Здравната каса изпълнява политическа поръчка
Здравната каса изпълнява политическа поръчка / netinfo

Националната здравноосигурителна каса изпълнява политическа поръчка и се опитва да наложи на лекарите неща, които те не приемат. Така коментира ситуацията около бюджета за здравеопазване варненският депутат от ДСБ проф. Димитър Камбуров. Той определи като недопустими изявленията на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, че Българският лекарски съюз и Касата трябва сами да оправят кашата, която са направили.

Камбуров ще направи запитване в парламента до министъра относно негова заповед от септември. В нея, със задна дата от началото на годината, на 15 болници от София от Касата се изплащат допълнителни суми за лекувани пациенти по 7 групи. Като най-фрапираща Камбуров определи последната. Според нея за всеки пациент, на когото е оказана спешна помощ без да бъде хоспитализиран, на болницата се превеждат по 20 лв.

Бюджетът за здравеопазване, който е 1,465 млрд. лв., е 4.3 % от брутния вътрешен продукт. Съотношението в Албания е 6.7 %, а в Германия – 12 %. Разчетът на бюджета е правен върху 7.5 млн. българи, поне 1 млн. от които не са си плащали осигуровките, каза още Камбуров. Според него, ако Националният рамков договор бъде гласуван в сегашния си вид, след 6 месеца ще бъдат лимитирани част от клиничните пътеки.