В.Симеонов: Европа трябва да се съобразява с националните особености на всяка държава
В.Симеонов: Европа трябва да се съобразява с националните особености на всяка държава / снимка: БГНЕС, архив

Валери Симеонов от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) в „Седмицата” на Дарик:

През седмицата официално НФСБ обявиха как ще участват на евровота през май, патриотичен фронт, но под името Национален фронт за спасение на България, нали така. В него ще влизат… ГОРД изчезва доколкото разбирам от Слави Бинев.

Значи, ГОРД съществува… първо добър ден на вас и на вашите многобройни слушатели. ГОРД, естествено, че остават, тя не е…

Слави Бинев беше най-популярната фигура в ГОРД, той го основа…

Слави Бинев беше най-популярната, но самият ГОРД си остава като юридическо регистрирана партия, а Слави Бинев лично направи една много сериозна крачка, бих казал, знакова, знакова постъпка на политик. Той излезе от партията, която е създал сам и на която е лидер, и подаде документи за членство в Националния фронт за спасение на България, по този начин показвайки на останалите ни партньори, както и на останалите политици в България, че личното трябва да остане на заден план, когато  искаш да служиш на родината.

НИЕ, това… Национален идеал за единство, това е онази група, която се отцепи някога от НДСВ в парламента…

Те бяха ВМРО, не, не, не НДСВ, бяха ВМРО, ВМРО не е… така беше абревиатурата.

Това стана по-нататък, но самата НИЕ тръгна като партия от времето на царя, тогава Никола Николов беше…

Не, те си бяха ВМРО, те си бяха ВМРО.

После се събраха с ВМРО, така.

Ами там е Славчо Атанасов, бившият кмет на Пловдив, Борис Ячев и други колеги, които държат много сериозна част от бившите структури на ВМРО.

Целокупна България, Григор Велев той беше кандидат за президент предишните президентски избори, не последните, а предишните.

И все пак голямата му заслуга е, че това е единственият човек заедно с Георги Марков, които от 1997 г. създадоха първата българска национална доктрина, засега единствена…

Европа на свободата и демокрацията, това е…

Това е парламентарната група на евроскептиците, в която вече член Слави Бинев не е…

И вие ще се целите там, ако имате евродепутати, те ще бъдат в тази група, ако тя се възпроизведе в бъдещия европарламент.

Точно така, точно така… и гордо можем да заявим, че от онзи ден ние вече имаме там и представителство, Националния фронт, чрез Слави Бинев.

Цитират ви да казвате тази седмица като обявявате патриотичния си фронт, че сте против ГЕРБ, против БСП, най-вече против ДПС, известна е, така, непримиримите ви различия с „Атака”, т.е. против всички.

Ами така се получава, да, за нас това са партии на статуквото, това са партии, които до момента са играли театъра на управляващи и опозиция и са се сменяли, сменяли са си местата, но ние нито сме имали реално управляващи, нито реално опозиция, и мога да се аргументирам в това отношение. За 24 години какво добро е постигнала България благодарение на поредните управления, които е имало до момента.

Нищо добро?

Аз мисля, че почти нищо, ако се замислим, така, в по-глобален обществен план, кое се е подобрило - икономиката, благосъстоянието, здравеопазването.

Благосъстоянието според вас не се е променило, така ли?

Благосъстоянието се е променило с отрицателен знак естествено, естествено хората обедняват, неслучайно сме последната по приходи държава в Европейския съюз.

Това включително и за Бургас го казвате, така ли, при положение, че имаше период, в който вие бяхте председател на общинския съвет, там нищо ли не успяхте да допринесете?

Значи, председател на общинския съвет е една... всъщност една престижна длъжност.

Две години бяхте, нали?

Една година точно и си подадох оставката, когато общинският съвет реши да прави джамия в Меден рудник. За мен това беше страшно унизително, жесток удар, аз не можеше да продължавам да бъда председател на джамийско настоятелство, благодаря, и просто си подадох оставката.

А влизането в Европейския съюз в партньорството с тези напреднали държави по света, това слагате ли в групата на провала?

Ами, говорим в момента за икономическото състояние. Естествено,че да, защото, ако излезем от Бургаския регион… може би под въпросът ви беше Бургаският регион не е ли по-добре. Да, по-добре е три месеца в годината. Тогава е по-добре от останалите. В останалото време хората харчат парите, които са събрали от туристите.

Какъв е смисълът обаче да отивате в Европейския парламент, след като казвате, че Европа не е хубаво нещо, което се е случило на България?

Да поправим грешките и престъпленията на тези, които преди нас са били в Европейския съюз, носейки знамето на България. Това са били националните предатели, които допуснаха да се затворят блоковете на АЕЦ „Козлодуй”, които допуснаха българските земеделци да взимат четири пъти по-ниски субсидии от своите гръцки съседи, и редица други предварителни условия, които бяха договорени в договора за присъединяване. Така че…

Програмата ви е промяна на договора за присъединяване на България.

Програмата ни е, най-общо казано, защита на националните интереси, реална защита, а не куха фраза.

Не, не, като технология смятате ли, че… 17 да са, всички да са от вашата формация, как няма да допускат. Всички останали държави трябва да се съгласят да променят условията, при които България участва в Европейския съюз.

Все пак ние не влизаме като самостоятелна група, ние имаме до себе си и зад себе си мощната и все по-разширяваща се група на „Европа на свободата и на демокрацията” - евроскептиците, които мислят точно като нас. Септември месец ние бяхме на конгреса на Партията на независимостта на Великобритания и с…

Те там последно бяха номер едно този месец в някакво проучване, да.

Ами напоследък вече стават номер едно. Тогава бяха номер две, но сега проучванията дават, че първата сила в европарламента от Великобритания, която ще влезе, това е точно ЮКИП.

Ама те печелят с това, че са срещу българите.

Не, не печелят с това, че са срещу българите. Те печелят…

Говорят срещу тях, че българите пречат, че заради тях в Англия социалното осигуряване плаща…

Не. Това е един дребен детайл, те печелят с това, че защитават интересите на гражданите на Великобритания. Това печели подкрепата на народа, а не отношението в един конкретен случай. Освен това те не са срещу българите. Значи, това е една заблуда, така, една димна завеса, която се разпространява от нашите медии, за съжаление, а истината е, че точно Найджъл Фарадж каза - не, ние сме го записали в интервю - ние не сме против работещите българи, които си плащат данъците и допринасят за повишаването на икономическото благосъстояние на Великобритания, и то е така. Те са против циганите, които отиват и източват тяхната социална система още с кацането на летището.

Какво трябва да се промени в Европа?

В Европа трябва да се променят много неща, на първо място трябва да се сложи точка, кръст на федералния принцип, на принципа на подчиняването на евробюрократичните закони и нормативи, които са въведени. Трябва на първо място да се съобразява Европа с националните особености и приоритети на всяка държава - това, което до момента не прави. Европа се е превърнала в един тежък бюрократичен и административен мастодонт, който дава разпореждания и който реално не контролира вече, изпуска процесите, и то се вижда. Самият ръст на евроскептичните настроения показват, че Европейският съюз и Европейската комисия просто изпускат положението.

Те не изглежда да изпускат. Тази седмица, така, веселата новина, даже предаването започнах с това, е, че ще регулират приказките, които да могат да се изучават в европейските училища, да няма приказки, в които майката седи вкъщи, а бащата ходи на работа, защото така се застрашавало половото равноправие, децата се научавали, че е нормално момиченцата да станат майки вкъщи, а пък бащите да ходят на работа. Т.е. фактът, че се занимават с това, показва, че имат чувството, че контролират всичко.

Ами, според мен те имат, те не са по-различни от нашите откъснали се от живота бюрократи и полетели в небесата политици. Те са нещо подобно, но просто в един по-голям, по-висок мащаб. Конкретно за случая с приказките това е всъщност част от опита за обезличаване на националната идентичност на държавите членки на Европейския съюз. Само си помислете, как вие виждате най-важното възпитание, възпитанието на майката, възпитанието на детето от майката, в майчиния му дом, преди още да тръгне на детска градина, нима то не става по този изпитан, утвърден, изключително хуманен начин чрез разказване на приказки, легенди. Фолклорът е този, който запазва нашата нация. Той е един от стълбовете, фундаментите на всяка нация. Еврофедералистите са го разбрали това нещо и точно в духа на препоръките на Сорос и на разни други папагали от рода на „Отворено общество” и прочее, те се опитват да ударят по един от фундаментите. Следващият е… освен, нали, приказките, освен това домашно възпитание, което някак си никой не му обръща внимание, но то е страшно важно. След това вероятно ще ударят и по фолклора, вероятно ще опитат да уеднаквят и езиците. И целта е образуването на една мегаевропейска, унифицирана, безлична нация от потребители. Това е нашето виждане.

Добре, а защо да стоите там тогава? Каква точно промяна ще направите, а пък пак да е заедно? Защо България да не напусне Европейския съюз, защо това да не ви бъде целта и да не участвате изобщо да не участвате в такива избори, да се занимавате…

В групата на евроскептиците и „Европа на свободата и демокрацията” има и представители на партии, които желаят излизането от Европейския съюз. Такава е например Партията на независимостта на Великобритания. Ние сме заедно с тях, защото общото между нас е много повече, отколкото с всички останали партии. Но…

Защо... ще си кажете окончателно - вие ще се явите с програма…

Да, да, ще…

… България да напусне Европейския съюз.

Не. Категорично не. Ето тук е разликата и ще се аргументирам много разбираемо. България няма интерес да напусне Европейския съюз. За България е изключително опасно.

Защо?

Защото може да изчезне. Защото от България могат да бъдат откъснати региони, цели региони, от нашия агресивен южен съсед Турция и България няма да бъде с нищо по-различна от нейните източни съседи - Ирак и Сирия, от които реално Турция откъсна територии, тъй като нямаше организация или обединения, сдружени държави, които да защитават техните интереси, да застанат зад тях.

То Европейският съюз не е военна организация…

Да, не е военна организация, все пак…

… може би да си стоим в НАТО стига.

Все пак е икономическа организация. Тя е организация на обединени държави с общи принципи. И нашето присъствие в Европейския съюз до голяма степен е пречка срещу агресивните пълзновения на Турция. Ето това е причината ние да не желаем излизането, основната причина може би, да не желаем излизането на България от Европейския съюз.

БСП или АБВ, кой е по-добрият във вашата подредба, която правите на добри и лоши?

Ами, този въпрос трябваше преди малко да го зададете, може би го зададохте на вашия гост преди мен, нали…

Е, аз и двамата ги питах, но понеже чухте и двете, и двата разговора…

Лично моето отношение - един дол дренки. Един дол дренки. И едните, и другите спекулират с носталгичните настроения на своя застарял електорат. Там няма идеи, там няма платформа, това не е лява партия, нито пък е партия на народа. Тя е партия олигархията. И оттук нататък е вече въпрос на… кое ще продуцира по-красиви лъжи, за да повлече след себе си част от сегашния електорат на БСП.

Кой ще ви е партньор обаче? Без да подценявам това, в което всеки политик трябва да вярва, че ще бъде номер едно и сам ще решава нещата, но все пак…

Не, никой не страда от такива болни амбиции, най-малко аз, най-малко аз.

Да, сигурно си давате сметка, че най-вероятно няма да имате 9 евродепутати, нито…

Нито аз, нито моите колеги, лидери на останалите партии, страдаме от някакво усещане за изключителност.

Така. При вас въпросът, социолозите по-скоро поставят въпроса ще успеете ли този път да влезете в парламента или не.

В парламента ние предния път успяхме да влезем. Сега, друг е въпросът, че нас не ни допуснаха в парламента, чрез многобройните манипулации…

Така или иначе, да, влиянието ви все пак се измерва с проценти, които няма да може да определяте сами каквито и да е решения.

Да, възможно е, но това е въпрос на вот, въпрос на решение на българския избирател. Ако, ето, вашият въпрос е, да, ако…

Кой ви е, кой ще ви е приятел в политиката в България?

Ако не получим доминиращо мнозинство, естествено, че ние ще присъстваме в парламента в името на това, в което сме се врекли и с което привличаме нашите избиратели - защита интересите. Важен е интересът на държавата, а не нашият партиен интерес, моят личен интерес или интересите на някои други партии в парламента. С други думи, ние ще подкрепяме всичко добро, което е добро за България, и ще бъдем против всичко лошо, което е против България.

Ами, ето, например от всичко, което разказахте за Турция, сходна риторика с вашите бивши колеги от „Атака”. Те говорят същото, впрочем сигурно ще повторите същото и за мораториума за земята, продажбата на българска земя на чужденци от Европейския
съюз.

Значи, ние сме, ние сме излезли с декларация още септември месец и ако някой повтаря нашата, нашето искане за референдум, това е „Атака”… това няма значение.

Да, кой е пръв или втори, това, това не е най-важното. Важно е, ето, обща идея.

Значи, вижте, по принцип тезите са общи, идеите са общи. Няма нищо лошо те да бъдат подкрепени. Има едно лошо нещо обаче при „Атака”. „Атака” изцяло загуби доверието на патриотично и националистично ориентираните избиратели. Всички знаят, че когато „Атака” издигне някаква идея, то това е обикновено преведено в нейна полза.

Не изглежда точно така като проценти. Дори сега да казват социолозите, че имат по-малко, отколкото имаха преди, но продължават да бъдат все пак сред забележимите патриотични партии.

Не, не могат да бъдат забележими. Те не могат да имат нищо повече…

Като подкрепа.

… от тези малки лидерски партии, които събират около един процент. Това е техният електорат. Останалото беше купено и бяха налъгани лумпените в България…

Никакво партньорство не е възможно?

… с 500 лева пенсия и с хиляда лева работна заплата. Сега, както лъжеха простите хора, така направиха техните 7%. А за партньорство, възможно е, но без Волен Сидеров. Ето отговора на въпроса.

За или против референдум за изборите?

Ами, референдум за изборите… имате предвид за…

За изборните правила, това, което…

… за Избирателния кодекс?

Да. Дали да има и колко да бъдат мажоритарните депутати, дали да има задължително гласуване, дали да има електронно гласуване. Впрочем можем да разчепкаме и трите въпроса, които задава президентът, но по-скоро първо за принципа да кажете. В евроизборите мислите ли, че е разумно да се направи това допитване?

Не е разумно, то е безсмислено. Затова не подкрепяме едно искане за референдум, а е безсмислено, защото за да бъде законен референдумът, той трябва да събере толкова, колкото са гласували на предните избори. Както знаете, около 55-56% беше процентът на избирателна активност на парламентарните избори. Сега този процент по никакъв начин не може да бъде достигнат, защото за евроизборите гласуват доста по-малко, и освен всичко друго въпросът е защо г-н Плевнелиев сега се сети да поиска промяна на Избирателния кодекс, а не преди това.

Всички се хващат с все пак формалната страна на въпроса, а по същество все пак има, има въпроси…

Съществото е, по същество не е…

Да стане ли задължително гласуването - това е интересен въпрос.

Така, значи, ние много преди Плевнелиев да се събуди сме го заложили в нашата програма, че искаме задължително гласуване като единствения категоричен начин да се ликвидира купуването на гласове и да се игнорира или рязко намали етническият и
верският вот, което пробутват ДПС и другите етнически партии.

Как да се наказват тези, дето не гласуват?

Как да се наказват, то си е измислено, просто с глоби. На българина, ако не му бръкнеш в джоба, нищо няма да постигнеш. Той просто няма да ти обърне внимание. Какви бяха тези глупости за ваучери и прочие, глупости!

Ама, една част от негласуващите нямаш какво да им вземеш. Нали, как да бръкнеш в празен джоб. Ще им е все тая.

Значи, ние няма да измислим топлата вода, това е измислено в развитите държави. След като се прилага в Гърция, може да се прилага и в България. Ще се намери по какъв начин да бъдат санкционирани. Могат да бъдат примерно лишени от част от административни услуги и така нататък. Социални помощи няма да получават, като не гласуват, откъде накъде. Значи, гласуването е най-висшата отговорност на всеки член на една демократична държава.

Електронно гласуване?

Абсурд. Най-голямата лъжа може и измама може да стане точно с електронното.

Защо човек да може да си купи книга с кредитната си карта през интернет и това да не притеснява никого чак толкова извънредно извън възможните престъпления, които ще се извършат с това, а да не може да гласува? Ти да си даваш кредитната карта,
в която имаш примерно 5000 лева и да си купиш книга за 5 лева…

Кой контролира твоето плащане и кой го получава, когато плащаш с кредитна карта?

Има международни системи, доколкото знам, да…

А, така, има международни системи, има и получател…

Ама то в България не е казано как ще стане.

… който е спечелил твоето доверие, получател на парите, в чиято коректност ти не се съмняваш, купувайки оттам съответната стока. Тук обаче става въпрос, че насреща има
политици, тук има служители, които могат да бъдат манипулиращи моя вот. Никой не може да ме убеди, че след като имам доверие в електронното гласуване по принцип, аз имам доверие в тези, които ще го прилагат и ще го проверяват. Разбирате ли?

Аха, значи по различна е позицията ви. Тоест…

А възможностите…

… вие сте за електронното гласуване, но сте против в България да стане?

Не, аз съм против… Аз съм за електронното гласуване в Европа и съм против електронното гласуване в България.

Ами, на евроизборите не е ли една възможност да се пробва в България, тъй като те ще са за цяла Европа и ние да поискаме през Европа да се осъществи тоя вот. Нали някои държави гласуват електронно в Европа?

Е, да някои държави, които имат обаче…

Те да ни преброят даже гласовете, на тях да им платят.

… работеща съдебна система, имат работещи контролни институции и имат доверие в политическата класа или политическите, или управляващите.

Да наемем тяхната фирма, която го прави това тя.

Аха, с други думи самоцелно в името на…

Не, за да се види дали работи и електронното.

Да. Знаете ли, българинът много голямо желание има винаги да бъде най-модерен, да минава, така, за модерна нация да минава българската нация. В името на какво ще си правим тези разходи да плащаме на някоя чужда фирма да контролира? Никой не прави безплатно това. Или да извършва преброяването. Знаете ли…

Интересно е кое по-скъпо - дали да се напечатат бюлетините, да се транспортират, кое от двете, протоколите…

Ама, те бюлетините пак трябва да се напечатат. Нали ви е ясно. Те няма как да не бъдат напечатани, защото винаги съществува теоретическата възможност...

Никой да не поиска да отиде електронно.

Естествено. Или тези които да бъдат един процент. Ти трябва да си готов да им предложиш бюлетини. С други думи, разходите така или иначе ще бъдат направени, но никаква гаранция няма да има за честността на тези избори. Значи вижте какво, физически гласуваме с ръцете си и се подписваме, и ни лъжат като дърти цигани, а да им вярваме, че ако тази програма попадне в ръцете на техните компютърни специалисти, тя ще работи коректно. Абсурд.

Мажоритарни избори?

Никакво мажоритарно гласуване. Мажоритарно се гласува в държави с утвърдена демокрация, с наложена демокрация, с демократични традиции. Когато гласуват мажоритарно сега, в този момент, българите, те ще вкарат в парламента всички чалга певици, футболисти и от регионите на шалварите също ще присъстват. Това ще бъде съставът на бъдещото Народно събрание, не го пожелавам на българския народ.

А вие например имате…

Значи, ще се напълни със силикон парламентът, разбирате ли?

… имате няколко сериозни познати имена, защо смятате, че те няма да успеят?

Ами защото видяхме как гласува мажоритарно българинът при единствената възможност, която му беше предоставена. Избраха хора, които не познават.

Ама излиза, че ви е грешен народът, за който ще се борите, така както го казвате.

Не, не ни е грешен народът.

Вие казвате, той гласува грешно този народ.

Не, народа ни ние трябва да го познаваме и да оценяваме неговите плюсове и минуси, какво… и неговата степен, ако щете, на израстване. И трябва да правим така, че да му осигурим по-добро бъдеще с неговото гласуване и с неговия потенциал, който в момента го има.

Ако бяхте в парламента, за или против вот на недоверие срещу правителството за сигурността щяхте да гласувате? Този, който готви ГЕРБ в момента.

Най-вече срещу бездействието на правителството, тоталното бездействие.

Недоверие.

Недоверие естествено.

Интересно е да се ориентираме в позициите ви по различни актуални дебати. Например работодатели и синдикати доста спориха около предложение за промени в Кодекса на труда - дали трябва да се намалят защитите на работниците, за да може по-лесно работодателите да наемат служители, респективно да ги освобождават, по-малко социални права да има, за да остават пари за бизнес. Това е същината на спора, който се води. Вие за кое от двете като партия сте?

Ами, знаете ли този клас, който се изплаща до момента, той, първо, не е кой знае каква голяма сума, кой знае какъв голям процент и, второ, е една традиция за България, въпреки че в много държави го няма. Така че аз не съм склонен на това крайно искане на работодателите, едва ли не като въпрос на продължаване на преговорите за този клас. По-скоро не виждам тук опити за намаляване на косвените данъци. В момента върху 100 лева заплата, върху 1000, хайде че няма 100 лева заплата, но върху 1000 лева заплата един работодател, аз съм работодател, имам 400 служители, аз плащам още 400 лева върху тези негови 1000 лева - осигуровки, здравни, пенсионни и т.н., и т.н. 400 лева - това за мен е голям косвен данък.

Отнякъде трябва да дойдат парите за пенсия, казват, че…

С други думи, аз мисля, че работодателите и синдикатите трябва се обединят около това да намалят дела, който прибира държавата, защото държавата не употребява по предназначение тези фондове, това най-малко поради това. Знаете, че пенсионният фонд се използва като една каса със средства за всякакви дейности, включително за строеж на магистрали.

Не, той не стига пенсионният, казват всички експерти, в смисъл идеята за намаляване звучи добре, но как ще се платят пенсиите, какъв е следващият ход, който предлагате?

Ами, предлагам увеличаване на държавните приходи, които трябва да помогнат за доплащане и за заплащането на пенсиите, и за тяхното повишаване.

Как?

Нещо да сте чули да е направило новото правителство на Орешарски с митниците освен да изреди до момента трима началници? Вие знаете ли, че в България едно от най-големите приходни пера биха могли да бъдат акцизите и данъците, които се плащат на границите, защото нашите прадеди са извършили, са ни направили този страхотен подарък да се установят, да установят България на кръстопът. В момента митниците всъщност служат само като партийни каси и като захранване на определени митнически босове. Там има страшно много свободни пари. Много е интересен един факт, който никой не коментира - как така трима поредни министри на икономиката са все от Хасково. Можем да си помислим всичките върху този въпрос. Така че парите могат да бъдат насочени и постигнати, и събрани от другаде, като се започне от митниците, контрабандата на цигари, огромната контрабанда на горива, която се извършва от „Лукойл Нефтохим” Бургас, огромнатаконтрабанда. Никой не знае колко гориво се внася и колко се продава на техните бензиностанции, а се обявява, че се изнася като износ, за да не се плаща акциз. Огромната контрабанда на алкохол. А за синтетичните наркотици, които се създават в България и се изнасят за Близкия Изток, за да могат бунтовниците на Сирия, нали, да бъдат във вечно… в състояние на вечно опиянен героизъм?! Има страшно много места откъдето могат да се съберат пари, но това не е изгодно, и то не е изгодно на тези, които ни управляват.

Каква е позицията ви по дебата с Наказателния кодекс - по-тежки наказания или, напротив, по-леки, да отпадне освен доживотния затвор, да отпадне затворът въобще за редица престъпления?

Не, не. Личното ми мнение, значи тук нямаме…

Глоби, обществено полезен труд?

Абсолютно да, глоби, обществено полезен труд. Има страшно много незаети работни места, има страшно много обекти, които трябва да бъдат завършени - държавни, общински, където може да се влага трудът точно на затворниците. Има… много ниски са наказанията при нас. Според мен трябва да се завишат санкциите, особено там, където имаме трайно такива кризисни ситуации като например при кражбата на желязо. Видяхте докъде се стигна - катастрофи на товарни влакове. Утре могат да бъдат пътнически влакове.

Ние говорихме за това и с министъра на транспорта. Въпросът е с доказването. Всеки казва нещо, ето, както и вие преди малко казахте за този и за онзи, но едно е да го кажеш, друго е да го докажеш.

Абсолютно, така. Хайде сега да видим защо куца доказването. Ами то доказването куца, защото за съжаление местните полицейски служители са в престъпен съюз с крадците на желязо, с проститутките, с тези, които продават официално най-нагло цигари по пазарите. Мислите ли, че полицията не ги знае тези? Напротив, полицията ни е страхотно корумпирана, и ако трябва нещо да се постигне, то едно от необходимите условия това е да се извърши сериозна реформа в полицията - повишаване на заплатите и повишаване на вътрешния контрол. Нещо, на което не сме свидетели. Знаете ли, че има страхотен ръст на битовата престъпност? Знаете го. Констатира се в онзиденшната пресконференция на Министерство на вътрешните работи, 51% от тази престъпност са кражби. Битовата престъпност е скочила, кражбите на коли са се увеличили мисля, че поне два пъти са се увеличили. Значи, ние се връщаме към началото на демокрацията, към точно тези мутренски времена, когато нямаше сигурност в нищо. На какво се дължи това? Не само на липсата на закон, а и на липсата на институция, която да упражнява този закон. Ако позволите един пример от Гърция. Скоро бяхме на делото за поредния моряк, който трябва да извадим от затвора и вече сме го извадили. Ние избавихме шест моряци, точно телевизия СКАТ, плащайки им гаранциите, наемайки адвокат. Така, да не се отклонявам. Там присъствахме на дело, просто докато чакахме на Недялко Петров, помощник-капитана, да дойде делото му, присъствахме на дело за кражба на 40 кг проводници от една група български цигари, град Нафплио, първата столица на Гърция в Пелопонес.

Да, Нафплион, да.

Така, знаете ли на какво, да, Нафплион, знаете ли на какво ги осъдиха? Бащата - 10 годни, синът - 12 години за 40 кг проводник. С едно много кратко заседание, категорично произнасяне на съда, точка. Знаете ли този работодател, който засили моряците да транспортират контрабандни цигари, убеждавайки ги, че това е държавна поръчка, пък защо да не е било по времето на Бойко Борисов и държавна поръчка, поне ние не се съмняваме в това, ами корабособственикът го хванаха там, като отиде на процеса да манипулира руския капитан и го навряха в затвор за 10 години. Решение категорично, с очите си го видях. Бях на заседанието на съда там. Ето затова там има законност и правосъдие, а при нас няма.

Добре, трябва да свършваме. Валери Симеонов, Националния фронт за спасение на България, който през седмицата обяви патриотичния съюз, с който ще се яви на евроизборите. Вашият евродепутат го броим срещу правителството?

Категорично, естествено.

Така помагате на ГЕРБ, срещу които сте, срещу.

Ама, не е важно на кого помагаш и на кого пречиш, важното е да помагаш на България.