Предварителните сведения потвърждават, че в МВР са постъпвали сигнали във връзка с разпоредената проверка дали има стари разследвания срещу лица от президентството, за която информира вчера вътрешният министър Калин Стоянов. Това каза в отговор на журналистически въпрос в Шумен главният секретар на МВР  гл. комисар Живко Коцев, който по-рано присъства на отчета на Областната дирекция на МВР.

МВР развива публична дейност и изключително отговорно подходихме и във вчерашния ден, след като излязоха публикациите в пресата. Ние се самосезирахме и разпоредихме проверка на абсолютно всички структури, за да се установи има ли регистрирани и постъпвали сигнали, за които се твърди от народен представител, каза Коцев. 

Пеевски: Защо прокуратурата и службите не оповестяват данните за проверки в президентството

По отношение на подготовката ни за Шенген работим активно. Формирана е и работна група с широк кръг от експерти от различните звена, за да можем адекватно да приложим абсолютно всички мерки на границите ни по въздух и вода. Ще спазим всичките ни срокове – информационните системи да бъдат интегрирани, да могат гражданите да бъдат спокойни и сигурни, че ще пътуват безпрепятствено през граничните контролно-пропускателни пунктове, каза още Коцев в отговор на друг журналистически въпрос.

„Очаквам окончателен доклад, за да стане ясно какъв е техният брой, в кои структури са подавани, какъв е характерът им и какво изобщо е тяхното движение”, добави той. Финалните данни ще станат ясни до края на днешния ден.

Коцев уточни, че при всички положения сигналите са отработвани и са извършени проверки.


 
Станимир Савов/БТА