Фани Белнейска: 6 г. бях в неведение, научавах всичко от журналистите
Фани Белнейска: 6 г. бях в неведение, научавах всичко от журналистите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Фани Белнейска: Шест години бях в неведение, научавах всичко от журналистите
52155
Фани Белнейска: Шест години бях в неведение, научавах всичко от журналистите
  • Фани Белнейска: Шест години бях в неведение, научавах всичко от журналистите

Всички факти и доказателства показват, че Лазар Колев е виновен, но аз знам, че не е бил сам. Човек от полицията ми каза, че съучастниците му са трима. Това заяви в интервю за Дарик майката на зверски убитите сестри Росица и Христина от Пазарджик - Фани Белнейска. Стоимен Белнейски каза, че на излизане от залата на Върховния касационен съд адвокат Иво Найденов се обърнал към тях с думите "вие сте много долни хора".

На излизане от залата адвокат Иво Найденов ви каза нещо. Какво точно ви каза?

Стоимен Белнейски: Потупа ме по рамото и каза: "Не знаех, че сте толкова долни хора". Не знам защо ми го каза.

Може би защото вашето решение беше изненада за него?

Стоимен Белнейски: Може би, да.

Той каза, че сте купени.

Стоимен Белнейски: Сигурно. Получили сме много пари - милиони. Може да сме купени, нищо чудно.

Как си, Фани?

Фани Белнейска: Не се чувствам добре, няма и да се почувствам добре, докато наистина не се открият всички виновни за извършеното престъпление. И нека хората знаят, че истината трябва да възтържествува независимо по какъв начин. Независимо какво ще ми струва отново, но аз не бих се примирила и не мога да заспя спокойно, когато не знам истината. Този въпрос си задавам всеки Божи ден, въпрос, на който нямам отговор, защо на мен и защо моите деца и защо това, което се случи на тях, се случва на още много деца. И техните разследвания са стигнали до някакво такова положение, при което родителите са на същия хал, както аз. може би в тази държава трябва да се намери начин това нещо да престане, да няма убити деца и почернени родители. Някои хора трябва да обърнат внимание на всичко това, а не просто да гледат и да си мълчат.

Ти каза нещо много интересно в залата, че винаги по това дело за всичко, което се случва в хода на разследването, вие сте научили от журналистите, а не от тези, които трябва да ви информират.

Фани Белнейска: Определено шест години бяхме в неведение. Научавах всичко от журналистите. Първо те ми казваха, първо те знаеха какво става в полицията, а не аз. Това също много ме дразнеше, защото бях пренебрегвана през цялото това време. И в момента, в който не издържах, аз отивах и задавах въпроси и по някакъв начин те ми обясняваха нещо малко, с което да не питам повече. Много от нещата ми бяха учудващи, защо трябва да е така? Смятам, че трябваше да научвам първа за всичко. Ако беше нужно, след това да се казва на пресата. Достатъчно много глупости се изговориха и се написаха поради неизказана и неточна информация, но всичко ще дойде на мястото си

През цялото време адвокатите Марковски твърдят, че по делото липсват основните доказателства - време, място и начин на убийство. Вие смятате ли, че наистина има такива липси в обвинителния акт?

Фани Белнейска: Тези неща наистина ги няма в обвинителния акт. Никъде не са споменати. Това е, няма такава информация. Има експертизи, които се разминават с време и час.

Хората останаха с впечатление, че ти си едва ли не безотговорна и не си си потърсила децата в първия ден, още когато са изчезнали. В хода на делото обаче в Пазарджишкия окръжен съд стана ясно, че това не е така. откъде тръгна това, че ти въобще не си си търсила децата?

Фани Белнейска: Тази информация е подадена от полицията. Аз си потърсих децата навреме, но казаха, че трябва да минат 72 часа, че детето може да прави някакво изпълнение на родителите си.

В началото, когато Пазарджишкият окръжен съд се произнесе с присъдата, каза, че смяташ, че Лазар Колев е виновен.

Фани Белнейска: По всички факти и доказателства, но винаги съм мислила и другото, че той никога не е била сам. Самата му майка сподели, че той не може да го направи сам. Това може би трябваше да се вземе под голямо внимание. Имаше достатъчно време да се търсят другите.

Ти каза, че той има трима съучастници?

Фани Белнейска: Да, тази информация ми е подадена от човек от полицията. Значи те трябва да намерят всичките виновници и да ги изкарат, за да има пълно възмездие. Моите деца да почиват в мир. Не става въпрос за каквото и да е, става въпрос за децата ми. Всеки родител би искал да научи цялата истина и само истината.

Лазар виновен ли е?

Фани Белнейска: Според действията му... значи той е виновен, никога не съм казвала, че той е невинен. Но той не е сам.

Надявахте ли се той да проговори?

Фани Белнейска: Да, надявахме се, че може той да проговори и да улесни до някаква степен себе си с присъдата, която му беше дадена. Наистина нещата щяха да си дойдат на място.

Иво Найденов каза, че сте долни хора, как го тълкуваш?

Фани Белнейска: Това, което каза, е много грозно от негова страна. Може би трябваше да реагира по друг начин. Да зададе въпроса "защо, защо сме го решили", но той не го направи. В случая няма купени, както той се изрази. Никой не ни е купил и няма да бъда купена с пари, никой не се е опитвал да ме купува досега. Никога не бих взела кървави пари.

А защо наистина поискахте той да не ви защитава повече?

Фани Белнейска: Така преценихме. В развоя на нещата човек ескалира, когато мисли много, стига до много истини. Така взехме това решение.

Мариана Тодорова каза, че и вие, и те са лъгани много време. Лъгани ли сте били?

Фани Белнейска: Не знам дали лъгани е точната дума, но мен ме озадачаваше мълчанието и манипулирането, както всичко случило се, което знаеше пресата, а аз не го знаех. Това достатъчно ясно и красноречиво показва за какво става въпрос.

Ти дори не беше видяла снимките, преди да бъдат публикувани?

Фани Белнейска: Да, аз не бях допусната до моргата. Никой не ми разреши да вляза. Хората от полицията ми казаха: "Запомни ги такива, каквито си ги видяла". Това нещо няма да си го простя докато съм жива, но нямаше как да вляза, за да ги видя. Не знам каква е причината за това, този въпрос си го задавам винаги.

Вярваш ли сега, че ако делото бъде върнато отново за преразглеждане, вече истината ще излезе наяве? Може ли да има обрат на истината, обрат на делото?

Фани Белнейска: Много неща са възможни. Просто времето ще покаже.

Със сигурност вярвате, че ще има промяна?

Фани Белнейска: Да, надявам се, че нещата ще се променят и много истини ще излязат.