Либия изпълни задължението си, а България или ЕС – извършиха онова, което смятат за нужно
Либия изпълни задължението си, а България или ЕС – извършиха онова, което смятат за нужно / netinfo

Интервю с Ибрахим Орейби – говорител на Комитета на семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази.

Преди година подписахте декларации, че се отказвате от смъртните присъди на медиците, но поискахте няколко неща в замяна. Първо, взеха ли всички семейства на заразени със СПИН деца по 1 милион долара, както им беше обещано?

Всички 460 семейства получиха по 1 милион долара кръвнина за децата, които са заразени със старшната болест СПИН.

Всички?

Да, всички получиха по 1 милион долара.

За какво бяха използвани тези пари?

Семействата направиха инвестиции в бъдещето на децата си. Ако Господ пожелае да бъдат излекувани, те трябва да имат по нещо, което да им гарантира спокоен живот. Например, бяха закупени магазини, които след като децата оздравеят, ще използват и ще имат хляб до края на живота си. Искам да подчертая, че либийската държава и нейният лидер правят всичко възможно, за да помогнат на тези семейства и да облекчат съдбата на техните деца. Държава ни се интересува от всичко, което засяга съдбата на всички либийски деца. И слава богу тя удовлетворява всички искания на пострадалите семейства.

Всички деца ли се лекуват?

Да. Всички в момента се лекуват. Понякога се случва да липсват някои лекарства, но либийската държава действа моментално и осигурява на децата всичко, което им е нужно. Слава богу и ЕС прави всичко за тяхното лечение.

В момента има ли деца, които се лекуват в Европа?

Да, някои от децата се лекуват в Италия и Франция, но това става за сметка на либийската дърава, която е поела всички разноски. Не Италия и не Франция избират кои деца да бъдат лекувани. Това го прави нашият Комитет и нашата държава.

Колко от децата са минали през лечебни заведения във Франция и Италия?

Само искам да добавя, че ЕС изпраща редовно у нас лекари-специалисти, които се грижат за заразените либийски деца. Тези лекари също участват в подбора на децата, които отиват в Европа. Трябва да ви кажа, че лечението им зад граница струва на държава ни около 1,5 милиона динара на месец. До сега около 300 деца са се лекували в Европа.

Има ли подобрения в болницата в Бенгази?

Старата болница я няма, изградена е нова болница, в нова сграда. Наред с нея бяха построени и нови поликлиники за профилактични прегледи на децата. За всичко това помогнаха някои медицински институции – както европейски, така и местни.

Колко от заразените деца починаха?

Досега са починали 58 деца, които за нас са мъченици. Последното почина наскоро в Италия, макар че бе направено всичко то да бъде спасено.

Направи ли Либия грешка като освободи българските медици?

Нашата правосъдна система е справедлива, тя произнесе справедливи присъди. Либийско правосъдие си свърши работата и ние му вярваме.

Какво бихте казали на българските медици, които в момента са в родината си, на свобода?

Ние не можем да им кажем нищо друго освен това, че всичко е в ръцете на Аллах! Ние искаме нашите деца да се излекуват, а колкото до българките – те не са наш проблем. За съжаление вашата страна не изпълни своите задължения по споразумението, според което те трябваше да излежат доживотните си присъди. Напротив, българките бяха посрещани като герои на летището лично от вашия президент. Но Либия - като държава и като народ - изпълни своето задължение, а България или ЕС – извършиха онова, което смятат за нужно. Да не забравяме, че над всичко все пак стои Аллах! Той ще накаже виновните, той ще направи нужното децата да бъдат излекувани. Всеки ще получи справедливост според деянията си.

Могат ли България и Либия да бъдат приятелски държави?

България и Либия са приятелски държави не от днес или от вчера. Либиецът винаги се е чувствал в България сред приятели и българинът винаги се чувствал в Либия сред приятели. Говоря за обикновените хора. Колко до държавите – те трябва да се съобразяват с чувствата на тези обикновени хора. Либия е страна, която обича мира, защитава мира и раздава мир. Като държава ние няма какво да делим с България.

Има ли нови случаи на заразяване със СПИН в Бенгази, след като българските медици се завърнаха в България?

Досега според данните, с които разполагам, новозаразени са пет деца. И техните семейства не са компенсирани като нас. Те също се лекуват в специализирани клиники. Либийската държава им оказва цялостна безплатна медицинска помощ. В това отношение ЕС не предоставя никаква материална помощ, той помага само с лекари. Всяка седмица тук идват лекари от Италия и Франция, които наблюдават състоянието на децата. Това е хуманитеран въпрос. Децата са безгрешни ангели, независимо дали са българчета, американчета, либийчета или палестинчета. И мисля, че задължение на всяка държава е да се грижи за децата си и да помага на другите народи. Аз пожелавам на българския народ и на българската държава всичко най-добро и нека всички ние раздаваме добро.