Е. Димитров: Не сме шамани, но още ще напускат ГЕРБ, ако Борисов не се заеме сам с партията си
Е. Димитров: Не сме шамани, но още ще напускат ГЕРБ, ако Борисов не се заеме сам с партията си / снимка: БГНЕС

БАСТА няма нищо общо с това, че втори пореден депутат напуска ПГ на ГЕРБ - това заяви в интервю за Дарик един от учредителите на партия БАСТА и депутат в миналото Народно събрание Емил Димитров. Според него нито напусналият днес групата на ГЕРБ Светлин Танчев, нито Георги Марков, който излезе от парламентарната група преди дни, към момента нямат място в БАСТА.

ГЕРБ продължава да е в ръцете на Цветан Цветанов, ако Бойко Борисов не се заеме сам с партията си, този процес ще продължи, коментира още Емил Димитров пред Дарик. „Ако искате, наречете ни шамани - ние познаваме, че ще напуснат не защото имаме такива способности, а защото знаем какви са отношенията вътре в партията", допълни той.

Втори депутат от ГЕРБ напусна групата. Няма как първият ми и логичен въпрос няма как да не бъде има ли нещо общо БАСТА с всичко това?

Категорично БАСТА няма нищо общо с това и в потвърждение ще ви кажа, че се обадих на Светлин Танчев да го поздравя за рождения му ден преди две седмици и не ми вдигна телефона.

Дори за приемане на поздрав не Ви вдигна телефона?

Да.

Не сте в лоши отношения, подозирам?

Не, не сме в лоши отношения. Напротив, били сме колеги повече от шест години в структурата в София-област. Нямаме причини да сме в лоши отношения. Той нито е коментирал с нас тази си оставка, нито е заявявал някакво желание да се присъединява.

Питах Ви имате ли пръст в тази работа, защото знаем, че още преди да се учреди БАСТА, Вие и хората около Вас, едни от инициаторите на новата формация, прогнозирахте, че ще има депутати от групата на ГЕРБ, които ще напуснат. Това започна да се случва.

Ако искате наречете ни шамани, но ние познаваме не защото имаме такива способности, а защото знаем какви са отношенията вътре в партията. И неслучайно сме казвали винаги, че ГЕРБ беше добра идея, съсипана от конкретни личности и няма да се уморя да ги повтарям - Цветанов, дясната му ръка Фидосова. Разбира се, грешката на Борисов, че им даде пълната власт в партията и липсата на кураж у останалите колеги да кажат на глас това, което казахме ние.

Според Вас старт на един процес ли е това? Ще продължи ли или се оказва, че някои от Вашите колеги имат различни лични мотиви, за да вземат своите решения и да си тръгнат?

Ако Борисов не се вземе в ръце, казано простичко, и не се заеме сам с партията си, този процес ще продължи.

На кого е оставил партията?

Защото хората са тръгнали след него, а не след Цветанов. И неслучайно вижте каква е разликата - ние започнахме да си тръгваме, преди да започнат да се номинират и да се редят листите. Аз заявих, че не искам да ме номинират и напускам и заявих ясно конкретните причини - че Цветанов и Фидосова управляват партията. Същото го каза Мирослав Найденов "Да, на мен ми е повдигнато обвинение и затова аз се оттеглям от листите, докато не си изчистя името". Сега напускат, след като са станали депутати, а пък Цветан Цветанов с три обвинения казва, че няма да напусне политиката. Това е разликата в морала.

Георги Марков - първият депутат, който напусна преди дни групата на ГЕРБ, каза "Фидосова си отиде, но не и фидосовщината". Вие казахте "Борисов да си вземе партията в ръце". В чии ръце е в момента ГЕРБ?

ГЕРБ продължава да е в ръцете на Цветан Цветанов. А да се казва, че Цветан Цветанов е добър, а Фидосова е лоша, е малко несериозно, тъй като Фидосова е функция на Цветанов. Тя не е станала такава сама.

Колко добре познавате Светлин Танчев? Казвате, че сте били от един избирателен район. Той нашумя с онази поправка в закона за наркотичните вещества, която в един момент се оказа в "Държавен вестник", без да е минала през пленарната зала. Освен това, не знам тогава как сте гласувал - дали за неговата оставка, тъй като той беше освободен като шеф на комисия при този скандал, но какво бихте могли да кажете за позицията му като Ваш колега?

Аз тогава гласувах за тази оставка по простата причина, че докато не си изчистиш името, трябва да се отдръпнеш от ръководствата на комисии и от други ръководни постове. И казваш "Ето, аз го изчистих и се връщам" или "Не го изчистих и си тръгвам". Много е простичко. Иначе го познава добре като колега. В личния му живот не го познавам. Не сме били близки в личен план.

Вие бяхте в една листа.

Да, ние бяхме в една листа.

Какво би могло да накара човек, на когото очевидно ГЕРБ е залагал под някаква форма, защото той беше втори в листата, след това шеф на парламентарна комисия, да каже "баста" по своему?

Не бъркайте думичката "баста" тук.

Заиграх с думата, така да се каже.

Не мога да коментирам мотивите на Светлин Танчев. Този въпрос е към него. Въпросът е по-скоро друг - че докато Емил Димитров участваше активно в управлението на София-област, в София-област ГЕРБ винаги е имал над 60 000 гласа. На последните избори бяха 38 000 гласа, след като беше сменено цялото ръководство на ГЕРБ в София-област, след като аз си тръгнах. Да си правят изводите какво се е случило.

Почти двойно, казвате, са намалели гласовете.

С 40 процента.

Правим опити да се свържем с господин Танчев, но засега неуспешни. Единственото, което се появи в публичното пространство, е цитат от мотивите на депутата за напускане на групата, като буквално думите са "Осъзнавам, че ставам съпричастен към съвършено непродуктивна политика". Вероятно ще има шанс този човек да развие тезата си и да обясни защо е предприел това действие. Кажете ми обаче кой има според Вас интерес от това напускане?

Ако трябва чисто в политически аспект да се гледа, от това напускане имат интерес БСП и ДПС. Те се лишават от неудобната ситуация "Атака" да им крепи кворума - тук слагам забележка, - ако тези двама депутати крепят кворума. Ако те се придържат към политиката на групата на ГЕРБ, значи не съм прав в случая.

Тоест по начина, по който ще гласуват, ще знаем има ли нещо и някой, който да ги е накарал да напуснат?

В поведението им оттук нататък ще си проличи какво са имали предвид.

Дали в момента от ГЕРБ ще решат, че са жертва на това, в което бяха обвинявани в миналото Народно събрание - пазаруване на депутати?

Не съм участвал в такъв процес, но ако е имало такъв процес - пазаруване на депутати, виждате как в живота всичко си идва на мястото. И затова се повтаря старата максима, че никога не трябва да правиш на другия това, което не искаш да ти правят на теб.

В тази посока, не точно злорадо, е и коментарът на Павел Шопов от "Атака" - че на тези, които са въвели предателството в миналия парламент, сега им се връща. Не изключвате обаче, ако Светлин Танчев ви потърси, ако види в диеите на БАСТА своя терен за изява да разговаряте с него? Греша ли?

Вижте сега, ние имаме принципи. Това става, когато ставаш и казваш "Аз съм недоволен от еди-какво си, вие бяхте прави, когато казвахте тези неща и затова аз имам желание да се присъединя към вас". Но това става преди излизането. Ние не сме място, където търсят пристан хора, които имат собствени мотиви. И лично моето мнение ще бъде, че към момента тези хора нямат място при нас. Това става открито, както сме го казвали ние. Казва се: "Ние сме недоволни от това, това това". Но се казва вътре, както аз съм го казал две години по времето на управлението и се казва по друг начин, не по този.

Тоест БАСТА според Вас на първо четене не трябва да е мястото, където ходят хора, недоволни по една или друга причина, тръгващи си от ГЕРБ в момента, да намерят своето поприще?

Не, могат да намерят, но хора, които казват ясно и открито преди да си тръгнат "Да, вие бяхте прави за това, което казахте и точно за това ние си тръгваме, напускаме парламента, както вие го направихте и не искахте да влизете вътре и идваме при вас".

Кажете, понеже в действителност малко или много познавате, без да влизате в детайли, кухнята на ГЕРБ в миналата й битност, сега може би има някакви промени там, но на кого е близък Светлин Танчев? Кой е бил човекът в ръководството, с когото най-добре са поддържали контакт?

През 2009 година, когато бяхме при Бойко Борисов за определяне на листата за парламента в присъствието на Цветан Цветанов, Цветанов искаше Светлин Танчев да води листата. И тогава Бойко Борисов се наложи и каза, че листата ще бъде водена от Емил Димитров, включително като мажоритарен кандидат. Което аз всъщност не съм искал. Това беше решение на Борисов.

Тоест би трябвало с Цветан Цветанов да са в добри отношения. Странно...

Това не мога да коментирам, защото минава време, отношенията може да са станали други. Аз ви казвам фактите към онази дата.

Защото беше странно, а пък при Георги Марков се появи друг сюжет с тези тръгнали, бавени производства и ние, медиите в този вакуум или поне мълчанието на първите мъже в ГЕРБ тълкуваме, разсъждаваме на глас или в разговори с гости и коментатори като Вас. Затова беше важно да маркираме и този елемент от пъзела с мотивите защо някой си тръгва от една парламентарна група.

Вижте, не може в момента най-малкото в това ни качество на хора, които имат собствен политически проект, ние нямаме право да даваме съвети на ръководството но ГЕРБ. Но ако това се беше случило при нас, нормално е да застане ръководството и да каже "Да, това се случи, грешката е при еди-кого си, той лансира този човек". Неслучайно аз в предишния парламент съм настоял, когато се издигат кадри, всеки да се подписва отдолу и да казва "Аз го предложих", за да може когато този човек направи, не грешка, а буквално оцапване, да се каже "Ето, този го предложи, да каже защо го предложи". И не да се крие Цветанов зад Изпълнителната комисия. Това са абсолютни глупости. Листите на ГЕРБ бяха подредени изцяло от Цветан Цветанов и Искра Фидосова. Това го заявявам категорично. Единственото изключение беше Лъчезар Иванов с пето място в 25-ти МИР-София. Така че никой не е питал Изпълнителната комисия. Тя е орган, който се събира или изобщо не се събира. Сега да се крием зад нея е смешно, всички го знаят.