Лошо момче ли е Стефан Илчев - отговорът се крие в новото му видео
Лошо момче ли е Стефан Илчев - отговорът се крие в новото му видео / Снимки: Йордан Петков
Стефан Илчев в "Следобедният блок" на Дарик
49047
Стефан Илчев в "Следобедният блок" на Дарик
  • Стефан Илчев в "Следобедният блок" на Дарик

На 11 януари талантливият певец Стефан Илчев представи видеото към песента си „Bad Boy" в столичен пиано бар. Повече за историята на парчето и подробности около заснемането на видеото младият изпълнител разказа в „Следобедният блок" на Дарик.

Отново имам гост в студиото и това е Стефан Илчев - човек, певец, изпълнител. Добре дошъл, много ми е приятно.

Здравей, много се радвам, че започна с човек.

Как си, какво правиш?

Добре съм.

Започна новата година...

И то доста добре за мен. С нов продукт, нов клип, нова песен - по най-добрия възможен начин.

„Bad Boy" се нарича парчето. Кажи ми историята на песента? Целеше ли да се роди самото парче в началото на 2012-а година?

Да, не е необмислено, не е нещо, което да стане за два-три дни и да кажа готово е, и веднага излиза. Това е обмислен ход, ако мога така да кажа. Отделно изчаквахме доста време с монтажа на клипа. Исках песента и клипът да излязат заедно, понеже песента е готова от повече от два-три месеца. Така си го намислих и така стана. Историята на песента - бързо, динамично, готино денс парче. Музиката и аранжиментът са на Милен Македонски, текстът е на Владо Михайлов, отново, за което искам да им благодаря. По клипа работиха много хора. Снимахме три дни. Изключително искам да благодаря на Крум Първанов, на Георги Стефанов за дрехите, които бяха осигурени за клипа и за всички главни герои, които участваха в него, и които са мои приятели. Затова мога да кажа, че това бяха едни от най-забавните снимки, които съм правил на клип въобще досега.

Официалното представяне мина, доволен ли си от това, което се случи?

Доволен съм, щастлив съм, че доста хора дойдоха да ме уважат. Разбира се, имаше и такива, които не дойдоха, но това се случва по принцип, но аз си имам едно наум.

Е, защо имаш едно наум? Защото си лошо момче?

Всеки, който гледа клипа, ще види дали съм лошо момче. Вече изтече информацията и клипът го има, и всеки може да го гледа и да си извади собствената история. По принцип клипът има история, не е имиджов, само да се покажем колко дрехи ще сменим и колко визии. Видеото има история, но не искам аз да я разкажа, искам всеки, който го гледа, да я пречупи през себе си, да разбере сам за себе си какво аз съм искал да изпея и да покажа в клипа.

Хората, които не могат да видят видеото, които само ще слушат песента, какво да си представят, дай им насока или ги оставяш на фантазията им?

Знаеш ли, че хора, които не бяха гледали клипа и слушаха само песента, казаха, че съм докарал лятото. Погледни времето навън - днес все пак е цели 3 градуса.

Ти си отговорен за това?

Извинявам се за което, ако на някой не му харесва и иска сняг, в неделя се очаква да завали. Не знам, всеки я приема по различен начин. За мен това е нещо ново - бързо, динамично парче, което до този момент не съм правил, като изключа ремикса на Get Up. Наистина е нещо ново за мен, всеки си я приема по различен начин. Досега коментарите са изключително позитивни, че е запеваема песента, динамична, мисля, че това е достатъчна предпоставка парчето да се хареса.

„Bad Boy" e бързо, динамично парче? Това значи ли, че слагаш граница между меланхоличните балади, тези сърцераздирателни парчета, с които късаше не само сърцето, но и на две разкъсваше, душата късаше?

Не, не мога да кажа, че слагам граница - оттук нататък няма да правя повече такива неща, напротив, аз страшно много харесвам баладите. За разлика от много хора, които това ги навежда на по-тъжни мисли, мен баладата ме зарежда, защото в една балада има музика, има текст, има глас. За мен това е баладата, нещо, което може да ти влезе под кожата и да те накара да изпиташ много различни чувства. За мен баладата е песен, която човек сяда и слуша, дори да не я гледа. Според мен е малко тъжно, че вече много хора, да не казвам всички, не слушат музиката, а я гледат.

Факт, феноменът е такъв.

Никой не сяда първо да чуе една песен, а чака клипът да излезе, за да може да го гледа, а музиката е за слушане преди всички, но сме в 21 век и се възприема чрез очите.

Макар че тази тенденция е отдавна, даже има и парче „Видеото уби радио звездата".

"Video killed the radio star" (пее си). Това е първата песен, завъртяла се по MTV.

И предсказа всичко, което се случва. Интернет е новото пространство, където можеш да си я слушаш, да си я гледаш, ако искаш...

Да си я изтеглиш без пари. Всичко си е много яко в интернет, особено в България.

Лошо момче ли е Стефан Илчев  отговорът се крие в новото му видео
netinfo

Като казахме за изтеглянето без пари, мислиш ли да правиш албум, да си направиш официално визитка с парчетата, които правиш, да ги събереш на едно място - да им направиш семейство?

Не знам как знаеш, но точната дума, която аз използвам за песните, които съм направил досега, е да ги събера в един албум - естествено и само заради едната слава, да кажа, че имам албум.

То не е слава, то е нещо нормално за всеки изпълнител.

По целия свят, но не и в България, защото у нас никой не купува албуми. В България всичко се сваля от Интернет. Нямаме закони тази музика да бъде разпространявана, да има процент българска музика, която се създава в България - няма значение на какъв език и какъв е стилът, защото тази музика е създадена в България, но за съжаление все още нямаме законите тази музика да придобива по-голяма популярност чрез медиите.

Защото не го имаме за работа, нали знаеш.

Еми то тогава в България има само шоу, няма бизнес.

Това е.

Даже и шоуто вече лека-полека...

Не ми отговори, ще ги събереш ли?

Надявам се тази година да имам първия самостоятелен албум.

Колко парчета имаш до този момент?

Честно да ти кажа не съм ги броил, защото има песни, които са готови, има песни, които имат много малко за дооправяне - някои са на български, има готови и на английски. В момента съм в процес на работа на няколко нови парчета, но повече нищо няма да казвам. Докато не ги запиша, не искам да казвам предварително, като му дойде времето, ще преценя. Студиото ме чака и това е моята работа и влизам, и записвам.

Твоята работа е като моята - удоволствие, ежедневие, рутина. Как се развива другото? Ние виждаме твоя клип, слушате ме твоите песни, иначе как протича денят ти - работа в клубове, песни?

Работа по клубове, изключително много пътувания...

Късно лягане...

След това трудно ставане.

Живот на музикант.

Живот на музикант с абсолютно обърнат режим - моите дни са нощите. Как да протича - когато трябва да стана по-рано определено имам да свърша доста задачи през деня, защото пеенето не е нещото, което ми отнема цялото време. Имам много различни неща, които върша през деня, защото започнахме предаването с думата човек - аз съм един нормален човек и всеки си има задачки за през деня, но е важно, когато застанеш пред публиката - ти си Стефан Илчев, заставаш, пееш и тези хора не трябва да разбират какво си правил през деня, примерно. Тях това не ги вълнува. Те идват заради теб, да те чуят и видят.

Радвам се, че ми беше на гости. Пожелавам ти хубава 2012-а година, тя едва сега започва. Да ти се напълни с хубави събития и живот и здраве, на който и етап тази година или другата да донесеш целия албум, иначе ние се виждаме поетапно да представяме парчетата, много ще се радвам да го представим в „Следобедният блок".

Със сигурност - в Дарик. Много пъти съм казвал огромно благодаря на медията. Радвам се, че ти гостувах. Искам да пожелая на всички една успешна година, да имат много поводи за усмивки, да вярват, че хубави неща могат да се случват и в България, колкото и да е трудно това за вярване в момента, и да слушат повече българска музика.