Зеленогорски: Нереалистично е в 43-ото НС да има нов кабинет, но ще положим усилия
Зеленогорски: Нереалистично е в 43-ото НС да има нов кабинет, но ще положим усилия / БГНЕС, архив

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски изрази мнение, че на този етап му се струва доста нереалистично в рамките на този парламент да има ново правителство, но от дясната коалиция ще положат усилия.
Вече стана ясно, че след отказа на ГЕРБ и БСП да съставят правителство в 43-ото НС, президентът Плевнелиев ще връчи третия мандат на РБ в понеделник.

Плевнелиев: Възможността 43-ото НС да излъчи кабинет е все по-минимална

Зеленогорски напомни, че вчера реформаторите са започнали разговори с ГЕРБ и ще ги продължат, когато мандатът им бъде връчен.

"Мислим, че това усилие си заслужава, защото България е изправена пред огромни предизвикателства и едно безвремие от порядъка на 6-7 месеца с няколко правителства, предимно експертни, служебни - слаби правителства, които трудно биха могли да отговорят на кризисна ситуация каквато е напълно възможно да се случи по линия на мигрантската криза", каза Зеленогорски.

Той допълни, че ако бъде направено такова усилие, това означава, че ще може да се извърши промяна в Изборния кодекс, за да се приближи до изискванията на хората след референдума. Според него обаче, промяна на изборния закон за месец-два е безсмислено да се прави, тъй като резултатът ще бъде лош.

Кунева: Не е уместно, когато се дава мандат, да се обръща гръб

Зеленогорски каза още, че ако мандатът на РБ бъде реализиран, в бъдещото правителство няма да влизат политически лица. „За нас е по-важно да няма лоши последствия за държавата, отколкото това един или друг колега от ръководството на Реформаторския блок да бъде министър", допълни той.

Това според него ще бъде програмно правителство с десет ясни неща, които да свърши в рамките на конкретен срок. Найден Зеленогорски каза, че краят на март и началото на април не е времето за предсрочни избори. Той добави, че ако се тръгне към създаване на правителство в рамките на този парламент, политическите сили, които гарантират мнозинството, трябва да решат кое е възможно - дали да има например избори през юни или през септември и дали това няма да нанесе вреда на председателството на България на ЕС.

Очевидно е, че всички тези движения напред-назад най-вероятно ще ни попречат да изживеем звездния си миг, защото България ще председателства ЕС отново след много години, каза още Зеленогорски.

Дончев: Може да има разговори с РБ за кабинет, силно скептичен съм

„Няма нищо по-нормално от това да си говорим с ГЕРБ, защото сме от една политическа коалиция и при направената от нас оценка вчера, ние определяме свършеното на правителството като много положително. Наистина няма как за две години да свършиш това, което си заложил за четири, но има значими промени по отношение на образование, здравеопазване, енергетика, икономика", каза Зеленогорски.

Той посочи, че правителството на Борисов оставя държавата в добро финансово състояние с икономически ръст, втори по големина в рамките на ЕС за третото тримесечие, 14-15 млрд. фискален резерв и много снижено ниво на безработицата.

Други новини от Плевен