Жители на Белопопци и Байлово на символичен протест заради водопровод
Жители на Белопопци и Байлово на символичен протест заради водопровод / снимка: DarikNews.bg, архив
Жители на Белопопци и Байлово на символичен протест заради водопровод
72329
Жители на Белопопци и Байлово на символичен протест заради водопровод
  • Жители на Белопопци и Байлово на символичен протест заради водопровод

Жители на селата Белопопци и Байлово блокираха за час пътя между двете софийски местности заради забавянето на проект за нов водопровод. Пред Дарик кметът на Белопопци Анка Ненова заяви, че част от общинските съветници от Горна Малина умишлено пречат на смяната на водопровода, тъй като според тях това ще лиши от вода село Байлово. Ненова допълни, че ако на 15 май, когато има общински съвет, не бъде одобрена подмяната на водопровода, община Горна Малина ще изгуби отпуснатите европейски средства за обновяване на ВиК мрежата.

Жителите на селата Белопопци и Байлово излязоха на символичен протест, за да изразят своето недоволство от решението на част от общинските съветници на Горна Малина, които отхвърлят проект за изграждане на нов водопровод между двете села. По думите на Анка Ненова сегашната ВиК мрежа в местността е от 60-те години на миналия век, изградена е с етернитови тръби, от които вече тече канцерогенна вода:

„Проектът в момента е готов и остава само общинските съветници да потвърдят, че проектът е готов. Те отказват да подкрепят това, казват пред хората, че белопопчани искат да ни вземат водата. Този водоизточник е карстов извор, който има 16,6 литра в секунда вода. Тази вода стига за 6-7000 човека. В Байлово са 250 човека, а Белопопци - 580", коментира Ненова.

Кметът на село Белопопци добави, че за няколко години голяма част от жителите на селото са заболели или починали от рак:

„Около 15 човека за 2-3 години са починали от рак, което за Белопопци е много. Преди години не е било така. Абсолютно навсякъде вече се отричат тези тръби. При мисълта, че ние имаме готов проект, в който да можем да участваме, за да спечелим, а и ние сме третата община в България, която е спечелила най-много проекти , допълни тя."

Ненова заяви, че ако на 15 май по време на общинския съвет, не бъде одобрен проектът, жителите на двете села ще пристъпят към ефективни протести.