Журналист съди МС, не получил информация за командировките на премиера
Журналист съди МС, не получил информация за командировките на премиера / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Журналист съди МС, не получил информация за командировките на премиера
27969
Журналист съди МС, не получил информация за командировките на премиера
  • Журналист съди МС, не получил информация за командировките на премиера

Журналист от софийска медия е завел дело срещу Министерски съвет заради отказана му информация за извършените разходи за командировки, направени от премиерът Бойко Борисов за периода от встъпването му в длъжност до средата на ноември. Това съобщи адвокат Кирил Терзийски от правния отдел на Фондация "Достъп до информация", който води делото.

Юристът обясни, че от институцията са се оправдали, че няма такива данни, тъй като министър-председателят харчи лични средства за излизанията си в чужбина.

"Поисканата информация била за броя на командировките и местата, които са посетени, и за извършените разходи. Полученият отговор бил, че когато премиерът пътувал в страната нямал командировъчни, тъй като плащал сам всичките си разходи. Делото, образувано от Върховният административен съд, е насрочено за края на септември", поясни адвокат Терзийски.

След като вече е било заведено делото, от Министерски съвет са разпространили информация за направените разходи, но само за официалните визити в чужбина. От справката става ясно, че за периода 27 юли - 7 декември премиерът е похарчил 3420 лева за официални визити.

Кирил Терзийски води и дело срещу президента Георги Първанов. То е образувано заради отказ на Главния секретар на държавния глава да даде информация на журналист за броя и имената на помилваните затворници и членовете на комисиите, които са участвали в процедурите.