Калфин иска България да тръгне в посоката, в която вървят европейските държави
Калфин иска България да тръгне в посоката, в която вървят европейските държави / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кандидат-президентът Ивайло Калфин в „Седмицата” на Дарик
45340
Кандидат-президентът Ивайло Калфин в „Седмицата” на Дарик
  • Кандидат-президентът Ивайло Калфин в „Седмицата” на Дарик

Ивайло Калфин, кандидат за президент на България от БСП.

Вие, ако бяхте президент, как бихте формулирали темата на днешния Консултативен съвет по национална сигурност по повод на събитията в Катуница. Впрочем да припомним как я е формулирал сегашният президент: "Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и за недопускане на етническо напрежение". Малко дълго, вие имате ли по-кратка формулировка.

Може да се помисли за нещо по-кратко. Ефективност на институциите в сектора вътрешна сигурност и недопускане на етническо напрежение.

А какви думи ще използвате пред съвета - цигани или роми.

Аз не правя разлика и не внасям нито положителен, нито отрицателен смисъл и в двете.

Правозащитните организации правят разлика.

Е, те правят. В Европа им казват роми, има някои държави, в които много положително казват цигани, без да е обиден този термин. Мисля, че...

Вие как ще казвате, като говорите пред съвета?

В България придоби напоследък гражданственост тема роми, доколкото има и европейски политики в тази област. Така че не е проблем, но пък и, като се срещам включително с тях, циганин не е обидна дума.

Тоест ще си употребявате цигани?

Аз нямам проблем с нея и доколкото ми е известно, и голяма част, рядко са били изключенията, когато някой ми е казвал, че не иска да го чува. Въпросът е какво се включва в тази дума. Тя не трябва да има, разбира се, никакви отрицателни комутации.

Лумпени или протестиращи?

Протестиращи.

Включително и тези, които са в протестния лагер на вашия опонент в предизборната кампания Волен Сидеров пред президентството, всички са протестиращи, да.

Да, да. Сега Волен Сидеров и неговите сценки пред президентството са много по-различни от това, което се случва в градовете - в 14 града имаше демонстрации и това не са лумпени. Това са хора, които протестират срещу бездействието на институциите и срещу това в България да има хора, които правят, каквото си искат, и да бъдат над закона. Това не са лумпени.

До какво ниво трябва да бъдат уволнени и наказани полицаи, прокурори и данъчни, които не са действали срещу Кирил Рашков?

Ами, всички тези, които са взимали решение да не действат или са се поддавали, само че, да ви кажа, че ще бъде трудно. Защото днешният главен секретар на МВР е бил в НСБОП в Пловдив. Може би той знае за Кирил Рашков. Днешната председателка на бюджетната комисия от НДСВ г-жа Стоянова е била шеф на данъчните в Пловдив, може би и тя знае нещо за Кирил Рашков. Как ще ги уволните?

А във времето назад, вие се връщате назад във времето, но те пък са имали началници по времената на тройната коалиция, нали.

Кирил Рашков винаги е...

Трябва ли да понесе отговорност вашият колега, ако вървим по линия на данъчни, Пламен Орешарски. Трябва ли да понесе отговорност вашият колега в предишното правителство Румен Петков или Михаил Миков.

Ако госпожа примерно Менда Стоянова каже, че Пламен Орешарски е оказал върху нея натиск да не прави проверки на Кирил Рашков, сигурно, само че надали ще каже такова нещо. А що се отнася до Кирил Рашков, знаете, че той винаги, включително и сега, е изразявал интерес и привързаност към някоя политическа партия и в тях не влиза социалистическата партия. Значи, сега той явно си каза, че работи за ГЕРБ и че ще се стреми ГЕРБ да спечели тези избори, ще прави всичко възможно, което до голяма степен показва безнаказаността, с която той работи.

Вие, вашето правителство, защо не потърсихте наказание?

Деветдесет и девета година, днес пак има из медиите различни публикации, той е карал собствените си кандидати да се отказват, за да може Иван Костов и СДС да имат по-добър резултат. Въобще на него са му там интересите и това очевидно, че му е осигурило политическия чадър доста години.

Добре де, ама по времето, когато вие управлявахте? Как така преминаха имотите му, без да бъдат забелязани?

Очевидно, че и тогава са допускани грешки, но това, което той е казал, самият, и което продължава да го казва, той е работил за СДС и за ГЕРБ.

Тоест казвате - сбъркахме с Кирил Рашков по време на нашето управление.

Вероятно тези институции тогава не са направили това, което трябва, но отново казвам, че чадърът му е от друго място. Чадърът му е очевидно свързан с управляващите днес.

Добре де, ама управляващите преди... ако въпросът е да имаш чадър по време на управляващите, значи и предишните управляващи са му правили чадър.

Аз мисля, че това, което се случва през последните години, е, така, много видно.

Кое?

Чадърът върху Кирил Рашков. Защо преди 15 дни са започнали проверки? Защо не реагира полицията тогава, когато няколко часа преди убийството на момчето е подаден поредният сигнал срещу него.

А защо не са започнали проверки по време на управлението на левицата?

По време на управлението на левицата, доколкото знам, без да знам подробности, но четох в медиите, е имало доста проверки по отношение на Кирил Рашков, отнемани са му тирове с контрабанда, спирано му е производство, нелегално, и т.н. Така че нека да уточняваме къде точно са били чадърите. Пак казвам, това е СДС и днес ГЕРБ. Той работи открито за тях, казва си го и те му осигуряват съответната закрила.

Трябва ли СЕМ, в който президентът назначава членове, да накаже медии за отразяването на събитията в Катуница?

Аз не видях отразяване в медиите, което да противоречи на правилата. Медиите бяха максимално обективни, включително и това, което се случи, цялата тази кампания срещу Би Ти Ви. Би Ти Ви показа фактите, такива, каквито са.

Не, не трябва е вашият отговор.

Не, не трябва, да.

Ще протестирате ли пред Франция за разрушаването на лагери на български роми и връщането им в България. Тази седмица пак имаше пример...

Бих протестирал. Не само че бих протестирал... Предишният случай, който имаше, аз заедно с колежката ми, шефката на френските социалисти в Европейския парламент, написахме обща статия във френския печат, че това са български граждани. Това, което днес се случва, ето, тази седмица отново има изселване на 200 български и румънски роми от Франция - никаква реакция от българска страна. Ние просто потвърждаваме това, което се пише в някои френски медии, че България няма какво да прави с ромите и се отървава, като ги праща из Европа. Това е абсурдно поведение на държавата.

Вие ще протестирате пред Франция?

Аз съм го правил и ще продължа да го правя.

Тогава логиката е на следващия въпрос - дали ще давате убежище на бежанци от арабския свят и други държави от Африка и Азия, да отговорите положително, да. Както очакваме французите да приемат българските роми, така аз като президент ще приемам бягащите от лоши условия в арабския свят хора.

Аналогията няма как да се направи. Тя просто не е същата. Българските роми са български граждани, които имат същите права като всеки един български гражданин, включително правото на свободно движение в Европейския съюз. А що се отнася до тези, които търсят убежище в България, президентската институция решава тогава, когато те имат отказ от Агенцията по бежанците и след като има отказ и със съдебно решение след това. Значи, процедурата е, първо, тези, които бягат по политически причини и търсят убежище в България, минават през Агенцията по бежанците, тя взима решение, те могат да го обжалват в съда, съдът взима решение и чак след това евентуално президентът може да реши. Доколкото знам, е имало 150 такива молби за последните 10 години и нито една от тях не е уважена от досегашната президентска институция. Не го изключвам, но това, което искам да ви кажа, е, че там, ако има, ще бъде някакво супер изключение.

Т.е. вие няма да давате убежище на бежанци?

Има такава възможност, казвам, че тя може да се дава като много крайно изключение, което просто не мога и да си представя в момента такъв случай, но след като има такива правомощия те не могат да се неглижират.

Трябва ли да бъдат разрушени всички съществуващи незаконни строежи в България - от къщите в гетата до остъклените балкони, за които огромното мнозинство не е взимало надлежните строителни разрешения.

Търсенето на справедливост със задна дата е до голяма степен, така, помпане на мускули. Виждаме и какво направи сегашното правителство - обясни как ще бутне всички незаконни строежи, вие споменахте, като се започне от балконите и ромските гета, и стига дотам, че нищо не направи. Общо взето, бяха, така, символични действията, които се направиха.

Е, сегашното правителство не е говорило за бутането нито на остъклените балкони нито на къщите в гетата.

Самият мой опонент г-н Плевнелиев, когото аз продължавам да очаквам някъде на дебат пряко и той не идва, може би той, ако не идва, неговият патрон, г-н Борисов ще посмее да дойде на дебат, но те казаха, че ще унищожат, ще бутнат всички незаконни
строежи и че го правят много методично.

И според вас трябва ли да бъдат премахнати всички незаконни строежи в България?

Незаконните строежи, които, след като 20 години не са работили институциите, които противоречат на всички правила и не могат да бъдат узаконени днес, би трябвало да се премахнат. Тези, които могат да бъдат узаконени - не. В ромските квартали...

Понеже не познавате това законодателство добре, вероятно, но премахването на незаконните постройки е единственото, което може да се прави. Няма вече узаконяване в България. Нещо, което е построено незаконно, изтекоха всички срокове, за да може да бъде узаконено. Тоест трябва да се премахват и балконите.

След като не са си вършили 20 години институциите работата, търсенето на справедливост със задна дата е едно доста рисковано...

Т.е. вашият отговор е - не, не трябва. Но тогава се пита, ако...

Не, балконите не трябва да се унищожават.

Да, а тавански етажи, допълнително пристроени, трябва ли?

Тавански етажи, които нарушават правилата, да.

Така, те трябва. Тоест, границата ще минава на равнище балкон.

Това не е въпрос за президентска институция, г-н Вълчев, както знаем, така че...

Не, въпросът е за законността. Къде ще минава границата на закона? Ще има ли изключения от закона? За едно балконче ще може изключение. За едно басейнче ще може или не?

Законът е такъв, какъвто е, и той трябва да се спазва такъв, какъвто е.

Т.е. трябва да бъдат разрушени всички.

Законът се пише в парламента. Ако питате президентските кандидати дали да се бутат балконите, това надали е във функциите на президента, което вие добре знаете.

Т.е. вие ще одобрите закон, т.е. ще...

Аз смятам, че те, като гражданин, не като кандидат за президент, мисля, че хората, които са си затворили балконите, не трябва да им се бутат.

А къщите в гетата?

Незаконните гаражи, които са пълни из цяла София, трябва да се премахнат. Къщите в гетата могат да се премахнат тогава, когато държавата не изхвърля тези хора на улицата, а може поне временно да им осигури убежище. Тогава би трябвало да се регулират и да се превърнат от гета в нещо друго. Така както се прави във всяка една европейска държава.

Т.е., ако приемем, че Цар Киро няма законна къща, ще се бутнат неговите незаконни къщи и държавата ще му даде една къща да живее?

Ако няма къде да живее другаде, да. Не да му даде къща да живее, а да живее в убежище или временно настаняване, докато си реши проблема.

Ще помилвате ли извършил престъпление, за да се грижи за децата си?

Помилването в досегашната практика е едно голямо изключение. То е възможно тогава, когато има действително изключително сериозни социални, хуманитарни причини за това нещо.

Какво ще разбирате вие под сериозни? Примерно има деца и няма кой да ги гледа. Но е убил. Ще го помилвате ли?

Ако има деца, най-вероятно има кой да ги гледа - има роднини, има семейство и т.н. Това, че човек има деца, да не си изтърпява наказанието само по себе си не е достатъчно.

Няма да помилвате по такива причини.

Така че само заради това - не. Но ако има тежки социални причини... Между другото помилването в досегашната практика обикновено е съкращаване, в огромната част от случаите, съкращаване на престоя в затвора, а не отмяна на присъдата.

Ще върнете ли Закона за държавния бюджет, ако според него България е по-напред в света по относителни разходи за сигурност, отколкото за образование?

Това не е причина да се върне Законът за държавния бюджет. Може да има други причини, те също трябва да бъдат в крайни случаи.

Не ви ли се струва странно, г-н Калфин, България е стотна държава по размер и по население в класациите, а по разходи за отбрана сме на 57-мо място. Докато по разходи за образование сме на стотно. Това според вас логично ли е и, знаете ли, в първата петнадесетица има само една европейска държава с разходи, това е Македония, с такива високи разходи за отбрана, това е Македония. А пред България от ЕС по разходи за отбрана е Кипър, където все пак има доста сложна геополитическа ситуация. Какво налага България да е толкова добре развита военно?

България не само че не е добре развита военно, но и разходите, които в момента се отделят за отбрана, са малки. Между другото те са по-малки от разходите вече в бюджета на армията...

57-мо място в света като относителен дял...

Бюджетът на армията... разделяйте разходите за сигурност на частите им.

Отбрана специално...

Бюджетът на армията е по-нисък вече от бюджета на МВР, без да виждаме някакъв особен ефект от бюджета на МВР, нито хората, които работят в тази система. Въпросът е, че има решения с балансите и приоритетите на страната, които са решения на правителството. Президентът не може да замести правителството в това, което то решава. Разходи за отбрана би трябвало да има, те трябва да се увеличат. Българската армия в момента е сведена до контингенти, които се занимават с охранителни функции.

Т.е. ще увеличите относителния дял на разходи за отбраната.

В българската армия предстои да бъде довършено превъоръжаването и това са еднократни разходи, не постоянни, които трябва да се направят тогава, когато има възможност. Но това не е причина за връщане на бюджета. Това е решение на правителството, което е избрано от парламента.

Ще продължите ли "Българската Коледа"?

Да, разбира се, аз съм...

От...

...от самото й начало съпричастен.

...се разбира, г-н Калфин, ако ти си президент на една държава и смяташ, че трябва да се купи определен медицински апарат, който да спасява деца, имаш много механизми да постигнеш този резултат, без да призоваваш хората да събират по 1 лв.

Кои са тези механизми?

Да се обърнеш пред парламента, преди той да приеме бюджета, да излезеш и ако смяташ, че това е толкова важно, вместо да говориш по клипове, че събираш тези пари, да се обърнеш към парламента и да кажеш: без този... моля ви приемете този апарат да бъде в бюджета. Ако се окаже, че парламентът не го постигне, можеш да наложиш вето и да върнеш този бюджет още веднъж да бъде обсъждан и да решат депутатите дали пък наистина не трябва да купят този апарат. Едва тогава може би трябва да тръгваш на благотворителност?

Е, то се знае какъв ще е, бюджетът във всяка една държава се приема от мнозинството. Той определя неговата политика и отношението му.

Т.е. президентът не може по никакъв начин според вас да повлияе за един медицински апарат?

Това, което президентът може да повлияе, е, да постави приоритетите в държавата. Примерно според мен приоритети, основни, сега трябва да бъдат доходи, здравеопазване и работни места. Нещо, което нито бюджетът, нито политиката на правителството обръща каквото и да било внимание на тях. Президентът може да постави тези теми, но той не може да принуди парламента да приеме каквото и да било. А що се отнася до "Българската Коледа", тя има две функции. Едната е, разбира се, помощта и... Наскоро бях в болницата в Кърджали, много са болниците, в които се вижда какво са направили българските граждани със своята солидарност. Но второто е точно това чувство на солидарност. В най-развитите държави е развита благотворителността. В най-развитите...

Президентите ли я развиват?

Това е една от ценностите на държавата - съпричастност, солидарност, благотворителност. Това са ценности, които са важни. Колкото е по-развита една държава, толкова повече хората имат чувство към обществото, в което живеят. Това за мен е не по-малко важно от конкретните апарати, които се купуват.

Не е ли част от чувството към обществото, г-н Калфин, че ти, когато плащаш данъците си, тези данъци държавата ги разпределя по начин, по който да не умират деца например. А не да е така, да няма значение, лично президентът да каже - ами, няма значение, че ние събираме толкова пари за данъци, дайте сега да съберем още малко да купим един апарат.

Да, този, който чувства... Всеки решава за себе си. Аз самият съм определил за себе си част от доходите си, годишните, които давам за благотворителност, и ги давам, давам ги за "Българската Коледа", защото мисля, че това е една кауза, която е добра. Всеки сам преценява. Данъкът е задължително вземане на доходи от страна на държавата и преразпределяне по начин, по който държавата реши. Благотворителността е лично решение на всеки къде би искал, колко, каква сума би могъл да отдели и къде би искал да помогне. Аз за себе си съм взел това решение. Всички хора, които са го взели, трябва да получат такава възможност.

Т.е. "Българската Коледа" е признание, че българската държава лошо разпределя парите на данъкоплатците?

Българската държава надали може да реши всички проблеми. Според мен средствата за здравеопазване са недостатъчни, но те са недостатъчни в още доста области. Но смисълът на благотворителността е доста по-широк от начина, по който се разпределят данъците в...

Ще опрощавате ли задължения за връщане на получени помощи за гледане на дете от майки, чиито деца са били записани в ясла?

Това, което се случи с майките, мисля, че беше до голяма степен грешка на държавата и затова държавата трябва да си поеме към тях отговорността.

Не е докрай ясно. Значи, има едни майки...

За мен е доста ясно.

...които... едни майки, които не са си дали дете на ясла, гледали са си го сами, и те сега се оказва, че са постъпили глупаво, защото те не са ползвали помощта, която държавата или общините правят и на яслите, докато тези, които са дали детето в яслата и са ползвали и помощите, които се полагат на майките, са спечелили от работата... от тази работа.

Значи, тези помощи ги е дала държавата. Тогава, когато държавата ги е изплащала, тя тогава е трябвало да каже кой има право и кой няма.

Ама то го пише в нормативните актове.

Значи, да, то го пише, а защо съответните институции не са си свършили работата? Защо хората са получили тези пари и сега им ги искат обратно с лихвите? Къде е проблемът? Вие, ако видите някой пред радиото, който реши и казва - днес ми е ден, заповядай, уважаеми, г-н Вълчев, 100 лева, а след две години дойде и каже - я ми върни сега 500, защото аз ти ги дадох, ти ми ги дай с лихвата, какво ще кажете?

Ами, може би първо ще се замисля защо ще ми ги дава.

Ами, май...

Да ви кажа, освен това дарение се прави с договор, с нотариална заверка...

Помощите за майчинство не са нито дарение, нито благотворителност от страна на държавата. Те, едно че са недостатъчни за отглеждане на едно дете, което всички го знаем, но след това... държавата да е помислила преди това. Ще ви дам още един пример с изплащането на земеделските субсидии. След като човек е засял, обработвал и довършил работата си по земята, след това отива да си получи субсидията за площ и му казват - ами, тук имаш едно застъпване със съседната нива. Защо не му го е казала държавата преди това?

Не, въпросът е за равнопоставеността.

Да, да, точно...

Значи, излиза, че тези, дето не са разбрали, че трябва да си дупчат билетче в трамвая и са се правили на ударени, спечелват, които не са разбрали, а тези пък, които разбират и спазват стриктно закона...

Не, не. Тук аналогията въобще не е вярна. Тук не става въпрос... Средствата за отглеждане на дете се превеждат от държавата. Държавата, когато превежда тези средства, би трябвало да знае кой има право, кой няма право да го прави. Достатъчно ни е объркано законодателството, както и вие добре го знаете. След като ги е изплащала, след това да си ги иска обратно, и то с лихвите, според мен е доста, така, доста нагло от нейна страната.

"За" или "против" строежа на "Белене" сте?

"За".

Твърдо?

Твърдо "за". Ще ви кажа защо. Аз мисля, че "Белене" трябва да бъде последното поколение ядрени съоръжения, които се правят в България, разбира се, при максимално спазване на екологичните норми, след което те да бъдат заместени с възобновяеми източници - това, което става в цяла Европа. Ако не построим "Белене", ние ще внасяме електроенергия от атомни централи от съседна Турция примерно.

За цяла Европа е силно казано, германците се отказват точно от тази...

Не, не, в цяла Европа... Има европейско законодателство, ние имаме ангажименти, трябва да постигнем 16 процента възобновяеми източници от...

Не, ако ще правим като цяла Европа, значи да видим коя Европа. Може като германците да направим, да нямаме атомни централи.

Да, те казаха, че до 10 години ще ги изведат от експлоатация.

А ние след 10... тъкмо ще е готова евентуално...

Не, не, тя можеше да е готова сега. Две години и половина правителството седи и чете договори. Г-н Плевнелиев го чух, че каза, че той не знаел, но щял да разгледа договорите. Колко време ги гледат? Днес "Белене" ще бъде построено при много по-лоши условия, отколкото преди 2 години.

Трябва ли Русия да има собственост върху газо- и нефтопроводи на българска територия?

България трябва да има контрол върху тази инфраструктура.

Контрол? При сегашните 50:50 това не е съвсем контрол. Може да се каже, че и Русия има същия контрол, какъвто и България.

Не, не, те минават през българска територия, съобразяват се с българското законодателство и България има съответния инструмент за контрол.

Вие сте първите, които се съгласихте, след Освобождението на България, Русия да има върху инфраструктура собственост. Споровете са били веднага след трети март за това, че руснаците са искали собственост върху железопътните линии в България. След това даже Тодор Живков, казват, е отказвал...

Ама чакайте сега. Ние освен това... нашето правителство, както знаете, доведе големи американски инвеститори, които имат собственост върху производство на електроенергия в "Марица - изток", нали така. Това лошо ли е според вас? За мен тогава, когато има чужд инвеститор, който иска да вложи в България, стига България да контролира процесите, няма проблем. Аз ще ви дам пример за лоша приватизация, каквато беше електроразпределителните предприятия. Но това е различно нещо.

Трябва ли България да въведе еврото през мандата ви?

Не през мандата, това не е актуална тема. Виждаме какво става в Европа. България трябва да отложи този проблем, докато икономически не се подготви.

Трябва ли да бъдат дадени пари за спасяването на Гърция от страна на Европейския съюз и България да участва в това?

Гърция точно заради въвеждането на еврото по политически, а не по икономически критерии... Европейският съюз трябва да помогне на Гърция, и то значително.

Т.е. и българите да платят за гръцкото сиртаки и узо?

България... българите, освен че плащат за българското...

За гръцкото...

...сиртаки и узо, има 200 хиляди български граждани, които работят в Гърция. Между другото, много странно, премиерът казва - в Гърция има дълбока криза. Не съм чул гърци да бягат в България. Видях обаче и днес българи, които заминават да работят в Гърция. Има над 200 хиляди българи, които са там, има много бизнес, български, с Гърция. На нас не ни е безразлично какво става с Гърция. Никой не чака на нас да решим въпросите на Гърция, но ние не можем да чакаме от Европейския съюз само солидарност с нас, а ние да не проявяваме чувствителност към нищо.

Подкрепяте ли Турция да стане член на Европейския съюз?

Стремежът на Турция към Европейския съюз е положителен за страната, той предполага възприемане на съответните ценности. Това не е въпрос, който ще се реши в близко време.

Но вие подкрепяте Турция в Европейския съюз...

Подкрепям...

...при спазване на всички...

Да, да, един ден, който е в далечното бъдеще.

Трябва ли и България, като Румъния, да спре холандските лалета на границата си в отговор на позицията на Нидерландия срещу българското приемане в Шенген?

Това е една доста инфантилна и глупава позиция, включително това, което видях от министъра на външните работи. Ще ви напомня, че Холандия беше една от страните, това не се знае много широко от обществеността, която беше против членството ни в Европейския съюз. Когато аз станах министър, ме уведомиха, че няма да ни ратифицират договора. Ние ги убедихме. И това става въпрос за членство в Европейския съюз, и това става въпрос за най-ранната възможна дата. Днес това правителство не може да се с прави с един много по-малък проблем, какъвто е Шенген.

В коя държава първо ще отидете?

Балканите са приоритет на България. Бих отишъл...

Изберете една балканска...

Бих... сигурно ще бъде по-широко посещението.

Отнякъде започва...

Западните Балкани за нас са важни, но най-вероятно първото ми посещение ще бъде в европейските институции в Брюксел, и то за да видя приятели и колеги най-напред там.

Къде ще закриете посолство? Това е сигурно лесен въпрос за вас. Къде има излишно посолство в момента България?

Аз не мисля, че България има излишни посолства. Това, което се прави в момента, да се ликвидират почти изцяло в цели континенти като Латинска Америка и Африка българските посолства, до голяма степен лишава страната ни от възможности в тези страни - и икономически, и политически.

А къде няма посолство България, а трябва да има?

Във всички европейски страни България трябва да има посолства...

Какъв е смисълът, при положение че България е член вече на Европейския съюз?

Ами, ето, вижте в Шенген какво се случва. Вижте, в 46 държави ние нямаме посланик...

Е, та като имаме посолство в Нидерландия и във Финландия, това не решава...

Къде? То няма... там няма посланик... Там посланиците от сума време са прибирани и изпращани, въобще един голям хаос.

Трябва ли да бъдат обединени Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и военното контраразузнаване под ръководството на президента?

Военно контраразузнаване няма, то отдавна е влязло в ДАНС. Има служба "Военна информация", която е в Министерството на отбраната.

Да, има подобна...

Факт е, че Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана са в юридическа безтегловност, те нямат закон, но те са повече към правителството в момента, което определя техните бюджети и дава предложения за...

Обединени или не?

...за назначаването им. Службите... Значи, първо, Националната служба за охрана няма нищо общо с другите две служби като предмет на дейност и не виждам как може да се случи. А що се отнася до служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба, и двете имат капацитет. Ще бъде много глупаво, работил съм с тях, познавам работата им, ако те просто се слеят. Ние ще загубим капацитет, който вече достатъчно е загубен с безумията с българското разузнаване.

А под ръководството на президента ли трябва да са?

Не е задължително да бъдат под ръководството на президента. Задължително е да не подлежат на политически и на партиен натиск и да дават информацията, която...

Трябва ли българските военни да напуснат Афганистан?

Трябва да се правят планове, след като и Съединените щати имат планове. За мен реалният срок е до края на 2012 г.

Трудно или лесно ще давате българско гражданство?

Българско гражданство трябва да се дава с процедура, която все пак е сериозна. Седемдесет хиляди души са получили за последните десет години. За мен е важно да няма посредници и хора, които злоупотребяват с тази процедура.

Отговорът е - по-скоро трудно?

Отговорът е - президентът подписва... той е последният етап на една процедура, в която водещ е Министерство на правосъдието. Така че оттам зависи дали бързо или бавно върви процедурата. Всички, които са минали оттам, получават и ще получават гражданство.

Колко области трябва да има България?

Ако са избираеми областните управители, което според мен трябва да се случи, по-малко.

Колко?

Могат да бъдат шест, както регионите за. . .

Т.е...

Но те трябва да бъдат избираеми и да имат съответния бюджет, както е примерно в...

Къде ще са центровете им? Я да ги изброим.

...Гърция.

София, Пловдив, Бургас...

Това е въпрос, който ще се реши...

...Варна...

Между другото териториалното решение не е прерогатив на президента... териториалното деление.

Вие утвърждавате границите и...

То е предложение и решение на правителството и на...

Ама накрая вие подписвате.

... министър-председателя.

Е ще подпишете ли областта... центърът да е в Разград, както е било при Живков, а не в Русе?

Важно е областният управител да бъде избран, за мен това е важното, така че... и на него да му се даде съответният ресурс. А къде ще бъдат...

Сега, аз едно ви питам, вие друго отговаряте.

Да, да, къде ще бъдат центровете. Не е... нито е моментът, нито мисля, че е темата на президента да каже къде ще бъдат. Това са предложения на правителството.

Това е ваш прерогатив за крайния. . .

Да, да, и аз ще ви кажа какво се случва в момента без да питат президента. Четиринадесет служби са изнесени от Видин, заради лобирането на депутати от ГЕРБ, и те отиват в Монтана и Враца или в Лом, включително със 100-годишна история като митницата във Видин... Това са решения на парламента и на правителството, не на президента.

Т.е. според вас центърът на областта трябва да бъде Видин, а не Монтана?

Според мен това е въпрос, който трябва да се реши. За мен принципът за териториалното деление... изборът на областни управители, който е по-важен...

Кои обекти с национално значение и населени места ще преименувате?

Аз мисля, че преименуването вече си свърши до голяма степен ролята. Бих се радвал, ако има за наименуване нови обекти и нови населени места. За съжаление не ги виждам напоследък.

Кое е най-важното нещо, което ще предлагате за продажба по света от България? Впрочем, какво продавахте като външен министър?

"Продавам" предполагам, че го слагате в кавички...

Ами, вие, ако искате, сложете кавичките.

Това, което... Да, аз ги слагам кавичките, защото българските институции не продават. Това, с което България е известна и с което в целия свят е добре приета, това е българската култура, спорт, изкуство, учени, които са световноизвестни. Все още...

Японците продават коли и компютри, ние култура и спорт.

Характерът и структурата на икономиката според мен в България трябва да се промени значително. И ако бъда избран, аз ще правя много в това отношение.

Какво искате да продавате, хайде така да...

България, ако говорим за продаването в търговски смисъл, би трябвало да продава много повече технологични продукти. Но за това трябва да има държавна политика, каквато няма последните две години. И фонд "Научни изследвания", и средствата за конкурентноспособност са намалели силно.

Ще имате ли редовни обръщения към народа?

Не само това. Мисля да въведа т.нар. "Дондуков 2.0" система, да вкарам в интернет президентската администрация. Така че обръщенията няма да бъдат само по традиционните начини, а ще бъдат и чрез мрежата.

Понеже сегашният президент не се обръща много към народа, толкова често...

Вие ме питате аз какво бих направил.

Да. Вие бихте ли въвел, примерно, всеки месец да се знае... има държави, всяка седмица говорят държавните глави. Те радиото, между другото, много го обичат...

Да, радио обръщенията на американския президент имате предвид.

Да.

Не е задължително да има редовност, но трябва да бъдат по-често според мен и трябва да се използват различни форми. Аз бих използвал и интернет.

Кому първо ще дадете орден?

Ордените идват по предложение на правителството. Хора, които действително са заслужили. Мисля, че има девалвация. Трябва да се огледа и Законът за...

Упрек към сегашния президент, че е...

...държавните отличия.

...девалвирал ордените?

И към правителствата, и към президентите, които бяха досега. Мисля, че трябва да се въведат специални ордени за чуждестранни дипломати, въобще за чуждестранни граждани, което не се прави в момента, и въобще трябва да се огледа още един път системата на ордените. Между другото, това съм го предлагал и като външен министър, смятам да го предложа отново.

Трябва ли България да има вицепрезидент?

Да, такава е конституцията.

Оставете конституцията.

Не, няма да оставя конституцията.

По принцип трябва ли? Трябва ли, ако се обсъжда пак конституцията, да бъде на дневен ред и въпросът да има ли вицепрезидент?

Да, мисля, че вицепрезидентът има своята роля. Той поема част от президентските... Особено в случая, когато съм със Стефан Данаилов, мисля, че ние с него се допълваме, той има и компетенции, и възможности в едни сфери, в които той би получил...

С две думи - да, България трябва да има вицепрезидент, според Ивайло Калфин, и той да е Стефан Данаилов.

Да, да, точно така.

Искате ли още правомощия за президента?

Не такива, които променят коренно институцията. Но могат да се дадат допълнителни, ако има промени в конституцията, и по отношение на отхвърляне на вета, и по отношение на свикване на референдуми, и т.н., но това не променя коренно правомощията на президента.

Ще ползвате ли специален режим на движение в България? Ще чака ли колата ви на светофари?

По принцип ще чака, както е чакала и досега, когато съм се возил с НСО като министър. Разбира се, ако има някакви много специални изключения, те са възможни, но по принцип ще чака на светофари.

А в Бояна ли ще живеете?

Аз се чувствам най-удобно вкъщи, но има някои, така, задължения, протоколни, които надали са въпрос на личен избор.

Ще продължи ли да работи досегашната си работа вашата съпруга? Тя какво работи?

Съпругата ми в момента работи в Европейската комисия. Тя е човек, който си има собствена кариера, възможности, опит и тя ще... би си изпълнявала функциите на първа дама, но аз не бих я насърчил да напусне работа.

Да, но може да стане неприятен конфликт, примерно България влиза в някакъв спор с Европейската комисия по определен въпрос, а вашата съпруга е служител на тази комисия, и те, да кажем, пращат нея, за да...

Не, не, трябва да бъдете сигурни, че няма да има конфликт на интереси. Поне в Европейския съюз има едно много подробно разписване на всички конфликти на интереси.

Защо искате да сте президент на България?

Защото пътят, по който върви България през последните две години, мисля, че е изключително сбъркан. България върви към социална криза, върви към абсолютно подценяване на важните проблеми на хората - доходи, работни места, здравеопазване, занимава се с една измислена действителност, една магистрална пушилка, която ни се пуска по цял ден.

Това всичко беше с отрицателен знак...

Да.

Защо вие искате да станете...

И мисля, че България трябва да тръгне в друга посока, в посоката, в която вървят европейските държави, за да могат българските граждани да видят какъв е смисълът от членството ни в Европейския съюз.

За да смените посоката?

За мен това е кауза, да.

Към следващ мандат гледате ли?

Не, гледам към изборите, които предстоят след месец.

Забравих да видя, ама и нашата конституция май е като руската, нали така беше, два последователни мандата, не може да...

Аналогията с Русия е, така, много весела, особено когато гледаме ГЕРБ. Там Бойко Борисов казва на Плевнелиев - стани за малко президент, за да дойда аз. Това...

Не, ама...

Сигурно се прави на Путин, но...

Вие какво мислите за...

За кое?

...тази ситуация Путин-Медведев?

Ами, мисля, че това е, така, едно значително отклонение от, формално няма проблем, но от демократичните принципи. И се притеснявам, когато в България Бойко Борисов казва на Плевнелиев - топли ми мястото, докато дойда и стана президент. Мисля, че...

Няма вариант вие да топлите мястото на Първанов?

Не, не, забравете за това.