Да дадем гражданство на 1000 чужденци срещу 500 000 евро?
Да дадем гражданство на 1000 чужденци срещу 500 000 евро? / снимкa: Sofia Photo Agency, архив
Да дадем гражданство на 1000 чужденци срещу 500 000 евро?
28134
Да дадем гражданство на 1000 чужденци срещу 500 000 евро?
  • Да дадем гражданство на 1000 чужденци срещу 500 000 евро?

Промените в Закона за българското гражданство вече са факт, след като парламентът ги одобри на второ четене. Как това ще ускори процедурите за получаване на гражданство и ще спрат ли теча в системата под формата на корупция, даване на пари под масата и злоупотреби с всички онези желаещи да вземат българско гражданство? Събеседник в предаването „седмицата” на Дарик Божидар Димитров - министър без портфейл в кабинета „Борисов”.

Обикновено министрите, които идват тук, се оплакват че са наследили огромни дългове…

Така беше и голяма част от предаването сега.

Аз не наследих дългове, тъй като структурата е нова, дългове в пари, но наследих един огромен, тежък воденичен камък от 60 000 българи от историческите ни общности в чужбина, които са подали документи за българско гражданство още от 2005 г. и чакаха пета година вече да получат или да чуят поне отговор да или не, дали ще получат или няма да получат българско гражданство. На мен пробойните в системата ми бяха ясни, тъй като като общественик се занимавам близо 20 години досега с проблема външни българи. Аз не случайно именно аз отговарям за тях в момента и затова много бързо предложих поправки в закона. Пробойните бяха в самия закон, които създаваха, първо, възможност за забавяне, второ - корупция, да. И с поправките в закона, който беше готов още през ноември месец, но процедурите са много дълги за съжаление, първо, през Министерския съвет минава, съгласуване в министерствата, най-накрая онзи ден бе първо и второ четене, комисии и т.н. Най-сетне вчера беше приет с пълен консенсус за моя радост, имаше само няколко въздържали се, депутатите от всички групи гласуваха "за", които бяха в залата де, разбира се, и сега законът е факт. Остава да проработи и ще се постараем да проработи. Двете съществени и важни поправки, които ликвидират възможността за корупция, са това, че ликвидира се, нали, зловещата фигура на посредника, всеки лично трябва да подава документите си или в консулствата, за да му се спестят разноските до България.

Това е добре за консулствата, да.

Не знам дали...

Не всеки може да пътува, това имам предвид.

Добре е за хората, не за консулствата...

Да, да, за хората.

... като те ще се натоварят с допълнителна работа и вероятно ще искат нови щатни бройки, надявам се, ще им бъдат отпуснати. Във всеки случай министър Дянков ги е обещал. И второто, също много важно, е, че се установява срок. Досега нямаше срок, сега срокът е една година. В рамките на една година, от датата на подаването на документа до датата на излизане на президентския указ, трябва да получи отговор да или не. Това според мен ликвидира както корупцията, така ще даде и възможност много повече българи да получат българско гражданство от историческите общности. Каква е ситуацията до момента? Искам да ви кажа, че дори при стягане на редиците на административния капацитет...

И без промени в закона май ускорихте процедурата.

И без промени в закона, и то не два пъти, както говори Бойко Борисов, а три пъти. Това показват последните данни, рекапитулацията, която направих вчера за първото 4-месечие. Около 6300 българи ще получат до края на месец април българско гражданство. Имайте предвид, че толкова получаваха до 2008 г., 5000-6000 човека получаваха българско гражданство за цяла година. Ако с този темп продължи да се работи, дори при сегашния щатен състав, това означава, че ще имаме 18 хиляди български граждани, нови, в края на годината. Но се надявам, че, тъй като законът, за да проработи, както ви казах, трябва да се стегне системата и да бъде подсилена, да бъде подсилена. Тя ще бъде подсилена с 12 щатни места, по четири за трите основни служби, които се занимават с проверка на документите на кандидат българските граждани, не кандидат-българи, както пишат някои, защото те са си българи хората.

Пари ще има ли за това, защото в едно интервю с председателят на Агенцията за българите в чужбина стана ясно, че сериозно им е орязан бюджетът в условията на криза. Там реши ли се въпросът?

На тях не им трябва бюджет, по-скоро касае други наши дейности. Тя е права, права е, че бюджетът й е орязан почти на половина, което означава по-малко работа с българските общности там, в смисъл с училищата, с библиотеките, сдруженията и т.н. Но за българско гражданство единственото нещо, за което не се искат пари, а напротив, внасят се пари, защото всеки, за да му се издадат документи, не само български паспорт...

Плаща си такси, да.

... плаща различни такси, които горе-долу достигат до 200 лева на човек, дето се вика пари ще влязат в България.

За цялата процедура.

За цялата, 4-5 млн. лева, около 20-ина хиляди, да речем, българи ще станат български граждани, и затова...

Т.е. вие внасяте колко в бюджета, ако стане...

Не, не, казвам, ако стане... ами, дайте да го изчислим - 20 000 по 200, това прави 40 000 и... 4 милиона. Нищо не е, но все пак е нещо. Главното е, че за това не се иска пари. И поне това, за което не се иска пари, да го направим, дявол да го вземе, и ще го направим, и го правим.

Мисля, че около 40 000 молби са такива, стари, които вие все още ви остава да изчистите...

Да, все още ни остава да изчистим.

В какъв срок?

В две години, в закона дори го предвидихме, че старите молби ще бъдат изчистени, там срокът е две години. При сегашния... вързахме си гащите, дето се вика, при сегашния административен капацитет се вижда, че около 20 000 молби...

Годишно, ако...


... годишно могат да бъдат обработени от ДАНС, агенцията за българите и Министерството на правосъдието. Ние, разбира се, с новите щатни места, ако станат, но не виждам защо да не станат, след като министър Дянков се е съгласил да ги отпусне, може да ускорим процеса. Но ако все пак нещата останат с този капацитет необходими са около две години.

Да попитам какви бяха, горе-долу как вървеше размерът, сумата, която взимаше посредникът. То зависи от коя страна, вероятно от Македония е било едно, от Бесарабия - друго.

Зависи, зависи от човека, да, така е. Зависи от човека. Значи, средно...

Знам, че имате информация.

Да. Когато казах, понеже споделяха с мен хора, които са получили българско гражданство, ами, сумите се движеха между 10 и 15 000 евро.

Евро?

Евро, да. Не, значи една голяма легенда е, но Бойко Борисов, това искам да довърша и ще кажа, но Бойко Борисов каза, че докато е бил главен секретар, знае, че някои хора са плащали. Това са обикновено шефовете на различни албански мафии или небългари като Куйович, сърбинът Куйович, да речем, че са плащали и по 100 000 евро. Имал е такава информация. Сега, вие се учудихте, но има много митове...

Много митове.


... или по-скоро неверни представи за българските общности в чужбина, едва ли не, че са някакви аборигени, че са хора, които са бедни много и т.н. Имайте предвид, че става дума основно за хора с висше и средно образование. Хора. . .

Тези, които търсят българско гражданство?

Тези, които търсят българско гражданство. Разбира се, един селянин трудно търси. За какво му е? Той е и доволен от възможностите, които му осигурява селското стопанство примерно на Молдова, Украйна или Македония. Обикновено хора, които търсят реализация, българи, това са хора лекари... Аз бях в болницата "Токуда" преди един месец за една вечер на някакви изследвания и естествено, като се чу, че съм там, дойдоха много хора и ми казаха, че във всяко отделение на болницата, а те са десетки отделения, има по трима-четирима лекари от Бесарабия, от Македония много има.

Един такъв лекар звуча в наш ефир. Да, той седеше с изчакване за гражданство още.

Вероятно д-р Зоран Станков?

Да.

Аз го раздадох телефона му на всички възможни журналисти. Но там е и бившият министър на здравеопазването на Македония д-р Владимир Димов и жена му Биляна.

Той работи там с процедура или?

Не, не, той е вече български гражданин. Той имаше други проблеми. На жена му не й признаваха специализацията по патоанатомия, вече я признаха. Министър Нанев, преди да си отиде, я призна. Така е и в други болници между другото. Търсят се много и работят юристи, финансисти и т.н. И вече много такива има в България. Десетки хиляди стоят и без гражданство в България и вече работят. Лекари имам куриозни случаи - по 12 години вече е в България, родила две деца. Казва, те вече са готови за войници в Българската армия, а аз нямам гражданство, и т.н., и т.н.

Те и армията, в смисъл службата отмениха, но да.

Колкото и куриозно да звучи, знам, че на нашите зрители, свикнали с ежедневието, това им звучи малко странно, България е привлекателна страна. България е привлекателна страна, зависи какво търси човек. Нямате си представа. . .  сега, току-що приехме закона, може би ще се наложи нова поправка за вече за чужденци, желаещи българско гражданство. Аз като на шега пуснах, че една от мерките за, от тези антикризисните мерки, може да бъде даването на гражданство на чужденци. Да, както е американският закон - че при един милион долара получаваш американско гражданство. Бог да го прости Илия Павлов, той така получи американско гражданство и много други български бизнесмени. И изведнъж се оказа масов наплив при мен. Аз само за един ден приех 17 души чужденци...

Хора, които искат да инвестират тук?

Даже са инвестирали вече и си живеят тук от 2004-2005 г. с постоянно пребиваване.

Те нямат български произход.


Не, нямат български произход. Не. И за голямо ваше учудване и за мое не са украинци и руснаци, както може да се сметне. Между тях има американци, ирландци и т.н. Ние онзи ден дадохме, т.е. вчера дадохме, в петък, на американец от Охайо - Питър Кьош, българско гражданство. От предишния протокол трима.  

А законът не предвижда при тях облекчена, по-бърза процедура? На база инвестиции?


Не, не, не. Предвижда един друг закон за чужденците мярка постоянно пребиваване в България срещу 500 000, срещу 1 млн. лева, пише там инвестиция, но не и българско гражданство. И аз ги питах искрено и откровено - абе, момчета, за какво ви е български паспорт, вие сте ирландци, американци, за вас граници в света няма с тези паспорти. Ами, искам да живея тук, искам да съм българин, жена ми настоява,  някои са женени за българи, да стана български граждани. Един ирландец ми каза - тук е купон. Мен България ми харесва. Тук хората лесно и бързо установяват контакти. Дистанцията между хората бързо се скъсява. Докато при нас си говориш на вие до края на живота си с някой от бара. Не смееш да почерпиш съседа, за да не го сметне за сексуален намек и да те даде под съд, и т.н., и т.н. България се харесва на много чужденци. Дори от едно друго телевизионно предаване, не моето, може би видяхте и цялата българска публика видя колко хора са се заселили вече и живеят в България. Някои са български граждани, някои не, но искат да станат. Според мен трябва да бъдем по-либерални, защото това е било част от нашата политика на заселване на България след Освобождението. Малко хора знаят, че България е била слабо населена страна. На територията на днешна България са живеели 2 милиона, 2,2 млн. души. Имало е огромни свободни пространства като Добруджа, да речем. Тя е била практически пасище през османския период на котленските и жеравненските овчари. И правителството е дало възможност не само на банатски, бесарабски и българи от Тракия и Македония, българи от планините са слезли много и пак е останало много празна земя. Малко хора знаят какво заселване на България е имало. Имало е черногорски села, чешки села, немски села дори са се заселили немци в България. Съдбата им е различна. Едни са се претопили - черногорците и чехите, в българската общност. Немците Хитлер си ги е прибрал след Втората световна война. И така.

Т.е. може да се наложи още неподписан от президента този закон, нова поправка да му напишем.


Е, не, малко по-късно, малко по-късно. Но представете си, че 1000 чужденци срещу 500 000 евро получат българско гражданство. Това означава 500 милиона.

Но тук трябва твърдо условие за доказана инвестиция...

Да, доказана инвестиция. Трябва да се уточни какво е инвестиция. Има вече дори спорове, тъй като аз съм пуснал мухата, както може да се сетите, вече има спорове какво е инвестиция. Дали закупуването на жилищен имот на Черноморието, една къща, хубава, във ваканционно селище, луксозно, струва горе-долу толкова. Така че дали това да се смята за инвестиция...

Или нещо в реалната икономика.

Според мен е, но икономистите нещо мърморят, или да, държавни ценни книжа. Не, защото ще могат да се правят и фокуси. Примерно купуваш един имот, получаваш български паспорт, ако си руснак или украинец...

После го продаваш.

... след това го продаваш и заминаваш по света някъде.

Да, имат основания тези, които е съмняват в характера на тази политика.

Имат основания. Може да бъде държавни ценни книжа с падеж пет години, да речем. Поне пет години да знаем, че парите са в България.

По начина, по който говорите, разбирам, че сериозно сте поставил идеята и тя сериозно се разглежда.

Абсолютно сериозно. Аз няма идея, която, нямам идея, която да не ми е сериозна.

Не, очевидно и  финансистите са ангажирани с нея.

Ангажирал съм хора - юристи, финансисти и т.н.

Чакаме следваща поправка...

Водят се и дискусии...

... в закона тогава.

Да, нека този да сработи, пък ще видим.

За да затворим темата с паспортите, тоест с гражданството, от Македония намаля ли напливът сега, след като...

Напротив, напротив, четох днес едно интервю на Бранко Цървенковски и той е дълбоко неправ, защото журналистът му е задал въпрос: ето, казва, след като паднаха визите, намаляха исканията за български паспорти и, казва, те са били предизвикани само, да, от Европейския съюз, членството ни. Казва, защо преди това не се върнаха към българските корени. Напротив, от 1990 г. досега почти постоянен е броят на желаещите от Македония. Но хората там още се страхуват, нали. Да бъдеш българин в Македония все още е възможност, за да те осъдят на ефективен затвор за това, че не си осигурил кушетка на съпруга си, на бившия си съпруг, или че си блъснал, говоря за конкретни случаи, че си блъснал една кола на улицата, при което няма убити и ранени, а само счупени мигачи. Но създавайки страшна опасност за живота на околните хора, колко - шест месеца затвор, ефективен. Това се случи на един приятел с български паспорт. Та увеличава се даже броят и мисля, че ще се увеличи. А в действителност в последните две години леко намаля, но причината мисля, че е това, че хората бяха разочаровани, че трябва да чакат толкова много, да плащат толкова много пари и т.н., и т.н.

Че трябва да плащат под масата.

Но мисля, че сега се увеличи.

Като казахте Бранко Цървенковски, не може да не ви попитам, макар че не искам по тази линия да премине съвсем разговорът, но той след срещата си със Сергей Станишев тази седмица каза, че България не е готова да признае отделен македонски народ и отделен македонски език. Всичко това създава резерви все още в Македония. Не се ли връщаме в началото на 90-те години, в едни други диалози? Въпреки че, да, подчертава - ние няма да забравим, че България първа ни призна и т.н., и се появява пак това изказване.

Сега, никъде в света не се признават народи и езици. Признават се държави. Ние държавата Македония сме я признали, при това за разлика от всички останали страни, членове в Европейския съюз, я признаваме под името Република Македония, а не под името Бивша югославска република Македония,  FYROM, нали на английски. Така я признава и ООН-то. Език и народ не се признават. Може би в тоталитарни държави се признават, но и тогава нямаше такава практика. Българските правителства не са лингвистичен институт да кажат има или го няма македонския език. А що се отнася до лингвистичните институти по света, и във Франция, и на много други места, и в Австрия казват, че такъв език няма. Има диалект на българския език, наречен македонски език. А същото опира и до народа. Народът или го има, или го няма. Той не се установява с признаване.

С признаването от един или друг.

След като един куп... някои казват - ама, да признаем реалностите. Коминтернът е казал, че има македонски народ, Югославската комунистическа партия го... е провела в живота тази идея до 1989 г. и да признаем реалностите. Кои реалности? Какви реалности,  когато средно седмично 450 македонци заявяват в молби: чувствам се българин и искам българско гражданство. Защото, преди да поиска българско гражданство, той пише - чувствам се българин, аз съм от български произход, еди-какво си, еди-какво си. Няма реалности. Няма твърдо установени реалности. Още древните гърци са казали - всичко тече, всичко се променя.

Панта рей.

Панта рей, да. Така че народът или го има, или го няма. Между другото кой народ да признаем, те непрекъснато си менят концепцията за своя народ. Малко хора знаят, че в Македония се извърши последните три-четири години един възродителен процес. Те се отказаха от славянската си същност. Преди това говореха, че македонски народ има, че македонският народ е съставен на базата на някакви отделни славянски племена - бърсяци, мияци, които, нали, се различавали силно от българските и от сръбските славяни. Сега вече са от античен произход. Както се шегува Любчо Георгиевски, бившият им премиер - защо оставихме Средновековието на българите. Ами, оставиха го, защото не могат да намерят нито едно доказателство. Сега са антични македонци, т.е. антични гърци, тъй като античните македонци са гърци.

С интерес винаги слушам тезите ви по този въпрос, но аз по-скоро... в контекста на това полезни ли са за Македония подобни изказвания...

Не, не са полезни, не, не са полезни.

...точно в момент, в който пък декларират: да, чакаме подкрепа за Европейския съюз, за НАТО.

Не, не са полезни, не са полезни и между другото аз не знам доколко не ги правят абсолютно съзнателно, не желаейки да влязат в Европейския съюз и НАТО... Елитът им не желае и това е оценката на много, не само на български и гръцки политици, но и на тези политици, които се запознаят по-дълбоко с проблема. Не може да желаеш да влезеш в Европейския съюз, да знаеш, че спорът с Гърция е за античността, за античната история, и да градиш в тази беднотия паметници за 200 млн. евро в центъра на града, 32 паметника гигантски, между които естествено на Александър Македонски, на Филип Македонски, на коня Букефал. Вече и в самото македонско общество започнаха подигравки с цялата тази история, да харчиш тези... Понеже някой доказал, че барокът е македонска измислица, барокът моля ви се, сега ще си правят и барокова столица, т.е. ще преустроят центъра на Скопие в барокови сгради.

Рязко сменям темата не за друго, а защото ни остава много малко време, една тема, по която, знам, сте изкушен и в качеството ви на директор на Националния исторически музей, макар и в оставка в момента.

Не в оставка, в отпуск.

Не в оставка, прощавайте, в отпуска, това исках да кажа, докато съвместявате...

Ау, сакън.

Не, не, не сте в оставка и на сайта си го пише, в отпуска сте. Законът за културното наследство. Тази седмица, мисля, в началото, на 10 април изтече срокът за регистрация на ценностите, античните предмети.

Да, така е.

Оказа се, че броят е символичен на регистриралите колекционери. Защо не проработи...

Не, не е символичен, 150 колекции...

Са подали заявление ли?

Значи, при нас има много митове, както за българите в чужбина, това, че са бедни аборигени...

Ами, ето, да ги разсеем тези митове.

Първо, значимите колекции. Много хора, може би наистина 20 и 60 000, до 60 000, както се пишеше, имат колекцийка от една шепа монети, но сериозните колекции, тези, които заслужават, в България не са повече от няколкостотин, може би 300 или 400. 150 от тях се регистрираха, т.е. направиха опит да бъдат регистрирани. Подали са молба заявление... И  сега може би ще се продължи срокът с шест  месеца, за да могат и останалите. Признавам, че срокът беше много малък, който беше установен миналата година.

Чисто формално според вас не се изпълни този закон.

Чисто формално, според мен беше малък. Не, не, изпълни се.

Някои пък не изчакаха ли умишлено? Ами. . .

Ама, изчакаха, в последните дни са регистрирали в НИМ. Значи, в НИМ имаше регистрирани 5-6 колекции, сега 100, близо 100 в последните дни. Изчакаха, защото смятаха, че нещо се промени, колекционерите. Нека да признаем, те имаха голям страх, че законът ще бъде използван, за да извадят наяве колекциите си, които след това евентуално да бъдат конфискувани от някое друго правителство. Знаете, че тази материя в България често се мени. Например никаква регистрация не се изискваше между 1998 г. и 2008 г., когато изведнъж беше приет закон, който казва: това беше грешка. Е, да, хубаво е... не е хубаво да допускаме грешки върху гърба на собствените си граждани.

Е, да, ама пак не го спазваме закона, защото санкцията е отнемане и т.н., и въпреки тази заплаха от санкция само, вие колко казахте, 150.

Ами, така е, но аз мисля, че тези колекции... които са се страхували, отдавна са в чужбина. Знам за няколко колекции, които вече са в каси в някои големи западноевропейски градове.

Само и само да не бъдат регистрирани тук.

Само и само да не бъдат регистрирани тук, тъй като хората, нека да признаем, ни нямат доверие. Много често си меним мнението, в зависимост от това коя партия е на власт или кое лоби е на власт си меним концепциите по въпроса. А съвършено ясно е, че частни колекции трябва да има в България. Ние не можем да бъдем като. . . да се различаваме от Франция, Англия и Германия, страни, с които сме в един икономически и политически блок, че и военен.

Колко, казахте, при вас са регистрирани в НИМ?

Колежката ми каза около сто, че са...

Около сто.

Не, те само са подали заявление и списък на притежаваните неща...
Стотина колекционери.

Да, те самата им регистрация...


Тепърва предстои.

... ще отнеме много повече време, тъй като те трябва да бъдат проверявани от наши специалисти дали са оригинали, дали са копия. Не всички са имали възможност да събират оригинали. Някои хора, не разполагайки с лаборатории или с приятели в лаборатории, са купували ментета.

За съжаление.

Това се е случвало и на най-големите колекционери, и на най-големите музеи в света. Нашата лаборатория ще установи кое е истина, кое... Но това ще отнеме години.

Година поне.

Години, години. Това е много сложна и пипкава работа. Понякога по един предмет се работи няколко седмици, за да стане ясно, а колекционерите имат по 3000 предмета, Божков, да речем, колекцията му е горе-долу толкова.

Да, други имат по няколко хиляди, а тези, пък които имат монети, те с десетки хиляди монети понякога.

Сериозна работа ви предстои във вашата лаборатория. Ами, тук


Трябва...

Не само лаборатория - специалисти по антична археология.