Атмосферното налягане сутринта ще бъде значително по-ниско от средното за месеца, но през деня ще започне да се повишава. Жълт код за усилване на вятъра е обявен в части от страната. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ. Кодът е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич.

В отделни райони ще превали и прегърми през деня. Вятърът все още ще бъде от юг, до умерен, в Източна България и на места северно от планините - временно силен. Минималните температури ще останат високи - между 7°С и 12°С, в София - около 7°С.

В хода на деня на югоизток топлият вятър ще утихне, а от северозапад ще задуха студен, с който ще започне захлаждане. Поривите ще са особено силни следобед и вечерта в Дунавската равнина и най-вече по централните и източните северни склонове на Стара планина.

НИМХ

Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. В планините ще духа умерен и силен западен вятър, след обяд - северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, над 1800-2000 метра - от сняг, но след обяд с понижението на температурите границата между дъжд и сняг ще се понижава. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°С, на 2000 метра - около 2°С.

Синоптиците предупреждават: Рязка промяна във времето, жълт код в част от страната

През нощта и в неделя вятърът ще отслабне, но температурите ще се понижат осезаемо. И ако в събота са в широкия интервал от 12 до към 19-20 градуса, то в неделя призори ще паднат малко под нулата в котловините на западна България. Именно там ще превали сняг – краткотрайно и без натрупване. Неделята ще е прохладна и ветровита, но облачността постепенно ще се разкъса, по-видимо в западните райони. По-късно през деня температурите ще се колебаят между 8 и 13 градуса.

Седмицата около средата на март ще започне със слънчево време в понеделник и вторник. В първия ден ще остане хладно – сутрин с температури до минус 4 – минус 5 градуса в котловините на Западна България. След това обаче отново ще се затопли и във вторник следобед термометрите ще достигат 17-18 градуса.

В сряда, четвъртък и петък се очаква динамично време с преминаване на средиземноморски циклон. Ако неговата траектория се запази, отново ще имаме краткотрайни мартенски снеговалежи по високите места в западната половина на страната

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.
НИМХ/БТА, nova.bg