Здравната каса няма да подпише Националния рамков договор
Здравната каса няма да подпише Националния рамков договор / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Здравната каса няма да подпише Национален рамков договор с Българския лекарски съюз. Причината е, че надзорният съвет на институцията не приема исканията на лекарите за увеличаване на цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести и за диабет със 6 млн. лв.

За да се случи това, трябва да се вземат от предвидените пари за извънболнична помощ, което значи с хиляди направления по-малко за следващата година, посочи директорът на касата д-р Румяна Тодорова. Тя е убедена, че това не трябва да се случва, тъй като ощетява всички пациенти.

Според Тодорова дотук нямаше да се стигне ако предварително планираният бюджет на Здравната каса за следващата година не бе намален с 80 млн. лв. преди да бъде гласуван.

„Надзорният съвет се раздели четири на три гласа. Четири са против подписването на рамковия договор, три са за, те са от квотата на държавата. По отношение на договора за обеми и цени всички са единодушни - неодобряват предложенията на лекарския съюз за вдигане на цените по две причини”, обясни д-р Румяна Тодорова.

„На 17 декември имаше среща между Надзорния съвет на Касата и УС на лекарския съюз, където бяха коментирани техните предложения за увеличаване на цените на някои дейности. До едно време се стигна до компромисен вариант. Касата направи някои отстъпки, лекарския съюз също и така нещата уж бяха договорени, но изведнъж лекарския съюз се отказа от нашето предложение. Вчера получихме едно доста ултимативно писмо, в което се казва, че съборът е взел решение в събота, че договорът за обеми и цени, те ще се съгласят да подпишат, само ако се приемат техните цени. Това означава много по-малко направления, ако се приемат цените на Българския лекарски съюз. Говоря по-малко направления в сравнение с това, което Касата е платила през 2014 г. Ние платихме всичко през тази година. Т.е. ако се стъпи на обемите от тази година, Касата влиза в един сериозен дефицит около 12 млн. лева за извънболничната помощ допълнително, ако се приемат цените на лекарския съюз?, коментира още Тодорова.

От Лекарския съюз не скриха учудването си от така взетото решение от Здравната каса. Пред Дарик председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов увери, че от съсловната организация ще заведат дело и ще настояват за конкретни оставки в Надзорния съвет на Здравната каса.