/ Sofia Photo Agency, архив
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа промени в наредбата за медицинската експертиза и в правилника за устройството и организацията на работа на ТЕЛК.
 
Промените в наредбата прецизират медицинската оценка на някои видове увреждания. С тях обаче не се прави съществена промяна в начина на оценяване на трайно намалената работоспособност, посочват в своя позиция три от работодателските организации - Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал и Българската търговско-промишлена палата.

Майки на деца с увреждания поискаха индивидуален подход и спешен електронен регистър
 
Те допълват, че така предложените промени ще задълбочат основните недъзи на системата, критикувани от обществото.
 
Организациите предлагат конкретни промени в наредбата, като например оценката на вида увреждане да се разграничи от оценката на работоспособността, а самата работоспособност да се замени с термина функционалност.

На първо четене: НС прие промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания
 
Ако един човек има 100 процентова парализа на краката, това не означава 100 процентова неработоспособност, посочват от бизнеса.
 
Тристранката ще разгледа и промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се урежда правото на пенсиониране на 82-ма души от съкратените миньори от рудник Бобов дол.
 
Поправките предвиждат право на ранно пенсиониране преди изпълнение на условията за стаж и възраст, в случай, че мината бъде ликвидирана.