/ iStock/Getty Images
„Изкуството ни е в кръвта – още от малки деца, после в основното училище и в гимназията сме свързани с него. През годините сме работили в различни сфери, но винаги са ни „сърбели“ ръцете да творим.“ Кои са „Арт дюкян“, каква е историята им, с какво се занимават и какво ги вдъхновява, ще ни разкажат сестрите Весела и Гергана, които са негови основатели.
 
Представете вас и вашата компания в няколко изречения?
Майка ни дълги години се занимаваше с шев и кройка, шиеше ни дрехи, чанти, роклите за бала и тези на приятелките ни. И разбира се, покрай нея ние гледахме и попивахме. Всичко започна през 2015 г., когато и двете родихме дъщерички. Появи се необходимостта от панделки, шноли, диадеми – така важни за всяка уважаваща себе си дама (била тя и на по-малко от годинка). Решихме да създаваме собствени аксесоари. И ни се получи! След аксесоарите за коса постепенно преминахме и към чантички, играчки, възглавнички, престилки и други разнообразни изделия от текстил.

Спомняме си много ясно първото магазинче, в което (с вълнение и притеснение) влязохме и предложихме нашата продукция. Скоро след това участвахме и в първия ни хендмейд базар. За да дойде и най-логичното решение – отварянето на нашия магазин. В него представяме и много други като нас, които творят с ръцете си. А година по-късно – след като успешно съчетавахме работата с грижите за децата (в този период се роди още едно бебе) – дойде и идеята за artdukian.com.

Откога съществува компанията, колко души работят в нея и какво наложи създаването на онлайн магазина?
Стопанисваме нашето цветно, уютно и весело местенце – "Арт дюкян", от 2017 г. дом на стандартни и нестандартни произведения, създадени от вълшебните ръце на талантливи български автори. Екипът ни все още се състои от четири ръце – „Сестрите”, както ни наричат.

Идея за онлайн магазин имахме от самото начало, но реалното му създаване се случи през 2018 г. Целта ни е да сме все по-разпознаваеми и да достигнем до по-широка и многобройна аудитория. Така всеки, удобно, от дивана си, може да направи уникален подарък или просто да разгледа с наслада прегледния ни artdukian.com, пълен с творения от български автори.

Разкажете за вашите продукти и как поддържате интереса към тях?
Неотлъчно и ревностно следваме първоначалната си концепция да предлагаме само авторски български, ръчно изработени продукти. Непрестанно сме в търсене на нови творци – познати и непознати на хендмейд ценителите. Не се ограничаваме в това да предлагаме само бижута или само керамика, или само текстил.

Подборът ни на продукти не е само въз основа на нашия личен вкус – съобразяваме се и с търсенето на клиентите. Откликваме на честите запитвания и молби, включително изпълняваме индивидуални желания за изработване на конкретни изделия, съвместно с авторите.

В кои магазини / точки на продажба и платформи / бихте искали да влезете онлайн и офлайн?
Идеята за втори физически магазин е „на масата“ и се подготвяме за реализацията ѝ. Успешната подготовка и реализация на това начинание означава след това също да имаме капацитета да покриваме изскванията ни към нас самите. А те са високи. Не само да затвърдим постигнатото дотук, но и да популяризираме повече онлайн магазина, да достигаме до много нови потребители.

В какво намирате вдъхновение за създаването на нов продукт?
Нашето най-голямо вдъхновение са индивидуалните и нестандартни желания на клиентите. Безкрайно щастливи сме, че ни гласуват пълно доверие. А техните усмивки и мили думи при вида на крайния резултат са ни безкрайно ценни. И с нетърпение очакваме всяко следващо подобно предизвикателство.

Кой е най-силният ви мотив да участвате в конкурса „eCommerce Academy Awards 2022“ ?
Основният ни мотив е да си „сверим часовниците“ – какво ниво сме достигнали в сравнение с други онлайн магазини в нашата област. Конкуренцията е много градивна. Ценна ще е и обратната връзка от вас. И не на последно място – с участието ни в конкурса, много хора ще научат за artdukian.com.