Кабинетите на Сакскобургготски и Станишев разрешили безобразията във футбола
Кабинетите на Сакскобургготски и Станишев разрешили безобразията във футбола / Sofia Photo Agency
Кабинетите на Сакскобургготски и Станишев разрешили тези безобразия във футбола
22156
Кабинетите на Сакскобургготски и Станишев разрешили тези безобразия във футбола
  • Кабинетите на Сакскобургготски и Станишев разрешили тези безобразия във футбола

Председателят на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Яне Янев, лидер на РЗС ще предложи утре на заседание първите десет длъжници на НАП - футболни клубове да дадат писмени обяснения по всички въпроси, свързани с ревизията на ДАНС.

Ето какво каза по повода Янев в предаването „Денят" на Дарик:

Когато минала седмица стана ясно, че повечето ни футболни клубове имат задължения към държавата имената официално не бяха обявени, въпреки това част от тях след това се появиха в медиите. Кажете сега официално имената на босовете на футболни клубове, които ще викате в комисията, за да имат време хората да се подготвят и да не се окаже, че в деня, в който ги викнете, изведнъж всички имат спешна работа в чужбина, например.

Не мода да ви кажа имена поради простата причина, че информацията в доклада на НАП е данъчноосигурителна тайна. И поради тази причина аз исках комисията днес да вземе решение на своето заседание кои лица да бъдат извикани. След като вземем решение вече, по лицата, които ще извикаме, ще си направите съответни изводи. Колегите казаха, че материалите, които съм раздал днес, са огромни, обемисти и искат да се запознаят, затова отложиха заседанието за утре в 12 ч.

Вие говорите, че имате намерение да повикате 10 от най-задлъжнелите клубове, сега казвате, че имате намерение да решавате кои лица да викате. Как ще избирате лицата тогава? На базата на какво?

Ние няма да ги избираме, те са посочени в доклада, посочени са футболните клубове. Първата десятка, които са в доклада според мен, по мое предложение, вече зависи дали останалите членове на комисията ще подкрепят това мое предложение и дали днешното отлагане на заседанието не е свързано и с опит да се бламира възможността изобщо да бъдат викани за обяснение тези футболни олигарси.

Тъкмо това исках да попитам - имате ли съмнения, че тези хора може и да не стигнат до исканите от вас разпити в комисията?

Утре ще стане ясно.

Днес пред колеги, говорейки по тази тема, споменахте, че сте убеден в това, че над футболната мафия има политически чадър. Кажете кой го държи?

Тези, които 20 години толерират част от футболните клубове да бъдат над закона.

Нека малко да конкретизираме нещата. Преди 20 г. политиката не беше такава, каквато е сега. В последните няколко години - 5-10 - определени политически сили управляват страната. Можем да назовем кои са те, защото това не е тайна. Те ли са политическият чадър?

Според мен двете правителства - на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев са разрешили да се случат тези безобразия във футбола, това грубо нарушаване на българското законодателство и не са потърсили сметка на клубовете за нищо. Тази ревизия, за която в момента говоря, и която е първа по рода си, на практика касае периода от 01.01.2002 до 31.05.2008.

Знаете ли каква част от тези 8 млн. лева, за които става ясно, че футболните клубове дължат, вече са изплатени или обезпечени?

Доколкото знам към днешна дата почти нищо не е внесено в хазна. Може да потърсите по този повод и директора на НАП г-н Красимир Стефанов.

Струва ми, че именно той миналата седмица в ефира на Дарик каза, че част от тези задължения вече са погасени.

Аз имам друга информация, днес също разговарях с него. Той има какво ново да ви каже.

Като говорим за футбол, преди време имаше разкрития за черно тото и бяха свързани имената на деятели на големи футболни клубове у нас. Какво стана тогава? Уволниха един лекар и въпросът се приключи. И сега ли трябва да стане така?

Не, за черното тото днес написах резолюция върху подаден сигнал и я дадох на експертите да работят върху нея и да ми предоставят анотация, за да дам направление в кои институции да започне незабавна проверка. Докато аз съм председател на Комисията за борба с корупцията ще настоявам да се предприемат действия от компетентните органи да се извърши цялостна проверка, в това число и на физическите лица и цялата преписка трябва да бъде предоставена на главния прокурор на републиката.

В интервю за Гонг Тодор Батков твърди, че зад така наречена Казанска афера, която е изключително популярна през последните седмици в страната, стоят шефовете на ЦСКА и директно обвини Димитър Борисов и Иво Иванов, че именно те са поръчителите на тази афера. Дали това интервю може да бъде достатъчно основание вашата комисия да се занимае с този случай, въпреки и г-н Бактов вече е направил необходимото, доколкото разбрах.

Не зная кой какво е направил, но ако г-н Бактов твърди подобно нещо, нека да внесе официален сигнал в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и ние ще започнем незабавна проверка.

Какъв е начинът според вас за прочистването на футбола от корупция? Да посочваме, че има черно тото или някакви схеми - това ли е единственото, което може да се направи?

Начините са три - първо са необходими законодателни промени, второ, за да се спрат тези порочни практики, да бъдат наказани част от футболните босове, част от футболните олигарси.

Как? Като влязат в затвора ли?

Според злоупотребите. Не може за всички да се сложи общ знаменател и да се каже, че трябва да влязат в затвора. Може би някои от тях наистина трябва да влязат, защото това, което виждам, минава всякакви граници и през футбола са се препирали огромни суми пари и за потоците на тези пари няма никаква следа, защото няма никакъв документ за оборот.

В този смисъл бихте ли казали каква е истината за прословутите задължения на ЦСКА към хазната, защото сумите, които се въртят в медийното пространство, са различни и варират 2 млн. до над 4 млн. лева.

Това, което се върти в медиите, е много близо до истината.

Коя от двете цифри е по-близо до истината?

Първо искам да уточня, че тази ревизия, която е правена, не е правена за последната година, от 31 май до 30 септември 2009 г.

Там мислите, че са натрупани задължения или...

Повече от една година не мога ви кажа какво се е случвало.

Вие имате ли информация, че и през този период също са трупани подобни задължения?

Имаме данни, които трябва да бъдат потвърдени от институциите.

Преди малко казахте, че са необходими законодателни промени, наказания на футболни босове и не казахте третия вариант какво е необходимо, за да се прочисти корупцията във футбола. Но от това, което казахте до тук, ми се струва, че всичко, за което говорим, са само показни акции, защото излиза, че на дадения етап не може да се спре корупцията във футбола. Така ли е?

Трябва да има рязко разграничаване между футбола, сивата икономика, черните каси и политическия чадър. В момента всичко е една много голяма смесица, една много странна амалгама, в която са замесени много лица, които искат футболът да остане в сивия сектор и парите, които се препират през него, да служат за други цели.