитни неща, за които Маринела Величкова разговаря с шефа на Столичното управление за социално осигуряване Тенчо Тенчев.

Има наистина отказани болнични листове за изплащане, но те представляват 0,50% от изплатените. Причината едно лице да има право на обезщетение за временна неработоспособност или другите видове обезщетения, трябва да има шест месеца осигурителен стаж. Тези лица нямат такъв осигурителен стаж, те нямат право на обезщетение за временна неработоспособност.

В същите тези данни аз чета, че за цялата страна има неупражнен контрол на Националната агенция по проходите /НАП/ по подаване на данните за осигурителния стаж, за малко над 14 хиляди души. Какво излиза – че малко над 14 хиляди души не са получили болничните си, защото НАП не си е свършила работата?

Не бих го казал по този начин, тъй като задължението за подаване на данните е на самите работодатели. Но данни се подават в офисите на НАП и ако говорим за контрол, той първо трябва да бъде налаган от органите на НАП и после от контролните органи на Националния осигурителен институт /НОИ/. Изпращането на писма на работодателите върши работа - на територията на София от 500 неизправни работодатели, които бяха уведомени, 90% от тях подадоха коректни данни.

Тази система беше създадена, за да може хората да получават болнични от тези работодатели, които не ги изплащат. А сега излиза, че отново заради работодателите, макар процентът да е четири, пак контрата е в боледувалите.

Съгласен съм, но системата стартира от началото на годината и резултатите могат да бъдат отчитани на по-късен етап. Очевидно е обаче, че работодатели, които преди не плащаха обезщетение, сега при новия ред на плащане лицата получават обезщетения.

Още една цифра ми направи впечатление – почти 11 хиляди не са получили своите болнични, те са в т.нар. „листа на чакащите”, а причина за това е несъответствие с медицинската част на болничния лист. Какво точно значи това?

Това наистина е много интересно. Ние се сблъскахме с издадени болнични листове, в които не са попълнени всички реквизити. Имаме издаден болничен лист, който не е подпечатан и подписан от лекаря. Има болнични листове, в които дните на временната неработоспособност не съответстват на отсъствието на лицето от работа.

Има случаи, в които болници не вписват регистрационен номер на лечебното заведение. Има болнични листове, в които графите, където трябва да се попълват диагнози, не са попълнени.

Това направо си намирисва на фалшиви болнични листове.

Не, по-скоро става дума за недобро отношение на самите лекари към процеса на издаване на болничните листове. Те са вид ценна книга и лекарите би следвало да издават коректни болнични листове.

Тази система може ли да бъде контрол на фалшиви болнични листове, нещо, което отдавна се прави опит да бъде осъществено, не съвсем успешно?

Категорично – ако не бъде изправен болничният лист, ако няма документация или лицето не е боледувало, очевидно че няма да бъде изправен, на това лице не трябва да се плаща обезщетение. Парите, които се изплащат за болничните листове, са част от нашите пари. Категорично системата хваща такива случаи.

А продължението какво е?

Следва да бъде съставен начет на органите на медицинската експертиза за неправилно издадения болничен лист. Там отговорността вече е на самите лекари, те трябва да възстановят сумите. Апел към слушателите – нека да гледат какъв болничен лист се издава при преглед. Може самото лице да си провери сгрешени имена, например, има и такива случаи. Следващата част в системата са работодателите, които трябва да подават перфектни данни и след това на тази база НОИ ще може да си свърши работата. Тъй като има и други случаи, в които болничните листове са издадени през месеците януари и февруари, а се представят в НОИ през март – а 30-дневният срок за изплащане на обезщетенията тече от датата на представяне.

Чуйте интервюто с Тенчо Тенев в звуковия файл