Емел Етем: Там, където са почистени речните корита, проблеми нямаме
Емел Етем: Там, където са почистени речните корита, проблеми нямаме / netinfo

Интервю с вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем в предаването „Седмицата” на Дарик радио

Каква е ситуацията в момента? Вчера "Стандарт" пише - огромна вълна се носи към 80-хилядния квартал "Тракия" в Пловдив. Ще стигне ли вълната? Ще има ли катаклизми?

Зависи дали ще й позволим да ни стигне. В общи линии, г-н Вълчев, в момента ситуацията в страната е спокойна. Аз поддържам връзка с кметовете на общините, с областните управители и с дирекциите...

Спря да вали.

...на Министерството на държавната политика. Засега спря да вали, но това не трябва да ни успокоява.

Има ли затворени пътища в момента?

Нямаме информация за затворени пътища.

Откъснати села, понеже в Родопите имаше такива.

Взети са мерки, навсякъде се работи, привлича се техника, защото, искам да използвам ефира да подчертая, че Министерството на държавната политика при бедствия и аварии със своите структури и дирекции в регионите на "Гражданска защита" не сме длъжни да имаме багери, кранове и всякаква друга строителна техника. Общините в такъв момент са длъжни да привлекат и намерят необходимата техника, за да могат да се правят различни дейности по разчистване и проводимост. Това, което в момента тече в доста от общините от Пловдивска област, които имаше много тежки наводнения последните дни, нека да ги спомена - Стамболийски, Съединение, Садово, Марица, Асеновград, Куклен, Родопи. На много места вече са започнали да пръскат къщите на хората с дезинфектанти. Обикновено след такива наводнения, изпомпване на водата и се прави такова...

Тоест има рискове от епидемии.

Да, такова обезпаразитяване именно за да предпазим хората от епидемии. Снощи последно се чух с кмета на Пазарджик г-н Евстатиев. Знаете, че и там имаше доста тежка, критична ситуация в село Гелеменово. В момента при тях ситуацията е под контрол, успокоили са се.

А защо беше залято? Понеже отворихте тази тема, за да не се връщаме после на Гелеменово, местните твърдят, че селото и магистрала "Тракия" са залети от нерегламентирано изпускане на водите на напоителен канал, който отвеждал водите на язовир "Тополница", там има спор между кмета и областния управител, кметицата твърди това, областният твърди обратното. Тази кметица доказва с изплувала умряла риба. Вие... и хората бяха много, и ги видяхме всички по телевизия и в нашите емисии как протестираха.

Да, аз предварително искам да ви кажа, че напълно разбирам хората в една такава ситуация. Всеки човек е нормално да изпадне в шок, те се намират в една нетипична ситуация за тях на стрес и съвсем логично е в един такъв момент да им се струва, че никой нищо не прави за тях и ситуацията е страшно критична. Затова не вземам, нали, предвид обвиненията, които пряко в такава ситуация ги отправят, като реалност говоря, за некоординацията на различните ведомства и най-вече за предположенията им за големите води.

Що се касае до микроязовирите, нека още веднъж да припомня. Микроязовирите се намират на подчинение на общинските кметове и на службите на "Напоителни системи" към Министерството на земеделието и горите. И те се отдават за различни нужди, една от които е, нали, пряката - за напояване, а другата - отглеждат риба в тях. Това са едни такива елементарни хидросъоръжения, които нямат такива сложни системи за управление, както хората може би си мислят. Те имат едни изпускатели, през които преминава водата, ако надвиши определена граница. Тази граница е изчислена от хидролозите във връзка с непреливане през самата чаша на язовира. Язовир е, така, пресилено да се каже, защото стените на този микроязовир са обикновено от пръст направени, те не са, нали, бетонни стени, както на нормалните язовири се правят. Така че целта е да не се разрушава тази пръст около язовира, нали, чашката да се запази цяла. И затова на едно по-ниско ниво има отверстие, от което се извежда по-високата вода. Разбира се, че в такива случаи през това отверстие може да изтече и риба, която има в съответните язовири. Но трябва да има контрол, трябва да се оглеждат тези съоръжения.

Този случай с Гелеменово такъв ли е бил?

Да се налагат, това ще ви отговоря също, да се налагат редица мероприятия за поддържане, възстановяване на чашката на язовирите, както на тези, малките, така и на големите.

Специално за събитията, които произтекоха преди два дена, 5-ти и 6-ти, искам да ви кажа, че в доста от микроязовирите, които се намираха на територията на Пловдивска област и на Пазарджишка област, такива случаи е имало, защото, както чухте, количествата вода, които се изсипаха за много кратко време, бяха огромни - 185 литра, 150 литра. И си давате сметка, че тези чашки на микроязовирите не са оразмерени за такива огромни количества, така или иначе те ще прелеят.

Затова нека това да не звучи като оправдание, а като едно обяснение за гражданите, за да не изпадат в паника, че някой злоупотребява с това. Но ако има такива сигнали, аз съм сигурна, че кметовете ще направят необходимото да санкционират арендаторите или хората, които стопанисват такъв тип хидросъоръжения.

Стигаме до най-тежкия всъщност въпрос. Защо след опита от потопа миналата, по-миналата година не са почистени речните корита и Южна България беше залята отново от дъждовете? При положение, че, четох справки, вие сте дали миналата година 17 милиона лева, тук за три месеца тази година близо 2 милиона лева точно за чистене на корита. И чистим, чистим и те не са изчистени. Защо?

Тези средства, които вие споменахте, са дадени не само за почистване на речни корита, но и за изграждане на диги и за редица съоръжения като подпорни стени, с които бихме могли, нали, да предотвратим много други аварии.

Г-н Вълчев, темата за защо, кой е виновен и т.н. е много, така, как да кажа, широко употребявана и използвана. Обикновено...

Звучи абсурдно - веднъж стомна за вода...

Да.

...два пъти стомна и сега пак същото.

Да, именно, абсурдно звучи и затова точно може би е добре да проведем разговор в една друга насока. Търсейки кой е виновен, нали, обикновено последните две години аз съм виновна - ако има дъждове, аз съм виновна, ако е суша, аз съм виновна, ако не са почистени речните корита, аз съм виновна. Въпросът за вината, разбира се, трябва да стои на дневен ред и ако има отговорни служители, ръководители дори на най-високи равнища като министри, също трябва да си понесат своята отговорност.

Но може би е по-добре да погледнем на въпроса от друга гледна точка. Нещо, което е подценявано в страната ни дълги години, десетилетия, говоря като държавническо поведение, като започна от местната власт - през кметовете, областните управи, и стигна до министрите, разбира се, няма да изключа и законодателя, защото и той би трябвало да има отношение към тези процеси, и включа и нас, гражданите, обикновените граждани, защото въпросът има две страни. Първо, за управленска визия и решаване на проблемите и второ, за чисто поведението на гражданите и нашата култура, която имаме.

Сега какво искате да кажете, че си хвърлят боклуците в коритата...

Тези години, за тези години, ако ви прави впечатление, обикновено, нали, излизат едни разтревожени граждани, както наблюдавахме и тези дни, дори ни обвиниха в това, че не сме им дали ботуши и дъждобрани. В същото време, когато се започне прочистването на реките, се установява, че те са се обърнали на сметища за много едри, големи, крупни битови и всякакви отпадъци, включително и строителни материали, и всичко друго, което не сме си направили труда да изхвърлим там, където му е мястото.

Това бедствие ли е за България? В момента нашите реки са затлачени с боклуци, които са хвърлени от нас.

Аз мисля, че това е част от бедствието. Част от проблема е именно ниското ни ниво на гражданска отговорност и съответно липсата на съпричастност към тези действия. Какво ми се иска да кажа като констатация? За тези цифри, които преди малко споменахте, и много други милиони, които между 2005...

Сега се говори за нови двайсет и седем.

И за тях ще ви спомена. Между 2005 г. и 2007 г. юни месец, които са осигурени от правителството на Република България, всички тези съоръжения, които са финансирани по тази линия, и най-вече за реките и за дигите ще говоря, експертите на различни министерства, които имат отношение към тези процеси по законите на страната, отчетоха, че не поддали, и там проблеми нямаме. Значи, там, където са почистени речните корита и са коригирани, там, където са изградени диги или са ремонтирани, проблеми нямаме, което ще рече, че трябва за пореден път да помислим, когато определяме приоритетите си. Тук трябва да говорим за отговорности на държавните институции. Знаете, че по Закона за водите отговорност за водните съоръжения и водните басейни имат различни институции. На територията на общината преминаващите реки и язовири са отговорност...

Те, общините, казват - нямаме пари да чистим.

...на общините, другата част, където не е общинска - на областните управители, и съответно някои министерства, които имат конкретни обекти като язовири на НЕК и на МРРБ. Какво констатираме обаче? Казваме, нали, отново, думата за пари, за едни пари, за миналата година информацията ни е, че общините са имали доста сериозен остатък от ресурс, за милиони левове говорим, дори за стотици милиони левове, а в същото време обясняваме, че нямаме пари за едно и за друго действие.

Как остатък са имали, не става ясно. В смисъл какво - остават им пари и са ги върнали в бюджета ли, какво?

Да, говорим именно за такъв излишък, който винаги се сумира в края на годината...

Не са успели да си похарчат парите, а не са си изчистили коритата, това се разбира.

Да. В същото време, когато правим приоритети, да ви задам така въпроса в един по-друг аспект, за да разберат и нашите слушатели. Когато в едно семейство се прави разчет за следващата година за какво ще са ни необходими средства, за да започнем съответно да ги събираме, нали, всеки започва да си подрежда приоритети. Казва...

Ами, да ви кажа, ние ще си застраховаме например всичко. Застраховат ли си тези хора, които сега искат помощ от държавата?

Благодаря ви за подадения въпрос, но позволете да довърша, да, това, за което исках да обясня като приоритети и бюджет. При положение, че имате проблем с покрива, много сериозен проблем с покрива, а в същото време имате нужда да си купите и телевизор, и DVD, кое бихте предпочели, кое за вас би било приоритет?

Ами логично е да си направиш покрива, нали, защото ще ти протече на DVD-то.

Покривът, вместо, да купиш, да, новото DVD, което ще изгори, ако протече, нали, покривът. Та по същата логика искам да кажа. Когато общините и министерствата правят своите приоритети, програмите си за разпределение на бюджетите за конкретната година, редно е първо да отделим средства за това, което е най-рисково и което би нанесло огромни щети, като например природни бедствия.

Вие какви... да търсим, хайде да търсим вашата отговорност. Вие какви възможности за контрол имате върху тези безотговорни общини например или безотговорни областни?

Ще позволите ли само да отговоря на въпроса, който преди това поставихте. Вчерашното заседание, което проведохме, изглежда произтече една неточност при обявяването на заседанието, което няколко министерства направихме под мое ръководство, не беше по повод на наводненията в Пазарджик и в Пловдив, а беше по повод на един доклад, внесен от Министерството на околната среда за състоянието на реките. Това е регулярна работа. Този доклад, и миналата година такъв доклад сме изисквали, и Министерството на околната среда и водите ни е внасяло, така че няма някаква драма, че не са били поканени кметове, областни управители от тези области, и се търсят едни пари за тези бедствия, които през последните няколко дни ни сполетяха, включително и Софийска област. Търсят се средства и се търсят начини и мерки, с които първо да завишим контрола, това решихме вчера Министерството на околната среда, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и енергетиката, на земеделието и горите, на труда и социалната политика, на отбраната, на Министерството на държавната администрация и реформата и не на последно място, разбира се, Министерството на финансите. След прегледа, който направихме всички тези министерства на различните рискови райони, първо Министерството на регионалното развитие ще изпрати много спешно указание до всички общини и области по няколко пункта. Знаете, че всяко населено място има, охранителни канали се наричат тези отводнителни канали, които опасват населеното място. Те в много от случаите са затлачени, запълнени с всичко възможно като пръст, боклуци и т.н., не са разчистени. Те са точно направени с такава цел - да посрещат водите, които текат към населеното място, и да ги отведат съответно към колектор или място, където те се изливат, без да разрушат селата.

Второ, Министерството на регионалното развитие ще изпрати отново указания и ще припомни на кметовете на общините да се спре всякакво строителство във водозаливните зони, речни корита и тези, които са близко до речните корита. Ще изпратят строителния надзор да провери.

То не е ли забранено по принцип?

Да, забранено е, но всеки път констатираме такива нарушения. За това също аз ли трябва да поема вината? Та ще направят този свой контрол и ще наложат санкциите, които законът предвижда. Също така се изпращат указания от басейнови дирекции, които са Министерството на околната среда и водите, до всички областни управители, защото те по Закона за водите отговарят за чистотата на речните корита и на водоемите, да изпълнят дадените им по закона задължения и указания за почистване на речните корита. Там, където са много спешни случаите, и това ще го знаем в сряда вечерта, защото няколко ведомства, които имат отношение към водоизточниците, трябва да ни дадат една категоризация на много спешни обекти с малко по-средносрочен порядък и по-дългосрочен, там, където се налагат много спешни и бързи мерки за почистване на речните корита, за да не произтекат след това този род бедствия като заливане, унищожаване на имоти на хората. Ще ги ремонтираме или ще започнем прочистването заедно с Генералния щаб на Българската армия. Ще използваме силите отново на армията с техника и работна ръка.

А това вече изчистени от предишните наводнения, примерно като сме видели или...

Не, не, това са нови участъци, за които говорим.

Тоест те пак се затлачват. Продължават да си хвърлят боклуците...

Не, тези не са прочиствани досега.

А, не са прочиствани.

Не са прочиствани, но продължават хората да... нали, това е, което...

Добре де, тези кметове и областни управители, които не са прочистили, те каква отговорност ще понесат?

...продължават да изхвърлят своите битови отпадъци. В закона ясно и точно е разписано. По закона, по който работи Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, санкциите, които могат да бъдат налагани освен чисто административните, нали, финансовите санкции са от 200 до 2000 лева.

Тоест вие ще глобявате ли кметове и областни управители?

Глоби, които могат да бъдат отправени след издаване на указания, само че ние нямаме право по всички пунктове да издаваме актове и санкции. Разписани са в закона правомощията ни точно за какви нарушения имаме право да санкционираме. Преди малко ви изброих и другите институции като Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие. Това е едната страна на нещата. Сега, нека да се върнем към това държавниците какво трябва да направят. Ние впрягаме пълните си усилия, използваме си целия ресурс, наличен, на държавата, за да можем да предотвратим евентуални разрушения. Разбира се, необходими са много средства, които в рамките на една година трудно биха могли да се дадат, г-н Вълчев, вярвайте ми, при положение, че десетилетия, от края на 70-те години, 1975 г. някъде, няма следа в държавните анали за даване на пари за почистване на речни корита. Това е повече от

30 години в България никой не се е занимавал с почистването на речните корита.

Е то към това като се прибави, че един чисти и всички цапат, нали, хвърлят боклук.

Това също оказва влияние, но нека да говорим сега и за другия въпрос - кой и по какъв начин трябва да участва в тези процеси. Срещу природата никой от нас не може да се изправи и да направи каквото и да е. Срещу 200, 300, 400 литра на квадратен метър за броени часове нали ви е ясно, че дори да изпразним всички водоеми и реки, пак не бихме могли да избегнем щетите. И обикновено не вали само около водните басейни, за да кажем, че тях ги пълни, вали навсякъде и най-вече върху домовете ни и върху нашата собственост. Въпросът със застраховките. Може би това е един от най-важните уроци, които...

Защо не ги направите задължителни, каквито идеи има?

...трябваше да си изведем всички граждани.

Както е при колите. Значи, не може да си купиш апартамент, ако нямаш пари да си плащаш застраховките. Така е в много западни държави. Никой не си мисли да си купи кола, без да си я застрахова, "Гражданската отговорност", т.е. смяташ си тези пари, които ще дадеш. Една минимална, но задължителна застраховка.

Да, в доста държави по този начин са решили въпроса. Ние от две години водим различни разговори с различни институции, както и с представители на гражданското общество. И тъй като в България няма, така, готовност от страна на гражданското общество да поеме една такава задължителна застраховка, може би е редно да продължим с тази дискусия. Но кое е позитивното бих искала с вас да споделя, за да ни чуят и слушателите на "Дарик" радио. Това, което се забелязва през последните десет - петнадесет дни след наводненията и през тази година, забелязва се един рязък скок на застраховките на личното имущество.

Тоест те са били застраховани или сега, като се наводниха, видяха, че...

Не, сега. Сега са започнали да се застраховат хората.

То след дъжд качулка, дето казва народът.

Няколко, да, застрахователни компании са дали сигнал, че има много голям интерес за застраховане на лично имущество. След сушата и големите протести, нали знаете, на зърнопроизводителите, фермерите са започнали да се интересуват, в Добруджа, как биха могли да се застраховат, да застраховат есенната си реколта отсега - царевица, слънчоглед, картофи и други, което говори, че сме започнали вече да си вадим поуките. И може би това е позитивното на всичките тези...

На негативното.

...да, негативни явления, които ни сполетяват. Но така или иначе, търсейки вината, нека, първо да видим какво ние самите бихме могли да направим като граждани на Република България за собственото си имущество и за това, което е също наше. Родината ни е наша. Никой няма да ни е виновен, ако ние не си поддържаме каналите, реките, всичко в изрядно състояние и след това се сърдим на природата или на някой друг.

Трябва да свършваме. Само да чуем краткия ви политически отговор на атаките към ДСП за Държавния резерв. Понеже чухме в най-големи подробности какво прави в момента ръководството там и...

Аз не знам какви са тези атаки към ДПС за Държавния резерв. Откъде произтичат?

Всички коментари за връзки, източвания, плюс отговора, който вие давате. Тук шефът на резерва категорично каза, че никой никога не го е търсил, освен за... по чисто професионално. Какво е вашето обяснение, че ви нарочиха точно вас?

Аз не считам, че би трябвало да се обръща сериозно внимание на обвиненията на някои, които наистина са нарушили, както и днес чухме, бивши ръководители на резерва, ако визирате...

Девет обвинения каза г-н Боршуков...

Да, ако визирате...

...че има срещу ген. Димитров.

...ген. Димитров, нали, който обяснява как ДПС не било доволно и иска да го махне. Но самият той каза, че никога нито аз, нито някой от ДПС, говоря за ръководители на ДПС, го е натискал за някакви сделки или за някакво кадруване, а са идвали фирми, които са се представяли, че ДПС ги е изпратило. Нали, по този начин искам да ви кажа, че има няколко обвинения, отправени към личности, които от мое име обикалят страната и искат пари за... представят се за мои секретарки, нали, за мои служители, че аз съм ги пращала, за пари да им давам за помощ за някакви болни и т.н. Затова нека по-сериозно да гледаме на управлението на държавата, защото и тази държава е наша. И би трябвало да уважаваме институциите.

Това е интересно, което казвате. Ходят, казвате, ходят от името на ДПС...

Да.

...от името на министри от ДПС, представят се, че...

Да, така е. И това...

...събират пари за тях.

И това не значи, че, нали, всичко това е истина. Можете да питате и Шуменския съд, и разни други, сега...

Има обвинения срещу такива самозванци.

Има, разбира се, да. Всякакви хора има. Така че аз не бих желала да говоря на принципа - някой си каза.

Що се касае до обвиненията, които ген. Димитров отправя, по-добре е да се попита първо той защо нарушава правомощията, които са му дадени като ръководител, и загроби българското правителство с... само за осем сделки със 121 милиона. Две от делата, които днес г-н Боршуков спомена, са именно по два договора, които ген. Димитров сключи. Но това са теми, които прокуратурата разнищва, и аз бих призовала и чрез вашия микрофон, ако може, въпреки че знам, че много дела има, с които се занимава прокуратурата, да отдели малко по-сериозно внимание, по-експедитивно да приключи със сериозните дела в Държавния резерв, за да можем ние да спасим името на тази институция. Защото напоследък за резерв като се заговори, всички си мислят само за едни нарушения. А това е една много сериозна институция, без която държавата ни не би могла да продължи.

Що се касае до новото, което днес каза г-н Боршуков, е нова философия на управление на резерва. Никой няма да има право да точи резерва и да злоупотребява с това, което се съхранява с него. Всеки един такъв опит ще намира отзвук в съответните институции като икономическа полиция, прокуратура, съд. Какво правим? Пълна прозрачност при освобождаването на различните стоки от резерва и закупуването на такива. Освен този междуведомствен съвет, който се състои от седем-осем заместник-министри на различни министерства, ще се информира и големият съвет, който е от 14 представители, плюс премиера персонално. Ръководството на резерва ще има право да извършва съответно дейности, такива операции, търговски, за много малки количества или много малки стойности, всичко друго минава на пълна прозрачност.

Що се касае до кадровия потенциал, до този момент в резерва са били назначавани хора не на професионален признак, а на някакъв друг, и това си даде своите резултати. Единен класификатор за цялата страна, като в ръководството, когато натиснеш копчето на компютъра, ще ти излязат всички номенклатури в цялата страна, какви са количествата и какво е тяхното движение. А не както досега...

Сега го няма...

...във всяка дирекция всеки си прави кой каквото си иска и се водят на едни тефтери тези отчети. Списъците бяха огромни, казвам ви, като количество, огромни, и ако трябва българската държава да изпълнява двата закона, по които работи резервът, над половин милиард лева трябват само за тези номенклатури по резерва. Слава богу, успяхме в рамките само на осем месеца откак г-н Боршуков оглавява резерва, да направим много стъпки, приоритети, концепция за развитие на резерва, дисциплина, контрол и актуализация на тези номенклатури. На 3 май Министерският съвет одобри актуализацията, която е както на Държавния резерв, така и на военновременните запаси, с които знаете, че се занимават предимно отбраната и Генералният щаб на армията, а те са по-големият обем от тази номенклатура. Така че аз се надявам с общи усилия на агенцията, която изпълнява политики на шест министерства, които отговарят за Държавния резерв, и на правителството на Република България да успеем да измием черното петно от името на тази държавна институция.

Добре. Изречението ви за НДСВ. Чухме от Ивайло Калфин какво мисли левицата, чухме и Христина Христова от НДСВ. В ДПС как гледате на крамолите там?

Аз мисля, че това е един нормален процес. Все пак тази партия е много млада, само на няколко годинки е, и е нормално да премине през различни такива състояния. Разбира се, те сега тепърва се учат и на партийно строителство, на партиен живот, дори, ако щете, и на провеждане на такива форуми, големи, като напълване на зала 1 на НДК, конгрес на НДСВ. Аз мисля, че колегите ще успеят да намерят най-правилния изход. Може би няма да е много безболезнен за самата партия и за някои членове на партията, но в края на краищата смятам, че ще подходят отговорно и държавнически. След всички тези успехи, които и в предишното управление, и в сегашното имаме двете либерални партии, убедена съм, че ще намерят и един разумен изход.