Бразилците очаквали Дилма и Лула да са като Медведев и Путин, но тя показала собствен стил
Бразилците очаквали Дилма и Лула да са като Медведев и Путин, но тя показала собствен стил / снимка: Reuters, архив
Бразилците очаквали Дилма и Лула да са като Медведев и Путин, но тя демонстрирала собствен стил
45438
Бразилците очаквали Дилма и Лула да са като Медведев и Путин, но тя демонстрирала собствен стил
  • Бразилците очаквали Дилма и Лула да са като Медведев и Путин, но тя демонстрирала собствен стил

Заради посещението на бразилския президент с български корени Дилма Русеф у нас, в страната ни пристигнаха множество интересни хора. Дойде и една дама, родена в Бразилия, която има български корени. Не, това не е самата Дилма Русеф, а журналистка от един от най-влиятелните бразилски вестници „О Глобо" - Дебора Берлинк. Естествено, тя е у нас заради посещението на Дилма, както самата тя и всички бразилци наричат президента си. Спомените от детството на Дебора обаче я карат буквално да изтича до първата срещната баничарница, за да опита истинска българска баница.

Дилма Русеф е първата жена - президент на Бразилия. Как тя успя да спечели изборите, защо бразилците избраха Дилма, а не нейния опонент?

Мога да кажа, че Дилма е президент благодарение на голямата подкрепа на предишния президент Лула да Силва, защото Лула успя да бъде най-популярният президент в историята на Бразилия. Той реши, че Дилма трябва да стане президент.

Преди две години никой от нас можеше да се обзаложи, че Дилма ще влезе в президентството, защото тя бе добре позната в политическите кръгове, но сред хората тя не бе особено известна. Според мен Дилма беше избрана, защото тя наистина имаше силният гръб на Лула зад себе си.

Дилма има изключително интересен живот. Тя е дъщеря на български емигрант, в младостта си се посвещава на дейности, свързани с организацията т.нар. КОЛИНА*, била е в затвора и още много други любопитни факти. В Бразилия има ли различни митове, които са свързани с тази част от живота на Дилма и те помогнаха ли й донякъде да спечели изборите?

Всъщност, мисля, че историята на нейния живот е най-интересната част, защото едно от притесненията, които имаха хората преди Дилма да встъпи в длъжност, беше, че тя никога не била избирана, никога не е участвала в избори. Хората казваха: „Как така тя смята да стане президент, след като никога преди това не е избирана?". Но от друга страна, което й донесе много големи позитиви, беше, че тя е една наистина много силна жена, тя притежава имидж на жена с идеи, което е добре в Бразилия. Както може би знаете, Бразилия е страна, в която много от политиците отиват на избори без да имат идеи и без да имат идеали, а Дилма говореше за своите. Знаете, тя е била в затвора, била е измъчвана. Това бе много позитивно за нея, още повече, защото тя не идва от бедно семейство. Т.е. тя е избрала да се бори не за пари, а за своите идеали.

А корените й от България. Те важни ли са?

Нейните български корени са много интересни, защото преди самата тя да се включи в надпреварата за президент, никой не се интересуваше от нейния български произход. Ние в Бразилия сме народ от хора със смесен произход. Всеки от нас идва от италиански произход, от германски произход - ето, аз самата имам германско име, но в Бразилия хората рядко и трудно изследват корените на рода си. Ние се чувстваме бразилци и не се интересуваме особено откъде идва родът ни от Европа.

Това беше много интересно, защото в Бразилия никой не се интересуваше особено от България, докато не се появи другата гледна точка, че Дилма има български корени. Сега всички се интересуваме да намерим нейната история. Аз самата имам български корен, имам чичо от България.

Да, но вестникът никога нямаше да ме изпрати в България, ако Дилма нямаше български корен.

И сега какво бразилците знаят за България, защото за българите основно Бразилия е футбол, самба, красиви плажове и сега Дилма. За нея беше издадена книга преди няколко дни.

Всъщност голяма част от бразилците не знаят много за България. Те знаят, че Българя е европейска страна. Знаете, че Бразилия е много голяма държава, почти на целия континент. Затова бразилците не знаят много за България, но сега ние пишем много за България - за добрите неща, но и за проблемите. Напрактика България е в центъра на държавите, при които има сериозно влияние на кризата, тук също май се вдигат лихвите. България, както много други страни в Европа, се бори с проблемите, идващи от еврозоната.

Това е много интересно, тъй като самата Дилма много твърдо настоява, че Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка трябва да помогнат на европейските страни, защото не е в интерес на Бразилия именно Европа да бъде в криза, защото е много силен наш партньор.

Когато Дилма пристигна на първата си обиколка в Европа в качеството й нa президент, тя отправи сериозни критики към икономическата политика в еврозоната.
Да, точно това имам предвид. Мисля, че тя ще го повтори, когато се срещне с министър- председателя Борисов. Тя е на мнение, че ако се приложат правителствени мерки, те ще подкрепят европейската икономика. Тя не е единствената, която го казва, но е важно, че и Дилма е на това мнение.

Според Вас, как Дилма Русеф се справя като президент, тя е на този пост вече осем месеца?

Много е рано още да се прецени накъде отива Бразилия, но имаме няколко различни сигнала от Дилма. Когато тя дойде на власт, всички мислехме, че тя ще бъде като Медведев - нали се сещате, Лула ще е като Путин, а Дилма - като Медведев. Но това не се случи. Тя има свой собствен стил като президент. Тя е много по-дискретна, тя е по-скоро като бизнес дама, докато Лула беше повече политик. Той обичаше публичността, дългите речи. Тя не е такава, тя предпочита срещите и дискретността. От гледна точка на икономиката обаче има големи дебати, защото Бразилия също бе доста разтревожена от гледна точка на фискалната дисциплина на властта. Мисля, че Дилма бавно променя посоката.

На практика, ние трябва да продължим напред, дори и с цената на малко по-висока инфлация. На практика в Бразилия няма криза. Ето защо сега Бразилия е в много силна позиция в този момент и мисля, че това е огромното предизвикателство пред Дилма, да извлече максималната полза от тази силна позиция на Бразилия. Ние вероятно ще имаме по-малък растеж в сравнение с миналогодишния, но все пак ще бъдем една от малкото страни, които ще има икономически растеж и ще помогне и за растежа на световната икономика. От тази гледна точка голямото предизвикателство пред Дилма е да извлече максимална полза от растежа и да намери начин да инвестира в сфери, където имаме огромна нужда - образование, нови технологии и други подобни.

Доверието към Дилма запази ли се от началото на мандата й или пада, както се случва с повече хора, които са на власт?

Всъщност, интересното е, че нейната популярност нараства, но това е само началото на мандата й. Предстои да видим дали тя ще влезе в историята, както направи Лула. Той беше наистина изключителен президент, който успя да спечели повече от 80% от гласовете на хората при втория си мандат. Това е много необичайно.
Към момента хората са доволни от начина, по който Дилма управлява страната, така че популярността й расте.

И няколко въпроса за България. От колко дни сте тук, за да отразите посещението на Дилма и какво мислите за София, за България?

Аз съм в София само от няколко дни. Какво мисля за България? Всъщност, бях малко изненадана да видя в София неща, които съм виждала в Москва, когато падна съветския режим. Очаквах да видя България 20 години след комунизма много по-развита. Разбира се, знаех данните за България и че страната е една от най-бедните в Европейския съюз, но очаквах страната да бъде по така или нека го кажа така: поне такава, каквато всъщност се оказа.

Но встрани от това, впечатленията ми от българите са, че са чудесни. Те, разбира се, са много по-различни от бразилците, но са отворени. Бях в Габрово и се смях от сърце, знаете там колко са забавни. Аз написах цяла страница за Габрово. Можете ли да си представите - цяла страница за Габрово в бразилски вестник? Вече всички в Бразилия знаят за този български град и за хумора му.

Коя е любимата Ви шега от Габрово?

Знаете ли, най-много ми хареса това, че видях много, наистина много, възрастни жени, които стояха на пейка. Те всичките бяха в една и съща поза с ръце, поставени в скута. Така започнах и моята история. Те бяха всички по-възрастни от 80. Отидох при тях и ги попитах какво мислят за Дилма, а едната от тях ме погледна и каза: „О-о, мисля, че ако Дилма беше мъж, щеше да ми е по-интересна". Тя беше на 82-годишна и всички се засмяха. От редакцията също много харесаха тази история. Аз се смях от сърце. Разбира се, написах, че Габрово усвоява много успешно европейските фондове, но най-важното беше, че това е центърът на хумора в България.

Смятате ли да потърсите Вашия чичо от България?

Моят чичо от България почина отдавна в Бразилия, но моят братовчед ми даде адресите на роднини в България и имам намерение да се свържа с тях по време на моята командировка. Честно да Ви кажа, искам да се върна тук като турист с моя братовчед, ще бъде много емоционално.

Но трябва да Ви кажа, че първото нещо, което направих, когато пристигнах на летището и се настаних в хотела, е да изтичам навън и да си купя баница. Когато бях малка и моят български чичо беше жив, аз ядях баница и я обичах ужасно много, така че сега изтичах да си купя една и й се насладих - ей така, изядох една голяма истинска българска баница на улицата.

Опитахте ли боза или айран?

Не, но знам, че българите обожават пикантна храна. Аз опитах - не знам дали ще се сетите какво е това, защото не мога са се сетя името му в момента, но това са топчета от месо.

Кюфтета...

О, боже. Аз почти отлетях в небето, когато ги опитах, бяха толкова пикантни, но момчето каза: „Трябва да го опиташ, това е типична българска храна". Отне ми половин час да изям две малки месни топчета, но беше добре.


*Comando de Libertação Nacional-COLINA (English: National Liberation Command) - лява политическа организация. Дилма Русеф се присъединява към младежката организация на Социалистическата партия през 1967 г., като участва в нелегалната съпротива срещу военната диктатура.