Какво ни чака след поредната корекция в Закона за енергетика?
Какво ни чака след поредната корекция в Закона за енергетика? / снимка: sxc.hu
Какво ни чака след поредната корекция в Закона за енергетика?
66767
Какво ни чака след поредната корекция в Закона за енергетика?
  • Какво ни чака след поредната корекция в Закона за енергетика?

Докато някои още се чудят защо августовските сметки за ток са по-високи от юлските, въпреки че цената беше понижена, управляващите подготвят нова серия от промени в Закона за енергетиката - за трети път тази година. Този път не се очаква да има промяна в цената на тока, а във възможностите за периода на нейното определяне.

До началото на 2013 г. електроразпределителните дружества, бизнес- и битовите потребители на тока работеха с един регулаторен период за цените - от 1 юли до 30 юни на следващата година. С началото на февруарските протести срещу високите цени на тока обаче тогавашните управляващи набързо промениха закона и в началото на март „изневиделица” намалиха малко цената на тока. Още с встъпването си в длъжност новите управляващи също се захванаха именно с нея и отново получихме 5% намаление на фактурите, макар и някои от нас изобщо да не го усетиха.

Как тази ситуация се отрази на икономиката ни и какво още може да се случи с цената на тока и периода за нейното определяне?


След като новите управляващи промениха Закона за енергетиката, което им позволи да намалят цената на тока с около 5% от 1 август, сега се задават нова серия промени в закона. Законът вече е променян два пъти само за година и двата пъти с цел намаляване на цените. Друга ключова промяна от началото на година е разбиването на утвърдената практика за промяна на цената на тока веднъж годишно - на 1 юли. Тогава мнозинството от ГЕРБ разреши на енергийния регулатор да променя цената на тока по свое усмотрение, когато си поиска. И така - първото намаление с 6-7 на сто бе през март, като от енергийния бранш неведнъж сигнализираха, че това ще доведе до несигурност на средата и нуждата от спешно преработване на бюджетите.

Тази „герберска” промяна бе използвана и от новите управляващи, като този път цените бяха надолу с около 5%. Сега в подготвяната трета промяна на закона се отменя възможността енергийният регулатор непрекъснато да променя цените, а задава периоди - най-много веднъж на три месеца, както е при определянето на цената на природния газ.

Енергийният експерт Валентин Терзийски неведнъж и през февруари, и през юли предупреждаваше, че предстоящите намаления на цената на тока ще се отразят върху потребителите отложено - т.е. сега ще спестим няколко процента, но след година или две те ще се стоварят върху сметките ни.

Според Вас възможността на всеки три месеца да имаме нова цена на тока може ли да се използва като политически инструмент?

Валентин Терзийски: Аз смятам, че досега само като такъв инструмент е използвана.

В предаването „Денят” на Дарик в петък вносителят на поредната промяна в Закона за енергетиката Явор Куюмджиев аргументира предложението си така: „1 юли е може би прекалено дълъг период, затова се опитваме да го синхронизираме с останалите периоди на определяне на цени и ще бъде възможно да се случва веднъж на всеки три месеца. Това ще позволи от една страна да има предвидимост, от друга страна - ще попречи на който и да било да си променя цените, когато си пожелае”.

Как ще отговорите на критиките, че настоящото намаление, плюс това, което се случи през март, ще доведе до увеличение, ако не догодина, то в сравнително краткосрочен период?

Явор Куюмджиев: Няма предпоставки за увеличаване на цената до 1 юли догодина. В момента по моя информация в Министерството на икономиката и енергетиката се правят нови анализи и изчисления, така че устойчивостта на модела не само да се повиши, но евентуално и да позволи много малко поевтиняване. Или поне неутрализиране ефектите на инфлацията за следващата година.

Пред Дарик Валентин Терзийски подчерта, че предложението не е съгласувано с бранша, а и липсват икономически обосновки за подобна идея. Оказа се, че мнението не е съгласувано не само с бранша, но и с ресорното министерство. Помолен за коментар на предложението за по-кратките регулаторни периоди при определянето на цената на тока, ресорният министър Драгомир Стойнев отговори на Дарик.

„Сега чувам за това предложение, не мога да го коментирам. Но всеки е свободен да дава всякакви предложения, така че да се подобри животът на българина. В крайна сметка това трябва да се прецени, да се преосмисли, да се изчисли. Ако има положителен ефект, значи е добра идеята. Ако има отрицателен - ще бъде отхвърлена”, обясни министърът. 

Валентин Терзийски е категоричен, че най-добрият вариант е пълната либерализация на пазара. Докато се случи тя обаче, по-дългите административни периоди са по-добри.

Валентин Терзийски: Имаме изцяло административен процес на определяне на цени на енергия и енергоносители. Трябва да се акцентира именно върху предимството да бъде за един по-дълъг период. Тогава анализаторите и икономическите и енергийни експерти да могат да направят равномерно разпределяне и обиране на пиковете на цени на енергоносители и енергия в максимума, които да бъдат стопирани, т.е. неутрализирани със спадовете на тази енергия и енергоносители в прогнозаен план. Тогава можем да получим наистина положителния ефект от администрирането.

От друга страна, ако се определя на три месеца цената на тока, това би ли позволило например през пролетта, когато водните централи работят на пълни обороти, да има намаление, което да е сезонно и да бъде прогнозирано?

Валентин Терзийски: Същите въпроси са и в нашите глави. Но никой не е обосновал и не е дал пред нас прогнозата за оценка за въздействие на така предлаганите промени - как точно те ще се отразят в икономиката и съответно в икономиката на самите енергийни предприятия. Кога ще е приоритет използването на максимално евтина енергия във връзка с водните централи, кога ще се администрира.


В момента битовите потребители купуват ток на регулирани цени. Същото важи и за фирмите, които ползват електричество с т.нар. „ниско напрежение”, както и повечето компании на средно напрежение, въпреки че формално от август те могат да купуват ток на свободния пазар. Това означава, че повечето компании, особено микро и малкия бизнес, ще продължат да купуват ток от регулирания пазар?

„Като че ли има смисъл в това, но основното е не периода, на които, въпреки че този период изглежда по-добър - по-краткият период за бизнеса. Няма да се акумулират големи напрежения, които да резултират, обикновено в повишаването. В понижаване надали някога ще се случи, освен ако не е силово. Основното е да се определя цената без външен натиск, на базата на методиката. Проблемът тук е, че задържайки или влияейки на цената, единият начин за злоупотреба, който регулаторът преследва., е необоснованото искане за по-висока цена. Но има и друг начин за злоупотреба, който се проявява при задържане на цената. Този начин е в това вие да понижите качеството на тока без да повишавате цените, т.е. не правите ремонти, инвестиции. Тази опасност трябва да се избегне. Когато се задържат цените с оглед на по-евтин ток за бита и индустрията, да не попаднем в тази зона за злоупотреба задържане на качеството”, коментира Камен Колев от Българската стопанска камара.

Засега от електроразпределителните дружества се въздържат от коментар, тъй като проектът за промени в Закона за енергетиката бе публикуван на страницата на парламента в петък и липсват подробности.