Румяна Желева: Приоритетите на евродепутатите на ГЕРБ ще са част от тези на ЕНП
Румяна Желева: Приоритетите на евродепутатите на ГЕРБ ще са част от тези на ЕНП / снимкa: DarikNews
Румяна Желева: Приоритетите на евродепутатите на ГЕРБ ще са част от тези на ЕНП
19753
Румяна Желева: Приоритетите на евродепутатите на ГЕРБ ще са част от тези на ЕНП
  • Румяна Желева: Приоритетите на евродепутатите на ГЕРБ ще са част от тези на ЕНП

Приоритетите на евродепутатите на политическа партия ГЕРБ ще са част от приоритетите на ЕНП в следващия Европейски парламент. Това каза водачът на листата Румяна Желева. Тя изтъкна, че една от основните задачи ще бъде постигането на равенство пред закона за всички. По думите й друг проблем са спрените евросредства за България. Ето какви намерения има още Румяна Желева от ГЕРБ:

Вие сте водач на листата на ГЕРБ за европарламента. Какви позиции ще защитава ГЕРБ и евродепутатите на ГЕРБ?

Първо, бих искала да подчертая, че ГЕРБ, както и през предишните две години с петима евродепутати, и в следващия европарламент ще продължи да работи и неговите представители ще продължат да работят в рамките на Европейската народна партия - най-голямата и най-влиятелната парламентарна група в Европейския парламент. Нашите приоритети са ясни, защото те са изработени в дебат - за утвърждаването на Европа като не просто като едно географско понятие или един само икономически съюз, но и като съюз на ценности, като утвърждаване на ценности, които различават ЕС от всички останали големи играчи на световната сцена.

Следващият значим приоритет на европейската десница, на европейското център-дясно политическо семейство, и в това число, разбира се, на ГЕРБ, е за един по-сигурен живот в рамките на ЕС. Сигурността ние разбираме не само и единствено като борба с корупцията и организираната престъпност, което силно засяга нас българите, нашия обществен живот, но и за сигурността на храните, на енергийните доставки. Сигурността е в един много по-широк план, в това число и като социална сигурност.

На трето място бих искала да посоча един приоритет, които говори за една по-солидарна Европа. В тази връзка можем да посочим и наболелия за България проблем със спрените европейки средства, които са в размер на близо 700 млн. евро, безвъзвратно загубените 220 млн. евро. Този наш приоритет ни е особено скъп и важен. Ние ще работим за него докрай. Аз като член на Комисията по регионално развитие съм работила през последните две години за това въпреки проблемите, с които България е непрекъснато свързана, българското правителство беше непрекъснато свързано като недобро управление на европейските средства, корупция и злоупотреби. Въпреки това в Комисията настояваме българските граждани да не бъдат лишени от инструментите на европейската солидарност.

На четвърто място, но не, разбира се, по важност, трябва да отбележим предвид финансовата криза икономическата рецесия, увеличаващата се безработица, че ние от ГЕРБ и целта европейска десница, която управлява Европа в момента, сме за търсенето и намирането на координиран отговор срещу кризата. Оказа се, че тя е глобално предизвикателство, възникнала и тръгнала от финансовите пазари на САЩ и много бързо достигна до Европа, много бързо удари страните от Еврозоната, източноевропейските държави. И колкото и да не си признаваше българското правителство удари и нас - безработицата нараства, хората, които не могат да погасяват своите кредити, да връщат своите задължения към банките непрекъснато се увеличава техният брой. Аз съм изключително обезпокоена, защото при многобройните си срещи, които провеждам с гражданите те алармират за това и аз не знам кога всъщност представителите на правителството смятаха да ги чуят - може би в предизборната кампания, в която единствено се срещат с тях. Ние знаем за това и се опитвахме през цялото време да говорим, да настояваме, дори когато се отричаше очевидният факт, че България е засегната от кризата. Този четвърти приоритет е свързан с нашето силно утвърждаване на принципите на една социална пазарна икономика. Това означава на първо място да има правила - за икономическите играчи, за бизнеса. Тези правила в крайна сметка намират своята материална форма в законите и те трябва да важат за всички еднакво, а не например за този, които има пари, или за богатия да има едни закони, едни вратички в закона, а за бедния други, за този, които има власт едно законодателство и правораздаване, а за този, които няма друго. Върховенството на закона е непосредствено свързано с икономическия ред и с икономическия ни живот, и с начина, по който икономическите агенции оперират. Нещата не могат да бъдат отделени.

Според мен, накратко само тези четири неща поставят достатъчно много важни въпроси от европейския дневен ред и същевременно кореспондират с много силно наболели наши вътрешнополитически проблеми.