Расате: Побоят над бежанци не решава проблема, води само до неприятности с правосъдието
Расате: Побоят над бежанци не решава проблема, води само до неприятности с правосъдието / снимка: БГНЕС

Проблемът на България не са бежанците, не са и циганите, а властимащите през последните повече от 20 години. Това заяви в интервю за Дарик националистът Боян Расате, бивш лидер на Български национален съюз и бивш председател на движение „Гвардия".

Въпреки че призна за 18 дела и наказателни производства срещу него - голяма част от които за ксенофобия и насаждане на расова омраза, Расате беше категоричен, че не се отказва от думите си и не той е виновен за настроенията срещу бежанци и имигранти през последните месеци.

Запитан какво съветва да направят съмишлениците му при среща с бежанец на улицата, той беше категоричен, че със сигурност не трябва да го нахранят.

Според националиста държавата трябва да затвори границите и да съдейства на бежанците да напуснат страната независимо накъде, по легални и нелегални начини.

Учредена е Националистическа партия на България, доколкото разбрах, при закрити врати. Какви са тези хора, от едно котило ли сте, както казват старите хора. Знаете ли се? Подозирам, че познаваш добре част от лицата в тази нова формация?

Да, с някои от тях се знаем добре. Но не бих казал, че сме от едно котило, както се изрази, защото в годините, когато създавахме, развивахме Български национален съюз, една част от тези, които сега се припознават като Националистическа партия на България или както там се наричат, по различни причини отпаднаха от Български национален съюз. Различните причини са: ниска интелигентност, слаба дисциплина, психопатичност.

Психопатичност? Нещо по-остро няма ли да кажеш, защото медиите написаха - скинари, ултраси събрани там.

Знаеш, че медиите винаги търсят скандалното в своите публикации и репортажи. Не мисля, че това, което се е случило в неделя е чак толкова страшно. Най-малкото, защото познавам голяма част от тези, които стоят в основата на това нещо.

Какво е то? Страшно ли е както се представя?

Не, ни най-малко не е страшно. Това са хора, една много малко групичка от двама, трима души с болни амбиции да бъдат лидери. В това болно желание, един от тези хора обиколи всички възможни политически партии, движения и организации като са започне от Атака, като се мине през БНС, ВМРО, НФСБ, Национална съпротива, пак БНС, пак ВМРО, партия "Свобода", която беше на Павел Чернев.

Не сте ли били заедно с БНС?

Не, казвам, че този човек обиколи тези партии. Говорим за един субект, който има болната амбиция да бъде някой и някъде, да бъде забелязан, да бъде вожд, лидер на някаква групичка.

Да му кажем името?

Тези, които са следили информацията около тази партия знаят кои лица се спрягат - Симеон Костадинов, Борислав...

За Симеон Костадинов говориш, че е минал през цялата верига почти?

Да, определено. И това е известен факт, не защото аз го казвам, а защото е така.

А тази организация "Кръв и чест", която влиза вътре? Спомена се, че влизат повечето от дивизиите на организациите "Кръв и чест" в страната.

Трудно ми е да отговоря, защото в новината не е упоменато за коя "Кръв и чест" става въпрос. Софийската "Кръв и чест", пловдивската, друга "Кръв и чест". Това са много различни групички с едно и също име, в различни градове, които най-често имат конфликт помежду си на лична основа.

Те самите не се понасят?

Да. Така че не мога точно да отговоря коя точно групичка "Кръв и чест" участва във формирането на тази националистическа партия.

А тези групички не са ли нелегални в България или?

Ъндърграунд групички са, да.

Четох, че тази международна неонацистка политическа мрежа е незаконна в Германия, и в Русия, и в Испания.

Това е другата страна на въпроса. Дали е законна или незаконна го определя към момента действащият закон, който се пише от властимащите либерали, демократи. Тоест това, което днес е незаконно, утре може да бъде законно. Но не това е интересното.

За мен е интересно тези хора опасни ли са? Могат ли да пребият един човек ей така, на улицата, без да го питат дори какъв е? Или първо бият после питат?

Колкото и несериозно да звучи предположението, че тези хора имат политически капацитет, не можем да твърдим, че те са престъпници, защото това все пак са хора, които имат някакво национално патриотично възпитание и ориентация. Но не бих казал, че са фактор.

Въпросът е какво влиза под техния знаменател. За мен въпросът е опасни ли са тези младежи? Знаеш защо говорим за това. Тези случаи, в които безобразно някой напада един човек само защото подозира, че е чужденец или дошъл от някъде нелегален имигрант, просто трябва да ни втрещяват. За мен, ако се плъзнем по тази писта, наистина ще бъде ненормално.

Лично за мен проблемът на България не са бежанците, нито пък циганите. Много често хора впрягат името ми като човек, който мрази циганите. Напротив аз не мразя циганите. В такъв смисъл, че тази етническа и социална група интелектуално е толкова нищожна, че не би следвало да бъде мразена. По-скоро би следвало да бъде съжалявана, защото тя е инструмент в ръцете на онези, които са си поставили за цел да унищожат българската държава и българския народ. Тъй като ние сме жертвеното агне.

Кои ние? Българският народ?

Българите, върху, които се упражнява този експеримент - геноцид. Но не следва да ги съжаляваме, по-скоро трябва да вземем мерки да се противопоставим на плановете на нашето унищожение. Тоест проблемът за мен не са бежанците, не са циганите. За мен проблемът са властимащите управляващи, политически негодници, които управляват повече от 20 години, разрушиха икономиката, съсипаха самосъзнанието на народа и ни докараха до състояние на удавник, който се хваща за всяка сламка. В този ред на мисли българинът се хващаше за сламката Атака, хващаше се за сламката НДСВ, Реформаторски блокове и всякакви други такива либерално - демократични, ченгесарски изпълнения и експерименти.

А кой в момента яхва вълната, риториката на омраза срещу влизащите в страната нелегални имигранти. Кой печели най-много и кой заиграва най-сериозно политически?

Кой се заиграва? Заиграват се най-сериозно с това нещо ВМРО. ВМРО са организацията, която към момента най - сериозно се заиграва с този проблем с бежанците. Въпреки че тук е мястото да припомня, че когато преди 5 години ние от Български национален съюз поехме инициативата да се изгради гражданска национална гвардия, която да съдейства на полицията и на...

За тази гвардия ли бяха казали, че това е най-голямата провокация срещу държавата?

Да, за тази.

Милитаризирана групировка, която втрещи всички.

Идеята за тази гражданска национална гвардия беше да бъде съставена от български граждани, независимо каква политическа и партийна принадлежност имат, с идеята да помага на полицията в решаване на подобни ситуации като сегашната с бежанците. Дали ще съдействат по границата, дали ще съдействат при протести в града или при безредици, няма значение. Това трябваше да се уточни. Но аз припомням, че тогава ВМРО, най-вече с немалко участие и от страна на Атака, критикуваха тази гражданска национална гвардия, противопоставиха се на идеята, спънаха нейното реализиране, а сега яхват вълната срещу бежанците.

Движение "Гвардия" тогава беше обявявано за профашистко, Боян Расате беше определен като безскрупулен неонацист. Сега, с днешна дата, Боян Расате звучи умерен, разумен или поне в лексиката до тук не сме нагазили в някакви груби определения. Би ли признал Боян Расате вина за лексиката, която години наред прокламираше и която очевидно е посяла това, което жънем днес. Много хора днес говорят онова, което се чуваше преди години от единици.

Точно така. В никакъв случай не вземам нито една дума назад, която съм казал. Защото това, което малцина, в частност аз преди години казвах, но хората не се вслушваха в него, днес стана очевидно и популярно. И е подето от все повече хора. Тоест не аз трябва да се чувствам виновен, че преди години съм казал истина, която днес е очевидна, а по скоро хората, които днес повтарят това, което ние преди години прокламирахме. Трябва да призная, че това, което сме говорили е било истина и се сбъдва.

Истина, но има една граница, която не бива да бъде преминавана в настройването един срещу друг, към различните, расовата омраза, тази открита ксенофобия. Аз като погледнах ти имаш 18 дела и наказателни производства, част от които са тъкмо за ксенофобска лексика. Днес ако трябва да се завеждат дела не знам, прокуратурата ще бъде засипана.

Да, наистина имам 18 съдебни производства и дела, които са водени срещу мен, заради моите убеждения, изказвания или действия. Отговорът на твоя въпрос е в едно от делата. Преди години казах, че бежанците ще бъдат проблем за българската държава, ще създадат криминална обстановка в страната, етническо напрежение, расова нетърпимост и ще заемат български работни места. Следствие, на което бях осъден от Българския хелзинкски комитет за казаното от мен. Днес това, което съм казал преди 4 години е точно така. И се сбъдва.

Да, доста остри думи.

В крайна сметка аз за себе си правя извода. Ние не пропагандираме расова омраза, не пропагандираме никаква омраза, ние пропагандираме запазване на българската държава, на българските граници, на българския етнос, на тази територия, на която той трябва да бъде господар, господар, какъвто е всеки човек на собствения си дом.

Защо хора, определящи себе си като националисти, не отидат да протестират срещу властта и институциите, които очевидно не се справят с проблема с бежанците и имигрантите, а отиват и набиват абсолютно невинен човек и ли го пребиват до смърт?

Първо, това не е толкова точно, защото националисти често, да не кажа винаги, участват в антиправителствени протести и винаги са острието на тези протести.

Често те с футболните агитки, провокират и сблъсъците с полицията, да си го кажем честно.

Ако има сблъсъци между протестиращи и полицията, то те са провокирани от нетърпимостта, която се е насадила в обществото спрямо онези, които ни експлоатират и живеят на наш гръб. Директният физически конфликт между протестиращ и полиция не е точно конфликт между футболни хулигани и полиция, а по-скоро инструмент на властта за защита в лицето на полицията и протестиращ гражданин, без значение дали той е принадлежащ към една или друга футболна агитка. Даже протестът, сблъсъкът не е между полицаи, той е срещу институцията.

Бяхте точно острието, в този смисъл на думата.

Бяхме и ще бъдем, когато протестите отново са чисти, а не платени и подкупени.

Затова ли ви няма в протеста?

Да.

Купени ли са тези протести? Сега например студентите са навън.

Тук също не може да има категорично мнение. Аз не искам да кажа, че всички протестиращи на улицата са платени, напротив. Една огромна част от протестиращите днес, вчера и утре са хора, които най - сетне им е дошло до гуша от тази система. Но една част са финансово мотивирани.

Искам да чуя какво би казал Боян Расате днес за казуса с бежанците? Какво бихте призовали вашите съмишленици в момента? Доколкото знам обмисляте нещо ново на терена на формацията, но как да действат, когато срещнат бежанец?

Предвид състоянието, в което се намират бежанците, без пари, точен статус в обществото. Знам ли как? Да се оглеждат, да се пазят. Не че всички бежанци са опасни, но какво може да направи един гражданин, когато знаем, че и полицията не може да направи нищо. А полицията не може да направи нищо, защото политически назначените...

Щях да се изненадам ако беше призовал да го нахранят този бежанец.

Не, в никакъв случай не би следвало да го нахранят. Първо, ние не можем да ги нахраним, защото самите ние сме недохранени. Второ, нахранването на един бежанец означава един SMS до неговата родина в Централна Африка и още нови 5 негови роднини тук на нашия врат.

Да спрем да ги храним, защото излизаме гостоприемни и ще си навлечем още?

Гражданите не могат да направят нищо по въпроса с бежанците, по-скоро моето изискване е към държавата, която всъщност липсва. Държавата да затвори границите си и да съдейства на тези бежанци, които са тук да напуснат страната, независимо накъде. По легални и нелегални начини.

Всички? Не говорим за тези, които не идват от Сирия, семейства с деца?

Говорим за абсолютно всички. Аз не разграничавам бежанците. До момента, докато в България и една гладуваща възрастна жена и едно гладуващо и просещо или обикалящо по кофите българско дете, не можем да се грижим за чужди семейства. Толкова е просто. Когато вашето семейство изнемогва, не можете да се грижите за чуждото семейство. И вие не го правите. Освен ако не сте извратен и имате мазохистични вътрешни импулси. Разбира се съчувствам на тези хора, които са бежанци.

Да не дава господ някой българин да бяга някога.

Някои от тях бягат от ужасни държави, където бушува война, но въпреки това. Замислете се. Навсякъде по света в момента има някъде, в някакво място война, конфликт. Ние не можем да приемем бежанците от Сирия, от Централна Африка, от Латинска Америка.

Но можем ли да решим проблема като ги пребиваме?

Когато ги пребиваме не можем да решим проблема, само можем да си докараме неприятности с правосъдието. Затова аз апелирам да овладеем държавата, да я подредим по наш образ и подобие, така, както ние смятаме, че трябва да бъде подредена една национална държава. И тогава всички конфликти ще бъдат решени - проблемът с бежанците, със застрояването на Иракли, с корупцията, с многото депутати. Всичко ще се подреди, когато вземем, управлението на тази държава.

Трудно е да се говори за подредба точно в този момент на случващото се в държавата. В по оперативен план, ако полицията днес, според вас, не може да осигури нужния ред, кой може да го осигури?

Точната дума е, че полицията може да осигури необходимия ред, но политически обвързаните и назначени началници в полицията...

Но те и не достигат хора в полицията - едните са на границата, другите охраняват протести.

Въпреки това полицията може да осигури ред. Ако на нея и се разреши, ако на редовия полицай спрат да му дърпат ушите, когато си върши работата, тогава нещата ще бъдат други не само с бежанците, но и с циганската битова престъпност, с организираната престъпност, и с всякакъв вид нарушения в държавата.

Ще призовете ли обаче всички агитки и привърженици, скинари, по-агресивно настроени младежи да не се опитват да изземват ролята на полицията или да бият всеки, който не им хареса?

Мисля, че в американската конституция беше залегнало, че когато държавата не се грижи за своите поданици, гражданите имат право да изземат функциите на държавата, за да осигурят своето здраве, живот и имущество.

Това е в американската, в българската не го пише.

Ако ще преписваме всичко от Америка, да препишем по-добре хубавите неща, отколкото лошите.

Да не завършим сега с това, че побоят на улицата е хубаво нещо?

В никакъв случай. Пак казвам, че побоят може да доведе само до лични неприятности с правосъдието. Това не е решение на въпроса. Побоят не е решение.