Медици от варненския кръвен център: Няма да позволим да ни лъжат
Медици от варненския кръвен център: Няма да позволим да ни лъжат / netinfo
Медици от варненския кръвен център: Решението ни е компромис, но няма да позволим да ни лъжат
59123
Медици от варненския кръвен център: Решението ни е компромис, но няма да позволим да ни лъжат
  • Медици от варненския кръвен център: Решението ни е компромис, но няма да позволим да ни лъжат

Между 7 и 10 процента би било увеличението на заплатите на хематолозите във Варна спрямо възнагражденията им от 2011-та година, ако здравното министерство изпълни обещанието си да повиши възнагражденията им от 1 януари и ако местната власт в морската столица също подкрепи Кръвния център догодина. Това обясни в интервю за Дарик д-р Маргарита Точкова - председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа" в Регионален център по трансфузионна хематология /РЦТХ/.

На среща днес общината е поела ангажимент за осигуряването на допълнителни 100 лева към заплатите на работещите в кръвния център за ноември и декември, но тепърва ще се обсъжда финансовата помощ за догодина. В предаването „Междуредие" д-р Точкова обясни решението на медиците в центъра да оттеглят оставките си.

Доколкото разбрахме оттегляте оставките си, оставате на работа. Срещу какво, какво ви накара да вземете това решение?

Точно така. Обратът в нашето решение настъпи в резултат на съдействието, което получихме, и подкрепата от страна на община Варна и уверението, че ще помогне финансово на кръвния център. Не мога да спомена параметри в бъдеще време. Знам, че за ноември и декември ще ни помогнат със сто лева на човек. Това е жест от страна на община Варна. И на практика ние отговаряме на този жест с оттегляне на оставките си. Второто, заради което взехме това решение, е все пак нашата отговорност и нежеланието ни да създаваме хаос в системата на снабдяването с кръв и кръвни продукти в цяла Североизточна България и по този начин да нанесем вреда на лечението на много хора и неприятни изживявания на близките им. Третата причина са обещанията на министър Атанасова за повишаване на заплатите ни от 1 януари със 17 до 20 процента, дай Боже да са 20 процента, обезпечаването с оптимален щат на кръвния център, купуването на специализирана апаратура и снабдяването на кръвния център със специализиран, оборудван автомобил за външно кръводаряване, както и с настояването ни Министерството на здравеопазването да започне все пак някаква процедура по промяна на Закона за държавния служител, където незнайно защо са сложени кръвните центрове, с което пък ние не можем да получим 30 на сто от това, което заработваме и внасяме в бюджета.

Как си обяснявате това, че не държавата, чиято структура е този център, а местната власт се нае да помогне на кръвния център и на вас, работещите там?

Регионална съпричастност. Аз не искам да коментирам нещата по друг начин, но все пак нормално е най-съпричастни да бъдат хората, които ще бъдат най-засегнати от спирането на работата на кръвния център.

Това обаче не е трайно решение, което общината взема. За догодина гарантира ли се финансиране на центъра, подкрепа от местната власт?

Има разговор в тази насока, но това вече ще стане с допълнително решение, което предполагам общината ще обяви. Така е, права сте, няма трайно решение. Това е решение за идната 2013 година евентуално, с което искам още веднъж да кажа, че при най-добри варианти ние ще достигнем нивото на заплатите си от 2011 година.

Това е за догодина с планираното и обещано увеличение от здравното министерство.

Точно така. През 2013-а разликата е, че заплатата ни ще е на база основни заплати, докато през 2011 година беше на база основна заплата и допълнително материално стимулиране.

За публиката този казус остана леко неизяснен като цяло, защото част от хората си мислеха, че вие искате просто увеличение на заплатите, а вие искате дори онова, което сте имали като заработка през цялото това време. Само законодателно ли е решението на този казус с това, че вие не можете да вземате това, което заработвате, правейки изследвания за болниците.

Да, точно така, само законодателно е, тъй като от тази година с промените в Закона за държавния служител - пак казвам, не знам защо са там кръвните центрове - кръвните центрове са сложени в една алинея към преходни и заключителни разпоредби, според която ние нямаме право да получаваме тези 40 на сто от това, което заработваме. Докато преди юли тази година това не беше така, беше регламентирано със закона за кръвопреливането и кръвните продукти, в който ясно и отчетливо се казваше, че заработените от нас средства трябва да бъдат разпределени, като 40 процента за ДМС и 60 на сто за превенция на кръводаряването.

В чия хазна отиват тези средства, които вие заработвате?

В бюджета отиват тези средства.

Но до вас не се връщат обратно заради тази законодателна разпоредба.

За съжаление, не и явно, че има процедура, която ние се надяваме министерството да предприеме във връзка с изваждането ни от този Закон за държавния служител, тъй като ние не сме нито държавни служители, нито търговско дружество. Ние сме на бюджет, на подчинение на министерството на здравеопазването.

Какво ще стане обаче, ако в първите месеци на годината, когато, ако не се лъжа, общините гласуват своите бюджети, се окаже, че за вас няма пари за 2013 година?

Има достатъчно средства, с които да покажем, че сме направили компромис с решението си, вярвайки на тези обещания. Има средства и начини, с които ние ще реагираме. Те ще бъдат адекватни на това, което ще получим или няма да получим.

Да си го кажем в прав текст: ако тези обещания и от страна от здравното министерство, и протегнатата наистина ръка на общината не се случат, вие не изключвате и малкото работещи в този непопълнен щат хора в центъра, отново да хвърлят оставките си?

Дали точно в този вариант ще стане - всички накуп или всъщност вече всеки е започнал да търси вариант лично за себе си, ефектът ще бъде един и същ. Разбирате, че възможности за работа на тези здравни работници в лечебните заведения във Варна има и те са далеч по-добри.

Търсят ли вече опции хората, колегите ви? В лично качество споделят ли го?

Всеки търси някакъв вариант. Има, да. Всеки търси някакъв вариант и все още изчакват хората с вярата, че особено тези, на които целият трудов стаж е преминал тук, с вярата, че няма да бъде допуснато това нещо и няма да бъдем излъгани отново. Но пък ако бъдем излъгани, просто няма да позволим по-нататък да продължават лъжите.

С колко грубо ще се повиши заплащането, ако се случи и обещаната подкрепа на общината, и това планирано увеличение, заявено от здравното министерство за догодина?

Сравнявайки с 2011 година, това ни е базата за сравнение, тъй като 2012-а беше катастрофална година за нашето заплащане, може би ориентировъчно с около 7 до 10 процента, което също е безкрайно малко, но...

Все пак е нещо. Поне е аргумент, за да вземете това решение и да оттеглите оставките си.