Жълтите мълчат по скандала, групата заета с по-важни теми
Жълтите мълчат по скандала, групата заета с по-важни теми / netinfo
Парламентарната група на НДСВ даде мандат на министрите си да подкрепят увеличението на пенсиите с 10 процента от 1 юли, но при условие, че от средата на годината се намалят с 3 на сто осигурителните вноски. Скандалът в НДСВ не беше обсъждан на днешното заседание на жълтата група, чиито основни теми бяха свързани със законодателните приоритети на парламента и правителството.

След заседанието Милен Велчев обясни, че въпросът за случващото се в НДСВ не е бил сред обсъжданите теми. В петък почти цялата група на НДСВ излезе с решение, в което предложи на Велчев да поеме политическата отговорност за конгреса на НДСВ като подаде оставка от ръководството на партията. Запитан отново дали е взел решение по искането на групата Милен Велчев уточни, че това ще стане след консултиране с лидера на НДСВ.

Останалите депутати също отричаха да са обсъждали ситуацията в партията. Имаме две решения на групата по този въпрос и за нас като ПГ на този етап въпросът е приключен, коментира Лидия Шулева. Тя припомни, че не групата е органът, който е оторизиран да регистрира документите от конгреса в съда. Организаторите според нея трябвало да вземат решение дали да внесат документите.

Според зам.-председателя на ПГ на НДСВ Борислав Великов било нужно да се видят и знаците от лидера на партията. Запитан кога очаква Милен Велчев да вземе решението си дали подава оставка, както поискаха от групата, Великов каза: “Оставката е един морален личен акт – насила няма да го заставим, ние му предлагаме да поеме отговорност”.

Вицепремиерът Даниел Вълчев, който също участва в заседанието, отказа да коментара събитията в НДСВ с обяснението, че нищо ново не се е случило. По думите му единственото, за което се притеснявал в момента, е "когато шофирал с висока скорост".

Въпреки събитията в партията депутатите на НДСВ обсъдиха предложеното увеличение на пенсиите от 1 юли. Жълтите министри ще подкрепят това макар и символично според НДСВ увеличение – наречено от Лидия Шулева “Закон за лев и 20 ст.”, с колкото според нея щели да се повишат доходите на възрастните. Въпреки че не намираме достатъчно сериозни аргументи за това изключение, ще го подкрепим, но с няколко условия, каза Шулева. Първото е намаляването на осигурителните вноски от средата на годината, както е заложено в преходните разпоредби на бюджета. Защото имало преизпълнение на приходите в хазната, което позволявало подобна стъпка.

Другото условие на НДСВ било правителството да разгледа законопроекта на Лидия Шулева и Христина Христова с мерки, предлагащи трайни решения за един милион пенсионери.

Жълтата група е решила още да започне дебат по политиката на доходите в бюджетната сфера и затова ще изслуша министрите на образованието, на труда и социалната политика, на финансите и на здравеопазването.