Минчо Спасов: Случващото в НДСВ не е борба за властови позиции
Минчо Спасов: Случващото в НДСВ не е борба за властови позиции / netinfo

Минчо Спасов, заместник-председател на Парламентарната група на НДСВ, гост на предаването "Денят" на Дарик:

Днес по време на заседанието на вашата парламентарна група вие не се занимавахте с проблемите на партията, защо? Защото те са нерешими или защото точно днес, точно в този момент НДСВ иска да покаже, че въпреки проблемите си може да прави политика. Кое от двете е вярното?

Разбира се, че второто. Ние всички сме сериозни политици и НДСВ е сериозна политическа сила, която показва, че не се занимава със собствените си проблеми, не занимава и обществото с тях, а се стреми да търси пътища за тяхното разрешаване. Само един пример за това, че днешната тема, по която бяха дебатите в парламентарната група, е изключително важна за всички български граждани, особено тези, които внасят своите осигуровки и се стремят да намалят размера на тези вноски. Ние взехме решение да предизвикаме един широк дебат по политиката на правителството, касаещо доходите и осигуровките. Защото механичното увеличаване с процент и половина на пенсиите, което се очаква да настъпи и за което ние ще дадем, разбира се, съгласието си, не решава проблемите на хората. Налице са основанията в Закона за държавния бюджет след първото шестмесечие да се пристъпи към намаляване на осигурителната тежест с три процента, което е очевиден бонус за бизнеса и за работещите български граждани. И ние ще настояваме това решение да бъде изпълнено, тъй като са налице условията, сбъднали са се условията, залегнали в бюджета, това да се случи.

Само да уточните кои сте вие. Вие сте Национално движение "Симеон Втори" или вие сте Национално движение за стабилност и възход, кой днес предложи всъщност решение по доходите и осигуровките?

Ние говорим за Парламентарната група на Национално движение "Симеон Втори", която е един функциониращ орган и, за съжаление, т.е. не за съжаление, а за щастие няма никакво разцепление в парламентарната група, каквито инсинуации, така, се опитват да бъдат пуснати в публичното пространство. Може би и вие, и вашите колеги журналисти се убедихте, че цялата група заседава в пълен състав и нямаше никакво разделение.

И какво, г-н Спасов, ви дава надежда и основание, че НДСВ ще излезе от задънената улица, в която все пак се намира в момента?

Вижте, не бива да занимаваме хората със собствените си проблеми. Всяка партия има собствени проблеми, но всяка сериозна партия трябва да покаже, че проблемите на хората стоят далеч над нейните вътрешни проблеми. Това, което става в момента в кухнята на НДСВ, е, така, една, как да се изразя, може би борба за запазване на един либерален курс на политика на самото НДСВ, а не е никаква борба за постове или властови позиции. Доказателство за това е готовността на едната страна в лицето на Пламен Панайотов да подаде оставката си от всички политически постове или тя да му бъде поискана, и стига да се потърси политическа отговорност за тези скандали, които, за съжаление, можеха и да не настъпят. Но пак повтарям, за НДСВ най-важни са проблемите на хората, а вътрешните кухненски неща ще бъдат уредени в скоро време.

Не, не, в смисъл мен кухнята на НДСВ въобще не ме интересува. Водим този разговор с вас в ефира на "Дарик" радио, именно защото екипът на "Дарик" радио, който тази вечер води "Денят", избра да надникне в кризата на НДСВ и да разбере има ли изход от тази криза или не. Така че не смятате ли, че Милен Велчев държи за заложник цялата парламентарна група на НДСВ, която, вие току-що казахте, че е единна, и която поиска неговото оттегляне от ръководството на партията заради безобразията, извършени на конгреса ви, а пък той вече дни наред мълчи и не казва никакъв отговор на вашето искане.

Аз се надявам, че не само Милен Велчев носи отговорност за тези безобразия, за които говорите, има една тенденция, която забелязахме и на конгреса, в него да се извърши една своеобразна реконквиста, връщане на хора от "Новото време" в редиците на НДСВ. Знаете, че те претърпяха политически провал, след като се откъснаха от НДСВ. Същото стана и с парламентарната група на НИЕ, същото стана и със Стоян Ганев.

Кой разпознавате като личност, свързана с "Новото време" - Каролев?

Кошлуков, Севлиевски - те присъстваха дори на конгреса, бяха поканени изглежда от организаторите на конгреса и ние всички ги видяхме там. Нещо повече, някои от ръководните фигури, например координаторът ни в Стара Загора, е посочен, беше посочен от организаторите в кандидатската листа за Политическия съвет на НДСВ. Това е една ясна тенденция и стремеж за реконквиста.

Тоест вашата теза е, че "Новото време", което безславно, така, се отцепи или по-скоро беше изгонено от НДСВ, сега се опитва да си върне с реванш?

За мен това са очевидните, така, моите впечатления, както от присъствието, активното присъствие на активисти от "Новото време" по време на конгреса, така и от публичните им изяви след това.

Опитват се да си върнат за, така, болката, която вашият лидер им причини, след един инфарктен вот на недоверие.

Не, те просто се опитват да се имплантират отново обратно в НДСВ. Всичко това би могло да стане, разбира се, но по съответния легитимен начин.

А защо, г-н Спасов, освен много от вас, но защо и вашият лидер Симеон Сакскобургготски мълчи по всички тези въпроси, които в момента вълнуват собствената му партия? Вие как си обяснявате мълчанието на вашия лидер?

Нашият лидер е един умерен човек, който не се поддава лесно на емоциите, и това е само в негов плюс. Това, което трябва да бъде изговорено, то трябва да бъде подплатено и с конкретни дела, а, както знаете, нашият лидер е доказал, че той не говори, той действа. Аз смятам, че той ще намери най-правилното решение на казуса. Но аз съм уверен и знам, че той работи не само по тези вътрешни проблеми на НДСВ, а той работи и по политиката на цялата държава, което се стремим да правим и ние в Парламентарната група на НДСВ. Доказателство за това е и днешното заседание на групата.

Вие какви действия очаквате от Симеон Сакскобургготски в близките няколко дни?

Ние очакваме да има среща, да се проведат разговори за изясняване на политическите позиции на НДСВ, не само в този вътрешнопартиен план, но и предстоят важни политически решения, от които зависи съдбата на страната и политиката на страната. За всичко това трябва да има един активен диалог между нашия лидер и останалите структури на партията. Знаете, че предстоят и промени в правителството, важни политически решения, които не бива да засенчват...

Ето затова да поговорим. Нека на това да посветим...

... не бива да бъдат засенчвани от някакви такива скандали.

На това да посветим финала на нашия разговор. Тегля ви все към, така, съдбоносните решения, от които и НДСВ зависи. Кога НДСВ ще излезе с конкретно предложение за наследник на Георги Петканов? Защото в крайна сметка се оказва, че в решаващия месец преди доклада на Европейската комисия страната ни остава без ключов министър, какъвто е министърът на правосъдието?

Няма да успея да ви отговоря на този въпрос, защото кандидатурата на бъдещия министър на правосъдието трябва да бъде обсъдена на първо място във вътрешнополитически аспект от партията, а след това трябва да бъде представена за съгласуване на нашите коалиционни партньори, както трябва да стане съгласуването и на техните кандидатури за нови министри в правителството. Това е процедурата, съгласно коалиционното споразумение.

Аз тази процедура я знам, но ми е странно защо да не можете да отговорите на въпроса, след като казвате, че НДСВ мисли за съдбините на България. Аз мисля, че докладът на Европейската комисия в края на юни е нещо много съдбоносно за страната ни. Така, че кога НДСВ ще е готово с номинация за поста министър на правосъдието?

Без да звучи нескромно, но НДСВ има голям потенциал от качествени юристи, които биха могли да заемат тази длъжност и да работят за развитието на нашата правосъдна система, която е в доста тежко състояние. Така, че мисля, че това не е най-важният въпрос на държавата. Кандидати ще бъдат излъчени от НДСВ и те ще бъдат достойни, има време.

Как така правосъдието, казвате, че е една от най-тежките и проблемните области, като само до преди две седмици ваш човек беше министър на правосъдието и той се наричаше Георги Петканов?

Нали знаете, че правомощията на министъра на правосъдието в една демократична държава изключват неговата намеса в работата на правосъдната система и на магистратите. Ролята на министъра на правосъдието е да обезпечи инфраструктурно, финансово, ако щете, организационно, структурите на съдебната власт. В момента проблемите на съдебната власт са в малко по-друга плоскост - вътрешноорганизационни, ако щете морални, ако щете личностни. Това не бихме могли, който и да стане министър на правосъдието...

Вие си противоречите, защото в началото на разговора казахте точно обратното.

... който и да стане министър на правосъдието, няма да може да ползва магическа пръчка. Ще трябва с един, така, доста къртовски труд да работи по подпомагане на съдебната система да реши тя своите въпроси. И ние се надяваме, че и от страна на магистратите ще получим необходимото съдействие.

Добре, ако е толкова тежък този пост, защо не го отстъпите джентълменски на коалиционните си партньори от БСП например?

Не мога да ви отговоря на този въпрос, защото това е въпрос на коалиционно споразумение. Аз лично не съм от ранга да договарям подобни замени или размени. Може би и те не го искат, това е моята прогноза.

Накрая, възможно ли е кандидатурата на НДСВ за този пост, министър на правосъдието, да бъде обявена еднолично от вашия лидер Сакскобургготски, без да се съветва с ръководството на партията и парламентарната група на НДСВ?

Досегашната практика, доколкото аз съм запознат, е, че кандидатурите за такива важни постове се съгласуват с политическия съвет и досега нашият лидер го е правил. Разбира се, неговите предложения винаги са били приемани, тъй като уважението към неговата личност доминира в политическия съвет. Надявам се това да стане така и сега.

На 27 юни Европейската комисия ще публикува доклада за напредъка на страната ни и въз основа на този доклад ще реши дали да ни наложи някоя или някои от трите предпазни клаузи или не. Днес е 13 юни, според вас кога е подходящо страната ни да има министър на правосъдието?

Разбира се, колкото е възможно по-скоро. Но аз съм сигурен, че Европейската комисия не разглежда министъра на правосъдието като панацея. Виждате, че и отношението към приемането на закона за съдебната власт, който днес минахме на първо четене в парламента, е доста толерантно. Постигнахме съгласие, че гласуването на първите три глави, които са доста ключови в устройството на съдебната власт, ще бъде достатъчна индиция, че България изпълнява своите ангажименти, въпреки че целият закон все още не е приет. Нашите европейски партньори се съгласиха, че един такъв ключов, основополагащ закон, не бива да бъде претупван и приеман набързо, за да не се получават някои грешки.