Боршуков: Въвеждаме пазарни принципи и провеждаме антикорупционна политика
Боршуков: Въвеждаме пазарни принципи и провеждаме антикорупционна политика / netinfo

Интервю с председателя на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Николай Боршуков в студиото на "Седмицата" на Дарик радио

Тази седмица представихте на Комисията за борба с корупцията доклад за дейността на вашата агенция, на Държавния резерв, за превенция и противодействие на корупцията. Как е ставало попълването и обновяването на резерва, преди вие да го поемете преди, колко, 7-8 месеца?

Първо, добър ден на слушателите на "Дарик" радио. Искам да кажа, че... благодаря за възможността, която ми се даде, да кажа няколко думи за агенцията, за това какво върши и как, във връзка с вашия въпрос - как се обновяват, как се попълват запасите. Агенцията има пряко отношение към националната сигурност и икономическа стабилност на държавата. Досега попълването на държавните резерви е ставало с... така, без ясно очертани приоритети и визия какво трябва да се прави, липсвало е концепция за това какво трябва да се върши. Когато встъпих в длъжност, направихме един сериозен анализ на това, което е извършено до момента, и се откриха много слабости и нарушения в дейността на агенцията. На практика...

Какви?

На практика една блокирана дейност на агенцията, липса на всякакъв контрол, имам предвид последващ, текущ, предварителен контрол. Това, което ми направи впечатление, е, че липсва точно ясна визия и очертани приоритети в тази дейност. Сега вече ние имаме много точни приоритети, ясно очертани.

Ами, добре, хайде дайте да говорим конкретно - имало ли е номенклатури, по които да се купува, и какво се купува? Кой е казвал какво трябва да има в резерва?

Сега, разбира се, че е имало номенклатури и нормативи към тези номенклатури. За съжаление последните 13-14 години тези номенклатури не са били осъвременявани.

Тоест? Дайте примери за някакви глупости в тях.

Оказа се, че над 80 процента от държавните резерви и запаси са с изтекъл срок на съхранение, тоест не служат за целите на... за обновяване и за тези цели, които...

Пазили са, Държавният резерв е бил с развалени неща, това ли искате да кажете?

Голяма част от запасите са били с изтекъл срок на съхранение. Аз не казвам, че са негодни.

Е, добре де, и вие трябва да ги смените сега.

Точно така.

Това колко пари струва?

Това би струвало много пари, ако трябваше да се кара по старите номенклатурни списъци и приоритети. Сега вече имаме, от един месец, в резултат на много упорита работа нови номенклатурни списъци, които да отговарят на потребностите на страната. Ние сме имали стоки, които и сега ги имаме, още не сме се освободили от тях, които изобщо не отговарят на потребностите, всякакви боклуци, всякакви боклуци, за съжаление, които ние трябва да се изчистим от тях. И сме започнали политика в това отношение. На база на новите номенклатурни списъци спестяваме на държавата над 1 милиард и 200 милиона лева, защото ако трябваше да работим по точно, по старите номенклатурни списъци, ние... трябваше над 2 милиарда лева да се заделят от държавния бюджет.

А колко бракувахте?

В момента ние направихме една пълна инвентаризация на тези запаси...

Добре де, каква е щетата от това, което е заварено вътре в складовете - за бракуване, не става за нищо, а е можело да бъде продавано?

Значи, можело е да бъде продавано, когато е бил моментът, нали.

Да де, ясно, да. Изчислили ли сте за какви пари става дума като щета?

Значи, като щета е над 300 милиона лева, поне като пряка щета, а може би, може би и повече.

Водят ли се дела във връзка с тези нарушения? Впрочем във връзка с това ли са обвиненията срещу ген. Димитров, вашият предшественик?

Значи, водят се... в резерва има над 800 дела, които се водят, които ние сме завели спрямо неизрядни контрагенти, длъжници и т.н. За съжаление се водят и дела срещу отговорни длъжностни лица в резерва, имам предвид спрямо моите предшественици, и това наистина създава една атмосфера на доста напрежение в нашата работа, тъй като ние много добре съдействаме и своевременно на компетентните органи - прокуратурата и следствието, за предоставяне на съответната информация и документи за тях. Ето, сега например миналата седмица ни бе връчен един документ, с който предишният председател на Държавния резерв Димитър Димитров е привлечен като обвиняем по девет точки, девет деяния, които според прокуратурата съставляват... са престъпление. Това не може да не даде отражение, разбира се, и върху нашата работа, тъй като се създава едно обществено настроение и хората смятат, че едва ли не ведомството е нещо, което... едва ли не мръсна дума, нали. Аз категорично искам да, така, да се разгранича от това нещо.

Правени ли са далавери заради партии, заради политици?

Значи, аз не разполагам с такава информация - да са правени такива далавери заради партии и политици. Аз мога да кажа сега какво се случва.

Ами сега има ли опити на политици да ви влияят, като взимате решение какво да купите, откъде да го купите, на каква цена да го купите...

Категорично...

..или да го продадете?

..категорично не. Аз работя нормално, спокойно, никакъв натиск по никаква линия не ми се е оказвал, казвам го съвсем откровено и за слушателите на "Дарик" радио. Подреждаме си градинката, въвеждаме пазарни принципи и провеждаме антикорупционна политика. Какво имам предвид?

Как я провеждате?

Значи, заварих една блокирана администрация, блокирана борсова търговия по съдебен ред, един неработещ инспекторат. Само давам един пример - на близо 800 души служители в агенцията заварих реално двама инспектори, което, разбира се, е един абсурд и...

Това са инспектори, които ходят по складовете, гледат...

Това е, това е инспекторатът...

...какво е купено, какви са наличностите.

...от двама души. Това е.

Сега колко са?

Предприех бързи мерки, сега са 5 пъти повече.

Тоест са 10. То пак на 800 пак не са много.

Пак не са много, но тук опира въпрос и до начина на организация на работа. Въведохме една пълна прозрачност и откритост в дейността на агенцията.

И кой взима решенията какви стоки, от кои доставчици и на какви цени да се купуват и продават?

Значи, решенията за какви стоки да се купуват, какви стоки да се продават първо се взимат на база на тяхното освобождаване по закон, който се извършва от упълномощения за това орган на Министерския съвет - Съвета за държавните резерви и военновременните запаси, който вече... който е създаден през януари месец и който има право на контрол върху сделките на Държавния резерв. Досега какво се е правело? Сключва Държавният резерв някакви сделки за нещо, може да е избирателно, може по друг начин, и правителството не е уведомено, то не знае какви сделки се сключват. Сега вече за всяка една сделка правителството чрез този съвет се уведомява какви сделки се сключват.

Аз бих си позволил за слушателите да дам един такъв интересен пример. Това съм го записал в доклада до Парламентарната комисия за борба с корупцията. Заварих една не само, как се казва, едно безвремие, ами на база на анализа, който направихме, една сериозна декапитализация на Държавния резерв. Това означава, че ако за годините, преди години е имало, да кажем, сто единици от нещо като запаси, сега вече са 50.

Първата работа беше да се спре тази декапитализация и тези злоупотреби, които са се правили преди това, и сега мога съвсем отговорно да заявя, че тази декапитализация е спряна. Напротив, има прираст и икономически ефект от нашата дейност.

Кажете какви са приоритетите, за които толкова говорихте? Какво купува в момента резервът? Заради кризисни ситуации има ли например приоритет да се доставят горива предвид напрежението в Близкия Изток, зърно предвид сушата, някакви други стоки по повод сега наводненията?

Искам само да отбележа, че приоритетите бяха заложени и ясно очертани още след встъпването ми в длъжност - да се направи тази цялостна актуализация и осъвременяване на номенклатурните списъци и да...

Добре. Кажете сега какво беше... примерно е било в комунистическа България или веднага след края на комунизма за България приоритет в резерва и сега какво е?

Значи, приоритетите се определят от правителството съобразно потребностите на страната. Преди е имало една армия, една численост на армията, населението е било различно от сега, и на база на тези потребности, на променените потребности в намалението на армията, знаете, че и населението намаля...

Тоест по-малко военни неща се купуват и от всички стоки се купува по по-малко.

Значи, нашата визия в момента, и така трябва да бъде, за държавната агенция е да се освободим от всички стоки и запаси, особено тези, които не отговарят на изискванията, бих казал и дори боклуци, и да се заделят пресни, качествени стоки на база на новите номенклатури и нормативи, които да служат за целите на потребностите на държавата.

Това, което ви питах конкретно - заради сушата ще купувате ли повече зърно?

Значи, ние купуваме и обновяваме най-различни стоки, включително приоритетни, разбира се, са зърното и горивата.

И те си остават. А как гледате...

Те си остават, но те не са единствените, категорично го казвам това.

Как гледате на една друга теза, развита тази седмица от Института за пазарна икономика, че всъщност изобщо не е нужен държавен резерв в едно пазарно общество, че пазарните резерви могат да изпълняват същата роля при кризисни ситуации?

Само ще кажа, че тази теза ми изглежда несъстоятелна, дори и абсурдна, тъй като чрез пазарни резерви да бъдат преодолявани кризисни ситуации, това няма как да стане. Няма държава, която да не разполага със собствени държавни резерви и запаси, както и структура, която да ги поддържа и да ги управлява. Бъдещето на държавните резерви и запаси е тясно свързано с бъдещето на държавата, със състоянието, в което се намира. Както се... в какво състояние се намира държавата, адекватно трябва да бъде и състоянието на всички тези държавни и резервни запаси. Пазарни запаси, аз точно, така, не го разбирам какво се казва под пазарни запаси. Вероятно се има предвид всички стоки, които са в търговците или производителите, но една такава теза за мен е доста несъстоятелна. Всяка държава, повтарям още веднъж, трябва да има собствени резерви и запаси, за да... защото имайте предвид, че тази агенция, това е държавата. Както се казва, не дай си боже нещо да стане, това е държавата за определен период от време.