Плевнелиев: Гласът на всеки е важен, да покажем отговорност към бъдещето
Плевнелиев: Гласът на всеки е важен, да покажем отговорност към бъдещето / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В последния ден от българската кампания за евроизборите държавният глава Росен Плевнелиев се обърна към всички българи, като припомни, че в предизборната кампания са участвали 15 политически партии, 6 коалиции и трима независими кандидати, които са имали възможност да представят вижданията си за европейското бъдеще на България.

Президентът припомни още, че 10 години след еуфорията от разширяването на ЕС и 6 години след началото на най-голяма икономическа криза, все повече правителства се сблъскват със скептицизъм, но политиците все още са в дълг към европейските избиратели, защото не ги информират достатъчно за това какви решения се вземат на европейско ниво.

На изборите винаги се напомня, че евроскептицизма и апатията са врагове на демокрацията, а ЕС е изправен пред нова фаза на интеграция, за която е нужно доверие, заяви още държавният глава.

Днес България е част от модерния свят, от европейския пазар, в който с труд и последователни идеи можем да успеем.

Президентът припомни, че ползите за България от европейското членство са големи, те са видими и тепърва ще се увеличават, но от нас зависи как ще използваме ЕС - като инструмент за развитие или като извинение за лични неудачи.

В събота - в деня за размисъл, българите честваме големия празник 24 май. Този ден ни напомня, че България има принос към европейската история и въпреки че почти 50 години изкуствено сме били отделени от Европа, европейското е всичко, към което се стремим - свобода на словото и на личността. В този контекст държавният глава призова да бъде активни европейски граждани и със своя глас да покажем отговорност към бъдещето, а легитимността на изборите за ЕП зависи от всеки европейски гражданин - за това е много важно да бъдем активни.

Само политическата пасивност и липсата на приоритети могат да доведат до изоставане, за това гражданите трябва да гласуват.

Росен Плевнелиев се обърна по-специално към младите хора у нас, в контекста на това, че пазарът на ЕС вече е отворен. Отговорност на политиците е младите да се реализират тук. За това е важно те да дадат своя глас. „Поколения българи мечтаеха за това европейско членство, за свобода, за това нека изберем пътя на европейското бъдеще - за свобода и за ред", заяви Плевнелиев и завърши с посланието: „Гласът на всеки е важен".

Цялото изказване на президента Росен Плевнелиев чуйте на Radio.Dariknews.bg

Изказването на държавния глава можете да прочетете ТУК