Сали Бериша: В Албания служебни коли имат само министрите
Сали Бериша: В Албания служебни коли имат само министрите / снимка: Reuters
Сали Бериша: В Албания служебни коли имат само министрите
22595
Сали Бериша: В Албания служебни коли имат само министрите
  • Сали Бериша: В Албания служебни коли имат само министрите

Албания - най-бедната държава в Европа - вече има изцяло електронна система за участие в търгове за обществени поръчки, което значително е намалило корупцията. Това каза в интервю за Дарик във Виена албанският премиер Сали Бериша. Той е в австрийската столица за участие в тридневна среща, организирана от Европейската народна партия. В събитието участват и трима български евродепутати от ГЕРБ - Андрей Ковачев, Мария Неделчева и Емил Стоянов. Те изслушаха изказването на Бериша, който посочи, че в Албания 95 процента от населението подкрепят
влизането на страната в Европейския съюз, а Тирана прави всичко да започне да изпълнява различни европейски критерии. Бериша каза също, че при последните избори е имало небивала прозрачност, тъй като пускането на всеки един глас в урната, в която и да е избирателна секция, е била предавано с камери директно до ЦИК.

Ето какво каза в интервю за Дарик Сали Бериша за борбата с корупцията, за осъдените заместник-министри и за лишените от служебни коли чиновници:

Тези реформи са много полезни за албанците. Първо - реформите имаха за цел създаването на приятелски, добър инвестиционен климат в страната. Това означава да се привлекат повече чуждестранни инвестиции, създаването на нови работни места. Второ, тези реформи имаха за цел борба с корупцията. И корупцията намаля.

Борбата с корупцията е един от основните проблеми и за България, която два пъти годишно получава критики от Брюксел заради това. Смятате ли, че Албания е по-напред от България в тази област?

Не мога да правя сравнение, но мога да ви кажа, че много сериозно сме се заели с борбата срещу корупцията. Например, сега възлагането на обществени поръчки и изборът на спечелилия се извършва изцяло по интернет. Няма друга държава в света, в която това да се прави изцяло по електронен път. А това, разбира се, промени изцяло картината в тази област. Имаме и електронна митница. Възможността за уговорки и сделки между данъчните и данъкоплатците намаля значително. Освен това премахнахме служебните коли за почти всички служители, с изключение на министрите. Защото и в тази област имаше корупция. Сега всеки ще си ползва собствената кола и това е. Така се получава, че намалява използването на обществени пари за лични нужди. Но е важно и че системата за наказания работи. През последните четири години пред съда бяха изправени повече от 160 служители от различен ранг, включително заместник-министри. Повече от сто от тях сега са в затвора заради корупция.

Повече от сто?

Да, разбира се. Ние продължаваме. Спечелихме битката, но не и войната. Тя трябва да продължи.

Как България може да помогне на Албания по пътя й към Европейския съюз?

България ни подкрепи за членството ни в НАТО и определено е важен наш поддръжник и за членството в ЕС. Трябва да развиваме повече двустранните инвестиции. В Албания вече има някакви български инвестиции, но биха могли да дойдат още. Икономическото и туристическото сътрудничество между двете държави е много важно.

Албания е красива страна, но според някои хора инфраструктурата е много лоша...

Не. Това не е съвсем вярно. След три години Албания ще има най-добрата инфраструктура в региона.

Обещавате ли?

Да. Тя се строи в момента.

Подкрепяте ли желанието на Македония да се присъедини към Европейския съюз?

Мисля, че Македония постигна голям напредък. Надявам се, че въпросът с името ще бъде решен и със сигурност Македония има добра перспектива.