/ iStock/Getty Images
Министерството на външните работи (МВнР) организира за европейските избори общо 191 избирателни секции зад граница, изборните материали са пристигнали в 190 секции и пътуват към последната - в Техеран. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.
 
От Външното министерство напомнят, че правото да упражнят своя глас в изборите за членове на Европейския парламент от България на 26 май имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава членка на Европейския съюз и имат там адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.
 
Какво е ежедневието на депутатите в Европейския парламент?

Гласуването се извършва в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява. Избиратели без настояща регистрация у нас или в друга страна в ЕС се премахват от избирателните списъци.
 
Избирателят може да поиска да бъде включен от властите в избирателен списък преди изборите. Ако той не е включен в избирателен списък на секция извън България, може да бъде добавен в деня на изборите на място. В такъв случай трябва да се представи документ за самоличност и да се попълни стандартна декларация, че съответното лице отговаря на критериите (например през последните три месеца лицето е живяло в България или в друга страна в ЕС), че не е гласувало на същите избори и няма да гласува в друга секция.
 
Българските граждани, командировани за попълване на съставите на СИК на задграничните ни представителства, имат право да упражняват правото си на глас в съответната избирателна секция. Това се отнася и за останалите командировани зад граница български служители.
 
Избирането на ръководителите на Европа - уравнение с няколко неизвестни

Ако сте от България, но живеете постоянно в страна извън ЕС, не можете да гласувате, напомнят от МВнР. Изборният ден извън страната започва в 7.00 ч. местно време и приключва в 20.00 ч. местно време.
 
Служителите на Министерството на външните работи няма да коментират изборния процес. При необходимост от коментари медиите следва да се обръщат към представители на СИК и ЦИК, от чиято компетентност е изборният процес.