Министър Кирил Ананиев
Министър Кирил Ананиев / БГНЕС
Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че се извършва манипулация от хора, които обслужват корпоративни интереси. Изказването му беше във връзка с протеста срещу мораториума за нови лекарства и терапии за следващата година.
 
Той посочи, че българският позитивен списък съдържа богата гама от медикаменти с доказан терапевтичен ефект. Мотивите за ветото, което президентът Румен Радев наложи в петък, са несериозни, изтъкна Ананиев.

Президентът наложи вето над мораториума за нови лекарства в бюджета на НЗОК за 2018 г.
 
„Искам да се обърна към президента на България, ние ще направим нашите мотиви за ветото, но неговите мотиви, че ако ги няма тези нови молекули, няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани и няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и пред възможността да се лекуват, или че се нарушава равенството на гражданите, са най-малко несериозни. Аз съм писал мотиви към вето на президент и мисля, че тези хора, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята, за която пишат“, коментира здравният министър.

По думите в момента се извършва „една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси, манипулирайки и използвайки една много чувствителна тема - здравето на българина и на нашите деца“.

Протест срещу мораториума върху лекарствата и новите терапии
 
„Уверявам ви, че нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами лекарства и с доказан терапевтичен ефект. Уверявам ви и, че няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и света, медикаменти“, допълни още министър Ананиев.
 
Той каза още, че мораториумът е временна мярка за стабилизиране на Националната здравна каса. По думите на здравния министър само от началото на дебата за мораториума, за около седмица, новите молекули от 17 са станали 32, което означава още около 40 милиона лева.