Батето: България ли...няма такава държава, бил съм там
Батето: България ли...няма такава държава, бил съм там / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Батето: България ли...няма такава държава, бил съм там
29542
Батето: България ли...няма такава държава, бил съм там
  • Батето: България ли...няма такава държава, бил съм там

В цялата държава няма тайни, но най-голямата е, че такава държава няма и аз съм живял там. Това заяви в интервю за Дарик Иван Славков-Батето.

Ето какво още каза Иван Славков:

Коя е най-пазената тайна, която ще разкриете в мемоарите си?

Това не е тайна, разбира се. Там тайни няма, както и в цялата държава няма тайни, особено сега след като приключиха всички акции на МВР. Всичко се разбра, виновните бяха заловени, освободени, осъдени няма. Най-голямата тайна е, че такава държава няма. Това ще го кажа в книгата, в седми том. Няма такава държава, бил съм там. И ще повторя нещо. Един мой приятел, той следваше философия, развиваше тази теза, че на държави с по-малко от 50-60 милиона, т.е. на народи  по-малко от 60 милиона не трябва да им се позволява да правят държави, защото веднага искат да имат силен министър-председател - ето Бойко Борисов, силни силови министерства, силна армия, силна външна политика, особено в рамките на ЕС след Лисабонския договор и бързо да внедряват евроатлантическите ценности, каквито и да са те.

Според вас откъде тази сила на премиера Бойко Борисов? Вие помните ли първата си среща с него? 

Помня, разбира се. Помня, когато пазеше колите ни, охраняваше нашите футболни съюзи не лошо. Силата му идва просто от незнанието или от малкото натрупани неща от ценностната му система. Понякога да не знаеш е много полезно, защото ако не се лъжа, един от големите хумористи беше казал как стават великите открития - всички знаят, че това не може да стане, един не знае и го прави. Досега е забранено със закон, Френската академия на науките не приема предложения за вечен дегат, аз не знам откъде някой остава с впечатление, че той е силен.

В свое интервю премиерът Борисов беше казал, че е завършил два университета - единият е на Тодор Живков, а другият на Симеон Сакскобургготски. Изучил ли се е според вас той?

Аз го репликирах още тогава, когато чух тази глупост, защото всеобщо е мнението, че Сакскобургготски е недоучен. Той е завършил военно училище в САЩ. От Тодор Живков аз казах не останах с впечатления той да внимава в час. Да беше прочел една-две дебели книжки.

Виждате ли прилики между управлението пред 1989 година и днешното, понеже се появиха доста такива коментари - със засилената полицейска държава, която дори наричат милиционерска?

Сега е милиционерска държава, а тогава беше правова, що се отнася до присъствието на реда. Имаше ред в държавата, наложен, разбира се, по пътя на страха. Защо едно дете, след като е станало на една-две години и се е опарило три пъти от печката, не посяга да я пипа. Така се създават условните рефлекси и сега всичко това, което се прави, говори много зле, тъй като сплашва, аз другояче не мога да го нарека, след толкова години демокрация за въвеждане на някакъв ред е вън от нормалното мислене и от логиката на нещата. Но прилика между двете системи - това е отрицание на отрицанието, няма никаква прилика и то за съжаление.

Батето България линяма такава държава бил съм там
netinfo

Защо не продължихте да се занимавате с политика след участието в изборите през 2005 година?

Защото нямам пари, нямам пари да ставам подлога на американци, на руснаци или на други. Не си струва и не е почтено. Аз, когато му казах на Живков, че създавам движение, а не партия, разликата е гигантска, и сега ми е много смешно като слушам управляващите казват „ние в политическа партия ГЕРБ". Това нито е партия, нито е политическа, защото тя няма мироглед, на базата на който да си формира политика. Това е абсурд и затова като му казах на Живков, че ще правим движение, той каза „пари имате ли?". Казах „нямаме" и той ми каза, „движете се, даже тичайте за здраве". Много ясен съвет. Сега ми е невероятно смешно, когато тази управляваща политическа партия както те се зоват, непрекъснато казва „в политическия кабинет на еди кое си правителство", „в политическия кабинет на еди кой си министър". Какъв политически кабинет без политика? Това могат да бъдат такива кръжоци по интереси. Кръжокът по интереси на образованието реши да закрие БАН. Кръжокът по смятане,  защото това не е финанси, а по сметки, реши да вдигне акциза, реши да вдигне данък ДДС, така че е много смехотворно, цялата система в момента. Учуден съм, че още ги търпят хората, но изборите идат.

Вие, имате ли някакъв личен конфликт с Бойко Борисов?

Имам да и той е много тежък. Имам и цяла България го знае. Това е случаят с корейския гражданин, който бе обявен за издирване от Интерпол. Предполагам, че са забравили да махнат червената точка, защото той си пътуваше по цял свят. В България дойде след като е бил във Франция, Унгария, Русия. Дойде тука и ми се обади от летището. Арестуван е. Изсмях се, разбира се. Викам му „стой, идвам да те взема". Обадих се на Бойко, той ми каза да си гледам работата. Обадих се на другия измислен генерал - Васко Василев. Той беше началник на полицията, и той каза, че не може. Обадих се на министъра на правосъдието Антон Станков. Той ми каза „и папата да дойде, няма да го пусна". Аз им казах да си гледат работата. Те си я гледаха три години. 10 пъти ходихме на съд, накрая се отмени всичко. Той осъди държавата, но какви нерви ми струва това нещо на мен, много повече, отколкото когато аз бях подложен на същата дивотия. Така че имам личен конфликт с него или по-скоро той си е мой.

Казвате, че правителството няма никаква политика, има ли поне кадрова политика?

Страшна, само за това мога да ги похваля. Като се започне с този Рапъра от Бургас, който беше излъчен за депутат, тази министърка, която не можа да си заеме поста - първата, след това, разбира се, триумфът на Желева по международните форуми, и естествено тези великолепни попълнения - Фидосова и Цецка Цачева. Това е потресаващо, да не говорим за този светъл медицински мозък Лъчо Иванов. Страшна кадрова политика. Те не се познават по между си, за каква политика? Партията съществува три години - три години и да не се познават. Не всеки, сигурно се знаят като компания, но това не е партия. Аз не знам какви са има партийните организации. За съжаление не съм им чел и устава. Програма - търсих я под дърво и камък - крият я, за да не бъде изнесена и прилагана с успех и на други демократизиращи се държави, но това не е партия и това е най-голямата беда. Каквато ще да е партията, защо рухна Съветският съюз. Защото този комсомолски пън от Ставропол, имам предвид Горбачов закри КПСС. Една партия, която няма истинска структура и няма политическа програма, няма място в държавата. Затова аз казах, че нямаше нужда да се изменя Конституцията, защото тогава голямата борба беше за чл. 1, че ръководната роля - държавата е на партията, на комунистическата партия. Аз казах, че само там трябва да се сложи многоточие и при следващи избори, и при трети, и при четвърти, ако се сменя управляващата партия, многоточието да пише „управляваща е ролята на царската партия". Изтрива се „управляваща е ролята", което става и сега - поголовни уволнения, от което има нужда, аз не съм против тях, но назначаване на мястото на трима уволнени пет нови, защото бащицата трябва да раздава постове. Така че от тази партизанщина - полза никаква.

А като експертен кабинет, понеже Борисов каза, че прави експертен кабинет...

Това, виж какво, както между компютри и компоти има разлика, между експертен и експериментален разликата е от небето до земята, така че това са си експерименти, които се вършат. Министрите сутринта говорят едно, което им е казал Бойко, ако не им го е казал, те самите казват „ние не го казваме". До вечерта се надигат здравите сили, мислещите, опровергават го и Бойко вечерта се отмята от това нещо. Цирк. 

Финансовият министър не успява ли, според вас да се справи с кризата? Самият той нарече себе си, че е учен от световна величина.

Да, това обясни кризата. Идването му като човек познавач на световните финанси и съветник, както  сам каза поне на 30 финансови министри. Аз казах - след като той ги е съветвал - ето и от къде дойде кризата. Той е един  неук чиновник. Излезе, както Бойко каза за Цветанов, че е разнасял папките из министерството, аз не знам дали на него са му давали да разнася папки във ведомството, в което е работил. Аз и не знам точно какво е работил. Той каза, че ходил да оправя кризи в Танганайка, Сулавеси, Западна Самоа и Горна Волта. И какво е оправил - никой не може да каже. Неук човек или по-скоро не е практик и дълбоко не познава българската действителност. Това за мен е най-определящото.

Следите ли конкурса за избор на нови шефове на БНТ и БНР?

Не, не го следя.

Появиха се идеи от СЕМ БНР и БНТ да се слеят и да заработят по модела на Би Би Си. 

Тук следва да се зададе въпросът що е това СЕМ, с какво се занимава?

Нарича се медиен регулатор.

А колко пъти ви е регулирал. Те с реостат го регулират, с гаечни ключове ли? Пълен кретенизъм, но какво да се прави. Такива времена са дошли и това ще се изживее. Неотдавна попитах Уляна кой ги ръководи. Тя каза „предполага се СЕМ". Казвам „кой ти пуска задачите - трябва да е партията ръководител", но тя не е. Представи си една медия, в която пада правителството, за три месеца има служебен кабинет. Изтриват всичко, даже би трябвало да унищожават и фонда, да няма нещо да се проплъзне между кадрите, титрите и фонозаписите. За това се връщам на това, че си трябва партия ръководител, каквато ще да е . В Бойко не виждам нищо от Живков, но сега като си поотчупи малко словото, ще ми заприлича на Дучето - с тази бръсната глава и с това масивно тяло ще заприлича.   

Батето България линяма такава държава бил съм там
netinfo