Св. Малинов: Трябва формула, с която да дадем заслужено представителство на десните в парламента
Св. Малинов: Трябва формула, с която да дадем заслужено представителство на десните в парламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изборите за ДСБ бяха неуспешни – това е най-тежкото поражение на партията от учредяването й досега. Това каза в интервю за предаването на Дарик „Междуредие” зам.-председателят на тъмносините Светослав Малинов. Евродепутатът коментира решението на Иван Костов и цялото ръководство на "Демократи за силна България" да подаде оставка и на националното събрание на партията на 23 юни да бъде избрано ново ръководство и нов лидер. Партията остана под 4-процентната за влизане в парламента и няма да бъде част от новото 42-ро Народно събрание.

Десните избиратели, хората, които са еднакво отдалечени от четирите партии в Народното събрание - нямат заслужено представителство в парламента, защото ГЕРБ не представлява тези избиратели в тяхната цялост, подчерта Малинов. По думите му „прекалено много хора са останали без представителство и партиите, които носят пряка отговорност за тези избиратели трябва да се замислят по какъв начин да ги обединят”. Ясно било, че формулата не е намерена на тези парламентарни избори. Има избиратели за две партии в парламента, а практически не влезе нито една, аргументира се евродепутатът.

Ще решим този организационен проблем и ще намерим точната формула, обеща Светослав Малинов, като обаче направи уговорката, че това не може да стане в деня след изборите. „Днес трябва да признаем, че имаме тежко поражение, което да превърнем в горчив урок, а не в някакво безкрайно негативно преживяване, което парализира действията ни и ни хвърля в отчаяние”, каза той като добави, че разговорът сега започва, но пък не може да продължи до безкрайност. Защото „има опасност много бързо да се наложи да ходим на нови избори”.

По данни на ЦИК на база обработени 96 процента от подадените гласове ДСБ-БДФ, поне по тези проценти, които изнасят агенциите, е почти до трите процента, но все още ги няма.

Да.

Това ли беше потенциалът на партията? Какво се случи на тези избори, господин Малинов?

Три процента е резултат, който е достатъчно далеч от четирите, за да липсва тази изнервеност, която понякога се получава, когато не достига малко. Не ни достигна доста, така бих се изразил. Резултатът е много разочароващ и в този смисъл изборите за нас бяха неуспешни като резултат и това не може да бъде по никакъв начин облечено в други думи. Това е най-тежкото поражение на ДСБ от учредяването досега. Това е нашата оценка.

Общата оценка за изборите и най-вече за новия парламент, разбира се, е такава, че ние не виждаме по какъв начин този парламент с този му състав не само ще състави правителство, а практически ще провежда антикризисна политика. Но, уви, понеже не сме парламентарно представена партия, вероятно по-рядко ще ни питат оттук нататък за парламента и управлението.

Казахте оценката за представянето на ДСБ, а като погледнете представянето на старата десница и върнем резултатите на Синята коалиция през 2009 година, която мина 4-процентовата бариера и имаше 6,8 на сто, грешка ли беше това, че тази формула не се приложи и сега?

Мисля, че още преди година, когато СДС едностранно наруши споразумението, видни фигури от СДС заявиха, че е грешка, какво остава за ДСБ. Нека да не изпитвам усещането, че никой от наблюдателите на политиката, не е бил в България през последната година. Естествено, че беше грешка. Повтарям - двама лидери на СДС напуснаха СДС, защото смятаха, че е грешка, а какво остава за ДСБ, които бяхме едностранно от другата страна на бариерата. Естествено, че беше грешка.

Резултатите от този вот легитимират ли ГЕРБ като основната и единствена дясна партия като играч...

Не, резултатите от този вот показват, че в България можеш да спечелиш изборите и да отидеш в опозиция. И показват, че голяма част от десните избиратели не получиха своето представителство. И практически невъзможността да се сключат смислени коалиции вдясно или аз бих се изразил по-остро - систематичното разрушаване на възможностите, в което ГЕРБ взе дейно участие - и тук се позовавам на бивши лидери на СДС, не на анализатори и политици на ДСБ - това систематично разрушаване доведе до това, че в момента десните избиратели нямат заслуженото представителство в парламента. Защото ГЕРБ не представлява тези избиратели в тяхната цялост, а аз бих казал дори нещо по-остро, но да видим дали ще се стигне до съставяне на правителство все пак.

В Туитър четохме един пост - „ДСБ се радват, че имат повече от СДС, а СДС се радват, че Костов не влезе". Това ли е днешната стара десница?

Не, разбира се, старата десница винаги е имала изключително много зложелатели, както ДСБ, така и Иван Костов. Те могат сега да остроумничат колкото искат, но на практика нашият огромен проблем е, че се оказа, че голяма част от десните избиратели нямат никакво представителство. Хора, които са еднакво отдалечени от четирите партии, които са в момента в парламента и които смятат, че имат десни ценности, не намериха представителство. Прекалено много хора останаха без представителство на тези избори. Така че партиите, които наистина носят пряка отговорност за тези избиратели, трябва да се замислят по какъв начин да се обединят избирателите им. Тъй като формулата явно не беше намерена на тези парламентарни избори.

Тя очевидно не е намерена, въпросът е дали има шанс да бъде намерена, ако нови избори чукат скоро на вратата, ако се стигне до крайната съвсем патова ситуация?

Аз съм политик от ДСБ и не мога да скрия своята симпатия и заинтересованост от съдбата на ДСБ, но честно да ви кажа, ако ще има нови избори, ще има огромен проблем за българската партийна система и огромен проблем за българската политика и икономика като цяло. Последна грижа на българите ще бъде как точно ще се държат партиите в десницата. А пък аз мога да ви уверя, че ние ще решим този организационен проблем или ще намерим точната формула, за да не остават толкова много избиратели извън парламента. Има избиратели за две партии в парламента, а практически не влезе нито една.

Организационен модел казвате, в смисъл ще намерите формулата. Това само през смяна на ръководството ли минава?

Това минава през съгласуване, пакет от мерки, силна и ясна визия за бъдещето на десницата. Това не може да стане в деня след изборите. В деня след изборите трябва да се покаже воля, готовност да се върви в тази посока и да признаем, че имаме тежко поражение и да го превърнем в някакъв горчив урок все пак, а не в някакво безкрайно негативно преживяване, което парализира действията ни и ни хвърля в отчаяние. В крайна сметка в момента отчаянието на десницата не е проблемът на България. Проблемът на България е, опасявам се, крайно несигурният, некомпетентен в някакъв смисъл вот, който беше даден за четирите партии, които са в парламента. Убеден съм, че това е големият проблем, а ако нещо зависеше от нас или зависи от нас през следващите месеци, то ние ще намерим разрешение.

В този смисъл да очакваме ли вие да бъдете едно от лицата - кандидати за лидерското място в ДСБ, и ако това се случи, участвате в един такъв своеобразен избор за ръководство, бихте ли заложил на това да се работи „Единство" да стане реална формула, която примерно до есента наистина да се опита да представлява интереса на автентичния десен избирател в България?

При толкова много десни, демократични избиратели, еднакво равно отдалечени и от ГЕРБ, и от БСП, да не говорим от ДПС и Атака, е абсолютно задължително да се намери организационната формула, която да ги съхрани, да ги запази на едно място и да им даде представителство.

Но не искате да влизате в детайли дали това ще е „Единство"?

Не може в деня след изборите да се даде ясната визия за следващите четири години. При всички положения разговорът започва сега и той ще се води от тези, които бяха активни на тези избори, които участваха с душа и сърце и ДСБ, разбира се, е водещата партия в това отношение. Но очевидно е, че разговорът не може да продължава безкрайно дълго. Има опасност, както намекнахте, много бързо да се наложи да ходим на избори. Но понеже много хипотези се натрупаха, аз предлагам все пак да се види какво ще направи следващото Народно събрание, а хората, които са свързани с традиционната десница, ще трябва да поработим малко повече от обикновено, за да намерим път към бъдещето.

Има ли и кой е вариантът с най-малко щети за държавата след тези избори? Вашата позиция. Като конфигурация за следващата власт говоря.

Още преди насрочването на тези избори и по време на цялата кампания, ние изтъквахме тезата, че обичайният въпрос „кой с кого" е неправилен. Ключовият въпрос е какво ще се прави. Какво? Ако той бъде следван в момента упорито и се направи онази програма от няколко точки, може би ще се намери и мнозинство в парламента. В противен случай на чисто партиен принцип с оглед на заявленията преди изборите и през последните четири години - добре познаваме тези четири партии - е практически невъзможно да се направи работещо мнозинство. И понеже някой ще трябва да се откаже от своя идентичност, някой ще трябва да направи обратното на това, което е говорил през последните години, аз мисля, че обичайното политическо, тоест партийно правителство, с партийни лидери като министри, със силен партиен лидер или функционер като премиер, всичко това няма да проработи. Но българските граждани дадоха доверие на тези партии и изцяло върху тях пада сега отговорността да преодолеят драстичните различия, които имат помежду си.

Не казахте нищо бихте ли поел ДСБ в края на юни, бихте ли се наел с такава отговорност? Вие сте евродепутат, лице, което е видно и с позиция в партията.

Аз имам позиции в ДСБ, учредител съм, това е първата партия, в която членувам и смятам да остана да работя за ДСБ независимо в каква позиция. Между другото работил съм както се казвам за ДСБ извън националното ръководство, не е никакъв проблем. Важното в момента е да се покаже точно това, което се нарича екипен дух. Той винаги, както се казва, се извиква към живот в моменти, в които има кризи. Сега трябва да покажем възможности за единно действие, да останем сплотени и да мислим какво ще правим оттук нататък. Понякога кризите дават възможност за най-силни, смели и умни решения, които невинаги се получават, когато се постигнат някакви сравнително успешни или не толкова успешни резултати. При положение че ние нямаме друго определение за тези избори, освен като провал, разочарование и то дълбоко, това означава, че действията ни трябва да отговарят на тази оценка.