Борисов: Първата законна площадка е тази в Горни Богров
Борисов: Първата законна площадка е тази в Горни Богров / netinfo

Столичният кмет Бойко Борисов в предаването "Денят" на Дарик радио.

Разбирам от колегите, които отразяваха тази среща, като че ли най-вече сте обсъдили дълготрайното решение на въпроса със софийските отпадъци - изграждането на завод. Моите въпроси обаче са много кратки и са няколко. Къде, кога ще бъде изграден този завод и с какви пари?

Мястото е завод, определено със закона на София, и то е в Богоров. С какви пари, каква технология и как, сега ще предложим на Общинския съвет да се пусне конкурс, като ще определим параметрите - колко тона, на каква цена и как да се финансира. Така че това ще стане в най-скоро време. В същото време Общинският съвет на миналото си заседание прие дългосрочната ни програма, в която по месеци, дни, седмици със срокове съгласно всеки член и точка на закона като административни процедури и срокове е разписано изграждането на завода. А това е в края на 2010 г. Така че относно завода и построяването му аз мисля, че няма проблем.

За съжаление това е трябвало да се прави преди 10 години. От тук насетне обаче разговорът за тема изчепване на площадки дойде след стачките в Богоров, тъй като ние имаме за година и половина терен, абсолютно законен, на общинска земя в землището на този квартал. Тъй като аз поех обещание и ангажимент пред съгражданите да направя всичко възможно това да бъде последен наш вариант и опитах днес и тази среща с... благодаря специално на Съюза на издателите и главните редактори, които я организираха, на която да помоля за кой ли път пореден да се разгледа вариантът за самия металургичен комбинат "Кремиковци", за табаните и котлована, тъй като според мен сегашните курсатки са на 1 км. от тях, и до този момент за 280 000 бали кметството и държавата заедно ще изхарчат близо 100 милиона лева.

Интересуват ме обаче конкретни ангажименти към вас, към общината, която управлявате, тримата министри - Гагаузов, Мутафчиев и Чакъров поеха ли или просто така седнахте и поговорихте за боклуците на София?

Вижте, това ни е четвърта среща... Докато не стане да извозим една бала, аз се радвам много, както и министър Мутафчиев каза, това ни е четвърта среща, но една бала няма извозена. Знаете, че първо, имаше правителствено решение за мина "Чукурово" - не стана. След това отидохме в "Иван Русев", в Бобовдол, след като президентът се намеси - и там се провалихме. След това се разбрахме на предишната ни среща в Министерския съвет за Своге. И там се провалихме.

И сега изпълнителната власт...

Има още някакви надежди, но почти не става.

Сега изпълнителната власт какво ви казва? С какво е готова да помогне за решаването на този проблем?

За мен най-доброто решение, което да не дразни и да не предизвиква стрес в населението, това е в самия металургичен комбинат - в котлована и табаните. Там да бъдат подредени балите и паралелно с това да се изготвя заводът. Няма да има никаква криза и никакъв проблем.

Казахте в плановете заводът, изграждането е 2010 г. Смятате ли, че този план ще бъде изпълнен и че тогава, в 2010 г. столицата ще има завод?

Категорично… Естествено, защото се движим по график - точен и ясен, с взети решения и параметри. В момента се действа за предпроектното проучване.

Добре, до 2010 г. обаче има повече, общо взето, почти 3 години. Вие споменахте за едно краткосрочно решение на този проблем - Горни Богоров. Предложихте 34 милиона лева обезщетение на жителите на селото, ако приемат софийския боклук. Днес обаче по-добре от мен сигурно знаете - и там имаше протести. Как ще се развият нещата според вас?

Ами, другият вариант е да остане Богоров, да се изселят 2 милиона от София, няма друг.

Така де, ама вие сам споменахте, че сте дали дума на хората да потърсите други решения.

Дадох дума да отида, да легна по корем пред правителството и да моля за котлована на "Кремиковци". Ако не го дадат, какво да направя?

Тоест по някакъв начин днешната ви среща с трима министри е опит да изпълните отговорността си пред...

Разбира се, повече от това какво да направя? Другото, което остава, е да изселваме града, да остане Богоров. Аз на съгражданите и там отидох, в читалището и им казах - няма да возя и една бала дотогава, но недейте правете протести. Ще отида, ще се срещна с правителството, ще им обясня. Но при положение, че имаме 160 декара общинска, абсолютно законна земя, с всички процедури изпълнени, какво значи - стачкуват?

Ами, от репортажите, които днес, така, нашата колега Нина Александрова направи, аз останах, честно да ви кажа, с впечатление, че те са готови, така, да линчуват кметицата заради това, което се е случило. Общо взето доста, така, напрежение...

Ами, другото е да призовем пък всички квартали на София да излязат на митинг в наша подкрепа.

Ами, направете го.

Ами, аз мисля, че това вече не е демокрация. Има 10 точки, които ние сме изпълнили стриктно, така, както законът процедира. Това ни е първата законова площадка, която се прави, по всички параметри.

Дори обаче тя да се случи...

И за да не се стигне... ето, нашите съграждани от Богров трябва да знаят, че днес съм направил, включително казах на министрите да предадат на премиера, че при положение, че комбината имат един милиард задължение, спокойно може да се седне и да се иска намаляване на дълга заради това, че ще ни помогнат сега в кризата.

Надявам се, така, жителите от Горни Богров да слушат този разговор и така ние да сме просто...

Ами, правя всичко възможно за тях.

...посредник между вашите думи и това, което те ще чуят.

Не, аз нямам нужда от посредник с тях, госпожо.

Е, не, медиите са посредник, в който... всъщност те препредават нечии думи от един към друг.

Не, вижте, госпожо, три пъти съм се срещал с тях - два пъти в Богров и веднъж в моя кабинет с близо 40 души оттам. И още пет пъти със стария инициативен комитет. Аз нямам нужда от посредник. Аз съм отишъл и съм им казал - два милиона срещу вас стоят и правя всичко възможно да не ги докарам тук. И при положение, че имам една дупка, една яма замърсена в самия металургичен комбинат и частно предприятие с дълг близо 1 милиард към държавата, защо да не ги съхранят за определен срок от време, докато се изгради заводът?

Добре, обаче сам признавате...

Така че правителството, ако иска, веднага може да го реши и няма да има абсолютно никакъв проблем с гражданите на Богров, Суходол и т.н. Паралелно с това, когато имаме такова решение, ние можем да водим на разговор абсолютно, според мен правилен и най-добър е с Перник, за съвместен завод за София и Перник, с общо депо.

Задействана е обаче, разбирам, господин кмете, и процедура за отварянето на бившето депо за отпадъци в Суходол. Разбирам, че там процедурата е тежка. Така или иначе кога ще бъде отворен Суходол отново?

Ние сме длъжни да извървим и да имаме всички възможни варианти, ако не ни се помогне да отидем на табаните или котлована на "Кремиковци". Защото трябва на територията на София, над която имаме правомощия като кметство, на тази територия трябва да търсим разрешение на въпроса.

Не казвате кога, кога ще бъде отворено отново сметището в Суходол?

Има административни процедури. В момента санитарно-хигиенните норми чакаме от Министерството на здравеопазването.

Там аргументите ви срещу тези, които, така, ще проявят отново негодувание и недоволство, същите към тези на Горни Богров ще бъдат, нали така?

Ама вижте, по никакъв начин не искам да го поставяте така въпроса - какви ще са ми аргументите. Какви ще са вашите аргументи, на гражданите на София? Това не е някакво вълшебство да трябва да проявявам сега къде да сложа балите. Те могат или да бъдат във втора и трета клетка на Суходол за година и 7-8 месеца, или могат да бъдат на котлована на Кремиковци, или просто няма къде да бъдат. И тези, които произвеждат боклуци, сиреч гражданите на града, трябва да се изселват. Къде е логиката, тук логика няма.

Така е, обаче вижте, аз няма да отида в Суходол, за да убеждавам тези, които евентуално биха протестирали. Те може и да не протестират. Това е само...

Затова има, госпожо, има закони.

Вие сте кмет и вие сте този човек...

Моля?

...който, ако се стигне до някакво брожение при повторното отваряне на Суходол, вие сте там, който ще бъдете на първа линия и който ще трябва да убеждава. Затова ви питам.

Не, аз няма да убеждавам никого. Има закони и когато едно сметище има капацитет, когато е общинско, когато има оператор общинска фирма, когато са спазени всички норми и има капацитет, той трябва да се използва. В противен случай, ако на Суходол или на Богров им е неприятно това да се случва, да речем, живущите на Орлов мост пък могат да поискат да спрат магистралата или Цариградско шосе.

Добре, твърд сте в позицията си. Кога част от боклуците ще...

Ама не, вие трябва да престанете с... Това е точно популизмът - да отидеш и да кажеш: ама аз не искам да е тук, защото вие сте добри. Да, безспорно е така и става въпрос, че докато се изгради заводът, а той ще бъде изграден 2010 година, трябва да се стиснат зъби и да се доизползват тези площадки.

Пловдив и Карлово. Кога боклуците ще потеглят към Пловдив и Карлово?

Пловдив и Карлово, в момента тече Законът за обществените поръчки... е тримесечен срок и се прави транспортната схема. Проблемът е, че Карлово и Пловдив ни поставиха въпроса, изискване да се вози свеж боклук и освен това да се вози с автомобилен транспорт. Това примерно прави разстоянието от 191 км до сметището в Карлово. Скъп транспорт и още по-малко малко фирми имат такъв ресурс да поемат сами подобно извозване. Това е за близо 1000 тона на ден.

Очаквате ли държавата...

Самото сметище в Карлово няма такъв капацитет да започне да ги поема. В момента всеки ден ние се... има работни групи, които правят експерименти - колко може да натовари влакът, къде да спре, и съответно получихме преди няколко дни от Стамболийски писмо, че не желаят там да бъде разтоварителната гара. С една дума, и Карлово, и Пловдив много вероятно е при тръгването да се возят балите и те да искат да стачкуват. Затова аз мога да говоря за нашето населено място. И за да няма стачки, да няма това напрежение, аз много се надявах, че днес премиерът ще намери време да дойде, защото неговата дума е най-важната. И ако съвместно държавата и кметството... защото, вижте, има едно голямо лицемерие.

От страна на кого?

От страна на хората, които издават разрешителните за оценка на въздействие на околната среда. Металургичният комбинат бълва от комините диоксини, всички възможни диоксини, замърсяват 2-милионен град. В същото време не било законно да държим балите 2 години там.

А обяснихте ли го това на министър Джевдет Чакъров?

Да, обясних го, с това започнах.

И той какво каза?

Той каза, че по закон не може, защото там имало Закон за природните богатства. И аз му направих елементарната сметка, че само тази година държава и община ще дадат 100 милиона. Колко руда може да се купи на година със 100 милиона или там каквото добиват? Така че...

Добре, сложен е проблемът, но...

Не, нищо сложно няма, госпожо. Единственото, което...

Вижте, фактът, че години наред този въпрос не може да се реши, и фактът, че тази вечер отново в ефира на "Дарик" говорим с вас, не е толкова елементарно. Щеше ми се да е така, и аз искам градът, в който живея, да е чист, но не се получава.

Да, вижте, елементарно е, защото, когато са затваряли сметището в Суходол, е трябвало да го затворят, едва когато имат такава алтернатива.

Така започнах темата - тема, завещана ни от мъдри и, какво казах, вече не си спомням, и разумни управници.

Затова в момента аз и администрацията сме направили всичко, което по закон трябва да е направено, да се направи, за да се изгради заводът като процедури. Те отнемат огромното време.

Да поговорим и за "Топлофикация". Там има нови новини, нови разкрития, нови банкови сметки, нови суми. Аз имам обаче един такъв, практичен, не политически въпрос към вас. Сериозно ли се отнасяте към предупрежденията на министър Овчаров, че е възможно "Булгаргаз" да спре природния газ за "Топлофикация - София" заради безкрайно многото задължения - над 150 милиона лева?

Ами, вижте, целият борд на директорите е само от хора на министър Овчаров. Няма кого да предупреждавам.

Като кмет ви питам... Така е, но вие сте кмет на София. Ако посред зима, колкото и топла да е тя, градът остане без парно, така вие ще понесете някакви негативни последици от цялата тази история.

Вижте, вече ми омръзна да слушам какви негативни последици мога да понеса от някакви умишлени идиотски решения. Като ги понеса, голяма работа, ще ги понесат всички софиянци, ще ги понесат хората.

Само не разбрах кое е идиотското решение.

Ами, да кажеш, че ще спреш "Топлофикация" посред зима, какво е? При положение, че Р. Овч. и компанията източвали 10 години? Откъде накъде аз му нося отговорност? И когато искахме да носим отговорност, Общинският съвет вкара всичките хора на Овчаров вътре обратно, на БСП. Хайде вече да престанат с техните шикалкавения и игри.

Добре, да сложим точка тук на този разговор. Аз ви благодаря, че...

Голяма работа, те пък... Вижте, госпожо, затова хората се отвратиха от политиката, защото с такива елементарни трикове...

Тук съм съгласна с вас.

...и трикчета щели да направят криза в София, та Бойко Борисов да му стане лошо. А това, че на 2 милиона души ще им стане лошо или неприятно, голяма работа.

Тук със съгласна с вас, аз затова ви задавах практични въпроси, които целят да отговорите на това как ще се справите с боклука.

След Бойко ще дойде друг Бойко, друг Иван и ще ги размаже. Вече няма да му вървят триковете на този човек. Голяма работа.

Добре, да спрем тук този разговор. . .

И щели да уязвят Борисов. Какво като го уязвят?