Здравно министерство не е плащало на болници за трансплантации
Здравно министерство не е плащало на болници за трансплантации / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Здравно министерство не е плащало на болници за трансплантации
38692
Здравно министерство не е плащало на болници за трансплантации
  • Здравно министерство не е плащало на болници за трансплантации

Фондът за трансплантации не покрива изследванията и пътните разходи на пациентите, които имат възможността да се лекуват в чужбина. Така директорът на фонда София Мутафчийска коментира изнесените от пациентски организации случаи, при които пациенти са плащали по 3-4 хиляди евро за изследвания, въпреки че са били одобрени за финансиране.

Миналата година фондът изразходва около 300 хиляди лева и върна на бюджета 4,7 милиона лева. Стана ясно още, че Министерство на здравеопазването не е плащало на болници в България, където са извършени трансплантации.

Не е ясно с какви средства ще разполага фондът за трансплантации през 2011година, коментира нейният директор София Мутафчийска. За десет месеца, откакто е създаден, общественият съвет към фонда е одобрил 27 пациенти за лечение в чужбина, реално извършената и финансирана трансплантация е една - на стволови клетки:

София Мутафчийска: „До момента са подадени 127 заявления, като половината от тях са достатъчно годни да бъдат разгледани, а именно 64. Заявление, само с молба за трансплантация, без медицинска документация, която да оказва състоянието на лицето, няма как да бъде сложена и да бъде обсъждана от трансплантолозите. От тези 64 разгледани досиета, 29 пациенти по различни показатели са получили отказ от финансово организационно подпомагане. 8 са върнати отново по различни причини - най-често свързани с медицинското им състояние в момента, са върнати за допълнителни изследвания и становища. 27 са одобрени за организационно и финансово подпомагане".

Директорът на болница „Лозенец" доктор Любомир Спасов и професор Петър Панчев от Александровска болница заявиха, че до този момент не са получавали пари от здравното министерство за извършените трансплантации.

„Вече тихомълком между сестрите съществува едно напрежение, при следващи трансплантации те могат и да откажат да работят", каза проф. Панчев.

Успеваемостта при трансплантациите в България се увеличава непрекъснато, отчете директорът на агенцията доктор Теодора Джалева. През 2005 година успешните трансплантации са били 60%, а през 2010 - 82%.