Джалева: Връщането на съгласието за донорство приживе ще бъде скок назад
Джалева: Връщането на съгласието за донорство приживе ще бъде скок назад / снимка: БГНЕС, архив
Джалева: Връщането на съгласието за донорство приживе ще бъде скок назад
32723
Джалева: Връщането на съгласието за донорство приживе ще бъде скок назад
  • Джалева: Връщането на съгласието за донорство приживе ще бъде скок назад

Директорът на агенцията по трансплантация д-р Теодора Джалева определи пред Дарик като „несериозни" обвиненията на Синята коалиция и то точно за работата на агенцията с „Евротрансплант". По думите й като част от Европейския съюз България трябвало да участва в международния обмен на органи, за да може след това в чужбина да бъдат трансплантирани и наши пациенти. Д-р Джалева обмисляла и дали да не съди сините за клевета, заради лансираните съмненията за „трафик на органи".

Разговор с д-р Теодора Джалева, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, след като Синята коалиция поиска оставката й:

Получих доклада в 13.30 ч. В момента го чета. Не ми е много ясно как Синята коалиция са го получили преди мен. Най-голямото обвинение, че сме работили с „Евротрансплант", звучи много несериозно. Защото ние сме част от Европейския съюз. Последната дори излязла директива на ЕС за органите касае точно това - международният обмен на органи.

Т.е. ние сме задължени като страна да правим този износ?

Абсолютно. Това е най-голямата европейска организация. В момента освен, че мога да повдигна обвинение за клевета, ако тази информация стигне до „Евротрансплант", обвинявайки мен, те обвиняват и тях в това. „Евротрансплант" също може да ги съди за клевета заради обвиненията, че участват в трафик на органи.

Как приемате тази атака срещу работата на агенцията през последните месеци?

Агенцията работи и вие виждате, че работи с новото ръководство на агенцията. Виждате, че донорството се увеличи в пъти. Трансплантациите само за август месец са колкото за 2007 и 2008 г. взети заедно. Непрекъснато имаме проверки една след друга и въпреки това агенцията работи. Основният акцент в работата на агенцията е увеличаването на донорството, каквато е и задачата на премиера. Да участваме в международни организации като „Евротрансплант", за да може след това да се помогне на български пациенти. Знаете, че „Евротрансплант" е най-голямата организация, че има и Фонд за трансплантации в чужбина и въз основа на какво ще искаме ние чужда държава да трансплантира наш пациент, ако няма реципрочност от наша страна. В момента в държавата ни има 227 пациента, трансплантирани някъде в чужбина. Голяма част са в Европа. В момента за два органа в Евротрансплант става проблем.

Цитират се ляв и десен бял дроб и черен дроб...

Това знаете, че е публично обявено и не е скрито. Така или иначе проверки текат. Доколкото знам, имам право до 23-ти да отговоря на проф. Борисова и тя ще даде след това окончателно отговор на всички тези запитвания и обвинения. До тогава единствено исках да защитя позицията за „Евротрансплант". Всичко останало по доклада ще бъде обсъждано след тази дата, след като дам доклад на проф. Борисова.

По закон трябва ли за всеки случай на износ разрешение на министъра?

Да така е и аз съм го получавала.

Депутати от десницата са внесли предложение за поправка в закона - да се върне изричното съгласие за донорство приживе. Това не е ли крачка назад?

Не e крачка, ами скок назад!