БЧК: Събрали сме доста дрехи за бежанците, нужни са одеала, посуда и хигиенни материали
БЧК: Събрали сме доста дрехи за бежанците, нужни са одеала, посуда и хигиенни материали / снимка: БГНЕС

Над 7000 лева са събраните до момента средства в кампанията на Българския червен кръст в помощ на бежанците. Все още не е ясно колко пари са набрани от получени SMS-и. Всеки българин, който желае да помогне, може да изпрати съобщение на номер 1466 на цената от 1 лев за всички мобилни оператори.

Заради изключително тежката ситуация в домовете за бежанци БЧК отключи преди дни своя хуманитарен резерв, но продължава да събира помощи за нуждите на настанените във временните центрове. Пред Дарик Марияна Стоянова - ръководител на Бежанско-мигрантска служба към БЧК, съобщи, че в момента най-необходими са одеала, посуда, хигиенните средства и дезинфектантите.

Разговаряхме с вас в края на август, когато бежанският натиск все още не беше толкова сериозен. С днешна дата броят на търсещите убежище граничи наистина с лимита на способностите ни като държава да им помогнем. Но какво вие правите към днешна дата, каква е обстановката в центровете за временно настаняване, защото вие имате достъп до тях, за разлика от трудността дори на нас да влезем?

Центровете отново са доста натоварени и започна вече да се запълва капацитетът и на центъра „Военна рампа". Тоест започна да се пълни и този център с хора, които се карат от границата. Мога да кажа, че в петък имахме акция на БЧК, когато 500 одеала разпределихме във "Враждебна", заедно с дамски превръзки, памперси, материали за чистене. Раздадохме и 200 комплекта за дечицата - завивки, възглавници, играчки. Опитваме се да идентифицираме другите нужди. Във "Военна рампа" предстои в сряда или четвъртък да се направи подобно посещение, за да се раздадат материали от първа необходимост. Това, което като обратна връзка имаме от самите хора, е, че са много притеснени колко време ще тече тяхната процедура, какво ще се случи с тях. И вече тези неща от първа необходимост - препарати за почистване, дезинфектанти, лекарства, защото вече започнаха да се разболяват дечицата при това променливо време.

Да, в сезона на вирусните и простудни заболявания достъпът до медицинска помощ на тези хора, особено на децата, е важен. Имате ли информация?

Доколкото виждам се вземат мерки за ваксинации, за екипи, които на място да преглеждат хората. На "Военна рампа" вече два пъти, по моя информация, са били екипи на ВМА за такъв общ, така наречен първоначален медицински преглед за установяване на състоянието към момента на хората. При нужда могат да се викат екипи на "Спешна помощ". Като нужда имам предвид,  че дотук сме имали няколко случаи на висока температура на малки дечица.

Размразихте бедствения склад на Червения кръст?

Да, бедственият резерв беше освободен като знаете, че своевременно на пресконференцията беше оповестен резултатът от екипа, който направи оценка на нуждите във всички центрове. В момента БЧК изготвя така наречения документ за подаване към Международната федерация за отпускане на финансови средства, които да покрият, да се възстанови това, което е взето от бедствения резерв, а и за другите належащи нужди за 1500 човека. Завивки, дезинфектанти, памперси, бебешко мляко да бъдат осигурени по линия на Международната федерация.

Тоест за още 1500 души, освен тези, за които оказвате помощ от резерва си?

Като цяло са 1500 души от бройката. БЧК в краткосрочен план, в близките 3-4 месеца, би могъл да поеме ангажимент по отношение на одеала, завивки, дезинфектанти, памперси и така нататък.

Вие имате и кампания, да припомним дарителският номер.

1466 е дарителският номер. Но изчакваме, може би в рамките на тази седмица вече ще ни оповестят трите мобилни оператора какви средства са набрани, тъй като технологично поискаха 10 дни, за да обработят информацията. По нашата сметка, която открихме за кампанията в Уникредит Булбанк, сметката вече е към 5600 лева от постъпления на граждани и фирми. И продължават много обаждания и стикования, тъй като част от даренията минават, от фирмите специално, по определен ред, с договор за дарение, с уважаване волята на дарителя за къде да бъде дарението и как да бъде разпределено. Тоест текат и тези паралелни инициативи.

Да припомним, че набирате основно неща и за децата - дрехи, обувки.

Нека да кажа, че доста дрехи вече сме събрали, както и колегите в страната. Така че малко се въздържаме да натрупваме огромни количества. Гледаме по-скоро да ги сортираме и разпределяме. В момента по-належащи са одеала, чаршафи, детски играчки, посуда, защото те нямат нищо, с което да се обслужват, чаши, чинии и така нататък. И остава постоянна нуждата непрекъснато от сапуни, тези хигиенни средства.

Твърде важни са тези хигиенни средства.

Да, ние раздаваме, но след две седмици отново има нужда.

Понеже обществото е доста разделено в отношението си към бежанците, не са малко и тези българи, които смятат, че сирийците едва ли не идават тук на хотел, опишете ни ситуацията в центровете като хигиенни условия?

В никакъв случай не мога да кажа, че идват тук на хотел. Това са хора, които са тръгнали,  защото няма никакъв шанс в тяхната страна, в близко време, нещата да се успокоят, а всичко е в разруха. Те търсят някакъв по-добър живот за децата си. Това са предимно семейства с деца, държа да подчертая. Във "Военна рампа" не съм била, но във "Враждебна" училището е изоставено преди 12 години, никакъв ремонт в стаите не е правен, буквално са наслагани леглата, върху тях едни военни одеала на дюшеците. Има хора, преди ние да раздадем одеалата, които казаха, че двама или трима човека делят едно одеало. Няма никакви чаршафи, спално бельо, и всички са вътре в една стая-4-5 семейства. Като на 100 човека има една тоалетна и един душ. Можете да си представите за какви условия говорим.

В кой от центровете е най-тежко положението?

Във "Военна рампа" на този етап не съм била, но засега във "Враждебна" е най-тежко положението откъм битови условия.

А по линия на храната на тези хора приемате ли дарения?

Осигурява се от Държавна агенция за бежанците. Осигурили са им два пъти пакети и вече би трябвала да започват да им плащат тези 65 лева на месец, които са за храна и всичко друго, което излезе като необходимост да си закупуват. Но в центъра във "Враждебна" тук-там видях в стаите някакъв котлон. Иначе нямат обособена кухня или някъде, където да се готви тази храна. Изключително силно съдействие се получава от самата сирийска общност, която на място им носи дюнери, арабски питки.

Готова храна, защото очевидно няма как да си приготвят.

Това е по тяхна линия. Но трябва да сме много внимателни с храната, защото нямат условия да я съхраняват, няма хладилници.

А нужда от такива, ако фирми искат да дарят или да оборудват?

Трябва директно да се свържат с Агенцията за бежанците, да се прецени точно от какво има нужда и как да бъде, тъй като този център във "Враждебна" е за временно ползване и затова тези неща са от компетенцията на държавната структура. Вече има запитвания от граждани, които искат да дарят печки. Сега само ги регистрираме, тъй като ако отидем, не можем с една печка да свършим работа. И затова само регистрираме такива предложения.

Времето захладнява, има ли яснота дали навсякъде в тези центрове, дори и тези, които сега бяха пригодени за ползване, ще има осигурено отопление, защото и това ще се окаже казус?

В центъра в "Овча купел" всичко е наред. За "Враждебна" са правени някакви проби на системата, но тази седмица пак ще ходим на терен, за да видим какво е положението и дали ще заработи отоплението, тъй като виждате прогнозите какви са. Ще можем да раздадем и одеалата.

И при липсата на одеала това става проблем за тях. Да обобщим, не толкова дрехи да даряват българите, по-скоро дезинфектанти, посуда.

Също хигиенни материали - пасти за зъби, четки. Ако някой е преценил, че може да закупи или да дари средства - това са нещата, които основно купуваме и разпределяме тези дни.