Желев: Приватизация на лечебни заведения ще има, но трябва поправки в закона
Желев: Приватизация на лечебни заведения ще има, но трябва поправки в закона / снимка: Sofia Photo Agency

Допълнително финансиране на здравната система без отражение върху осигурителната тежест и промени в регламента за приватизация на лечебните заведения са заложени в краткосрочната политика на БСП. Това стана ясно по време на разширено съвещание на ВС на партията, на което се обсъждат здравната реформа и промените в МВР.

Според здравния министър д-р Евгений Желев реалистично е увеличението на финансите в здравната система с 2% чрез вътрешно преразпределение в осигурителната система без това да се осигурява върху осигурителната тежест на граждани и работодатели.

Желев препоръчва изравняването на детската здравна вноска, която сега е 3% от минималния осигурителен доход, с 6 процентовата вноска, което ще влее още средства в системата. В краткосрочен план здравният министър посочи нужните поправки в Закона за приватизацията, които да дадат възможност за отдаване само на обособените части в лечебното заведение като сутерени и кухни, а 70% от печалбата от експлоатацията им да остава за заведението.

До юли трябва да стартира включването на мениджърски договори за управление на болниците, които ще обвързват заплатите на директорите с печалбата на заведението.

През тази година ще бъде създаден и медицински инспекторат към министерството, който ще контролира тръжните процедури в системата, а до два месеца ще започне изграждането на системата за електронни здравни досиета, която реално ще заработи от 2009 година.