Петков: Фратини даде добра оценка на МВР и прокуратурата
Петков: Фратини даде добра оценка на МВР и прокуратурата / netinfo
Министърът на вътрешните работи Румен Петков директно от Брюксел в интервю за Дарик радио. Румен Петков участва в Съвета по вътрешни работи и правосъдие на Европейския съюз.

Как ще коментирате доклада на Държавния департамент на САЩ за световната търговия с наркотици?

Това е доклад от 2006 година. Бих припомнил още веднъж ефективността в работата на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на финансите. За последните две години са иззети 6800 кг наркотици и 879000 таблетки наркотични вещества, от които 707 кг хероин, 171 кг кокаин. Ефективността на МВР през последните две години е на много с8ериозно равнище. Относно приключилите производства за периода от август 2005 година до юли 2007 година, са разследвани 5644 престъпления, свързани с наркотици. да се твърди, че ефективността на правоохранителните органи не на необходимото ниво днес ме се струва некоректно, но става дума за доклад от 2006 година, който разглежда предишен период от време.

Как оценяват работата на МВР партньорите на страната ни от ЕС? Вие преди няколко дни отчетохте значително намаляване на престъпността у нас за последните две години.

Разговарях с финландската колежка, с която стигнахме до извода, че много рязко е намалял броят на българските граждани, главно от ромски произход, които търсят убежище във Финландия. Миналата и по-миналата година сме били в челната тройка на този черен списък, докато през тази година едва 15 български граждани са поставили въпроса, което се отчита и от Финландия и от нашето министерство като много сериозен резултат. Това е резултата именно от стриктния режим, който заложихме за контрол по границите. Разговорът с колегите беше изключително конструктивен, стигнахме до сериозен анализ за необходимостта от определяне на координатор в ЕС за борбата с тероризма. Разгледахме проблемите, свързани с незаконната миграция. Позицията ни е обща, тя беше заявена и във Франция, и в Германия, за това че в основата са интересите в сивата икономика. България специално участва в една от програмите за борба с нелегалната миграция на ФРОНТЕКС /охрана и защита на границите на Европейския съюз/ - „Посейдон”. Тя засяга главно Балканите и в нея участват 11 страни. Няколко са критичните зони, но на първо място е южното направление – Средиземноморието. На този етап страната ни не се третира като сериозен източник на проблеми, свързани с нелегалната миграция, още повече че на нашите граници не са допуснали за влизане в България, а по този начин и в ЕС, около 9107 човека.

Много съм въодушевен от оценката, която получи Бургаският център за средиземноморско сътрудничество. Германия вече материализира своя ангажимент да бъде подкрепен центъра, ние ще получим 50000 евро за укрепване на капацитета и за обучение на служители на Гранична полиция от страната и от региона като цяло. Приключихме среща и с румънския колега, с когото планираме съвместно обучение на средиземноморските гранични служби и задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион. Мисля, че нещата се развиват добре за нашата страна.

Колегите ви т ЕС отправиха ли препоръки към работата на нашето Министерство на вътрешните работи?

Съветът имаше за цел главно да концентрира усилията ни за определяне на координатор за борбата с тероризма, работата на ФРОНТЕКС. В разговора, който имах с господин Фратини, мисля че оценката му за усилията и резултатите, които постигат и прокуратурата и МВР са на едно много добро за нас равнище.

Има ли развитие по случая Белнейски?

По въпроса се работи, но това е много труден случай и много болезнен. Аз много пъти съм казвал, че за съжаление на първоначалния етап на работата първо много закъсня сигнала, а и вероятно не всичко от оперативноследствените органи е било направено както трябва.