Делото срещу медиците ни в Либия вероятно ще бъде отложено
Делото срещу медиците ни в Либия вероятно ще бъде отложено / снимка: BGNES

Делото срещу българските медици в Либия вероятно ще бъде отложено. Това заяви в специално интервю за Дарик радио световноизвестният адвокат Джовани ди Стефано. По думите му СПИН делото ще зависи до голяма степен от развитието на случая с либиеца Абдел Басед Ал Меграхи, осъден за атентата над Локърби.

Господин Ди Стефано, Вие сте най–големият оптимист за българските медици в Либия? Какво ще се случи в съдебната зала, според вас?

Съществува добрата възможност делото да бъде отложено за септември или октомври. Това е много възможно. Меграхи получи възможност да обжалва своята присъда пред върховния съд на Шотлания. Това даде на либийците много добри перспективи за разрешаването на случая Локърби. Мисля, че те ще отговорят подобаващо. Ето защо се мисля, че делото ще бъде отложено. Но едно нещо е фундаментално ясно. Палестинският доктор, който вече е български гражданин, и българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани. Независимо от това какво ще се случи. Няма да има никакви екзекуции. В Либия това няма да се случи.

Дойде ли време за срещата Ви с Муамар Кадафи?

Говорил съм с либийското правителство. Все още не съм разговарял с полковник Кадафи. Просто защото нямаше нужда от това. Все още не смятам, че е необходимо да ходя в Либия. Ако се наложи, може да сте сигурни, че незабавно ще замина. Засега от това няма нужда.

Какво си казахте с представителите на либийското правителство, когато говорите за последно с тях?

Обсъждахме случая Меграхи. Вижте, арабите се обиждат много, много лесно. Те са силно обидени от осъждането на Меграхи. Силно вярват, че Абдел Басет Ал Меграхи е невинен. И това в последно време се оказва, че е така. По същия начин аз вярвам, че българските медицински сестри и вече българския лекар Ашраф Ал Хаджудж, са невинни. Причината за заразяването на либийските деца със СПИН е епидемия. Но за това е трябвало да има виновни и тези виновни са осъдените на смърт медици. Според мен, обаче нещата започват да си идват на мястото и всичко ще завърши добре.

Адвокат Ди Стефано, поводът за това интервю е последното дело срещу българските медици, но ние май повече говорим за Меграхи. Да ви разбирам ли, че двата случая са изключително тясно свързани и съдбата на Меграхи ще бъде огледален вариант на съдбата на осъдените на смърт медици?

Това не е задължително, но, разбира се, има връзка. България е член на Европейския съюз, Шотландия, по–точно Великобритания също е член на Европейския съюз. По тази линия трябва да търсите допирни точки. Но както и да разсъждаваме, българските медици скоро ще бъдат в страната си. Дано това се случи още тази година.

След като повечето прогнози за делото, което започва след броени часове, гласят „трета смъртна присъда”, Вие вярвате, че скоро ще посрещнем медиците на Летище София?

Да, това е моята реалистична прогноза. Искам да спомена нещо много важно. Българското правителство е подписало спогодба с Либия за размяна на затворници. Това е една много добра стъпка. Когато ме попитахте за Меграхи, нали помните какво ви казах. Шотландия е членка на Европейския съюз, България също... Подписаната спогодба между България и Либия за размяна на затворници е изключително добра стъпка. Ако Висшият съдебен съвет на Либия осъди българките на доживотен затвор, те могат да бъдат изпратени в България след около месец. Но каквото и да се случи след часове в съдебната зала, знайте – екзекуции в Либия няма да има.