„Dreamin - нещо ново и различно от Стефан Илчев
„Dreamin - нещо ново и различно от Стефан Илчев / Личен архив
„Dreamin" - нещо ново и различно от Стефан Илчев
63186
„Dreamin" - нещо ново и различно от Стефан Илчев
  • „Dreamin" - нещо ново и различно от Стефан Илчев

Талантливият български изпълнител Стефан Илчев представи в петък в ефира на „Дарик кафе" новата си песен DREAMIN'. За музиката поп изпълнителят се е доверил на Деян Петров, а текстът е дело на Данна Донку. В телевизионния ефир се завъртя и видеото на сингъла, дело на Георги Стефанов, Светослав Янков и Йордан Динчев.

Стефан издаде, че за в бъдеще ще залага на такъв тип звучене и обеща скоро да чуем още нова музика от него.

М. Дюзев: Прекрасният български изпълнител Стефан Илчев ни е на гости в „Дарик кафе".

Добро утро на теб и на всички слушатели.

М. Дюзев: С колегата Райчев сме в студиото, за да те разпитваме какво ново при теб, с какво се занимаваш и всичко, свързано с теб?

Какво ново около мен? Естествено музика, това е нещото, с което се занимавам вече толкова години. Това съм учил в крайна сметка. Лека-полека нещата се подреждат - песен след песен, клип след клип. Сега е поредната песен и поредният клип. Песента се казва DREAMIN'. Музиката не е писана в България, това е интересното около песента, писана е в Англия, но от българин, но човек, когато напусне България и когато има съвсем различни вкусови възприятия за музиката и световни примери, от които да се учи и които да следва, нещата се получават с много различно звучене и затова доста от моите приятели и почитатели, които са слушали песента, казват, че няма нищо общо с това, което звучи в България. Това може само да ме радва, защото в крайна сметка това търсим. Когато пуснеш радиото или видиш по телевизията даден клип да не изглежда като кръпка и веднага да кажеш: е, това е българско. Естествено отдолу пише Стефан Илчев и Деян Петров композитор, но на това все повече трябва да му обръщаме внимание, защото ние се борим да правим световна музика и да сме конкурентни на световните звезди. Мисля, че сме хванали правилната посока. Текстът е на Данна Донку, с която работя от много години. Да не кажа, че 99% от текстовете ми е написала тя. Видеото на песента заснехме през февруари, но хубавите неща стават малко по-бавно и след няколко връщания на клипа от четвъртък се върти официално в телевизионния ефир и в интернет. Благодаря на всички медии, които се отзоваха и откликнаха, сред които е и Дарик.

М. Дюзев: Радваме се, че имаме възможност да подкрепяме новата българска музика.

Искам да благодаря на Дарик, защото винаги са били с мен.

М. Дюзев: Лягал ли си си?

Тази вечер - да. Даже съм и спал.

М. Дюзев: Защото твоята работа изисква да се работи до късни доби?

Уви, така е. Затова съм си избрал да работя само петък и събота. Естествено, когато имам участия, пътувам доста из страната. Гледам да се наспивам, защото ми е важно и единственият начин, по който си почива гласът ми, е точно със сън.

Ив. Райчев: Е, ти си още млад?

Благодаря (смее се), но явно външният вид лъже.

Ив. Райчев: Кога българската песен ще стане конкурентна на световната сцена?

Според мен, когато все повече се обръща внимание на таланта, на това, че човек може. Когато повече млади хора се включват в това нещо, защото, не искам да обидя никого, но за да бъдеш конкурентен, трябва да си актуален. В крайна сметка ние не можем да правим модерна музика в България и в същото време да нямаме примери за това. Има световна музика, има европейска музика - всичко е толкова свързано и ти трябва да си в час с нещата, да се информираш непрекъснато, да гледаш клипове, да слушаш песни, и по някакъв начин да се стремиш това нещо да го прилагаш в твоето творчество. Говоря като начин на пеене, като визия. Човек трябва да знае за какво е на сцената и трябва да има нужното самочувствие, за да бъде там.

М. Дюзев: Като оставим таланта, защото талантът в българите е огромен, но от таланта нататък трябва страшно много работа?

Определено трябва много работа и безумно голямо търпение, особено в държава като нашата.

М. Дюзев: Но според мен трябва да добавим и добрите практики. Не можем непрекъснато да откриваме топлата вода?

Няма как да стане да открием топлата вода. Затова има музика, която тръгва от всички краища на света и се обединява на едно място, според мен. Това са големите музикална канали, това са големите звукозаписни компании и те бълват непрекъснато продукция, с която ние сме длъжни да се съобразим, ако искаме да сме актуални и ако искаме да сме част от тази световна музика, за да има изпъкнали български артисти, певци...

М. Дюзев: Налагало ли ти се е да правиш компромис с музикалния стил, който харесваш, и песните, които изпълняваш?

Слава Богу, не. Затова се самопродуцирам. Не разчитам на мнението на даден продуцент, който има съвсем различни виждания в главата. За мен това е начинът, човек трябва да решава сам за себе си с какво иска да се занимава, какво да пее, какъв текст да изпее, какъв клип да снима, с кого да го снима. Това са много компоненти, които, според мен, един изпълнител трябва да вземе в собствените си ръце, след като няма продуцентска компания за поп музика в България.

Ив. Райчев: Много хора се задоволяват да бъдат популярни единствено в България. Правят едно парче и си остават с него, но стават известни. За разлика от други, които се трудят всеки ден и накрая не получават нужното признание?

Аз не съм фен на работата за три месеца, примерно. Защото има много деца, които се подлъгват по формати, явяват се и след това остават след три месеца никому непознати. Основната грешка на всички, които започват да се занимават с музика, и не само, че те не искат да станат актьор, певец и т.н. - те искат да станат известни. Няма значение с цената на какво и без значение какво правят. Това е основната грешка и минусът, с който подхождат младите хора към всяка една такава отговорна професия. Според мен ние сме хората, които малко или много даваме пример на младите.

Ив. Райчев: За това до известна степен са виновни и медиите, защото те ги правят известни.

Немалко!!!

М. Дюзев: Това е като при новините - „обичаме" да продуцираме лошите новини, защото смятаме, че носят голям рейтинг?

Да, поради тази причина не съм гледал отдавна телевизия, защото ми омръзна да гледам само неприятни новини. Да има рубрика „добрата новина" - това за мен е безумие. Пътувал съм доста, гледал съм доста новина, ама такова нещо като в България, честно да ви кажа, няма. Изпитал съм го на личен гръб, особено с прогнозата за времето (смее се).

Ив. Райчев: Ама лошата новина се харчи?

Тя се харчи не благодарение на зрителите, а на медиите. Каквото ти предлагат, това ще поемаш. Когато се предлагат лоши новини, нямаш избор. И това не е само от една медия, а от повечето.

М. Дюзев: Като спомена пътувания, за последно къде беше?

В края на януари за пореден път бях в Швейцария. Това е място, на което много обичам да си почивам. Имал съм многобройни участия. Много е приятно. Там българите са малко по-различни, тъй като няма как да си господин никой и да не се занимаваш сериозно с това, което вършиш, и да не си качествен човек. Просто там се цени определено това, което можеш.

Ив. Райчев: Къде пееш в Швейцария, пред българска публика ли?

Да, пред българска публика, случва се и някой швейцарец да сбърка. Пял съм в клуб, както и в огромна зала в петзвезден хотел в Монтрьо. Не е типичното, както си представят повечето българи, ами той отива там и пее на трима българи в някоя долнопробна кръчма. Такива кръчми в Швейцария няма.

Ив. Райчев: Как се организира едно такова участие?

Има хора, които се грижат за това. Примерно за Швейцария, станахме много близки с една жена, която се казва Мария, благодарение на нея вече ходихме 2-3 три пъти на участия там. Разбира се, с нас има и поп фолк певица, тъй като това е стил, който е познат на всички българи и е търсен. Няма какво да е срамно. Все едно да се правим, че това нещо го няма на пазара, това е пълно безумие.

М. Дюзев: Какъв ти е часовникът?

Не знам, черен е. Не е швейцарски.

М. Дюзев: Стефане, ти имаш уникален глас, как се справяш с това да го опазваш?

Единственият начин, по който си почиват гласните връзки, е само чрез сън. Дори когато слушаш музика, без да пееш, пак се напрягат гласните връзки, защото всеки един знае как звукоизвлича и вътрешно ти пееш, няма как да е другояче. Затова само със сън го поддържам. Лишавам се от някои неща, но не съм вманиачен. Ям си сладолед, не пия газирано, не пуша.

М. Дюзев: Обикновено изпълнителите правят съобразно годишните сезони планирането на своите песни. Новата ти песен DREAMIN' летен хит ли е?

Не, летният хит ще излезе малко по-късно тази година.

Благодаря ти, че ни беше на гости. Успех ти желаем.