Започват масови проверки на охранителни фирми
Започват масови проверки на охранителни фирми / netinfo

Полицията започва масови проверки на охранителните фирми в страната след 1 февруари съобщиха за Дарик от МВР. Проверката е била разпоредена заради зачестили случаи на небрежно отношение и нарушения от страна на охранители.

Към момента приблизително 1200 фирми и над 2000 звена за самоохрана са лицензирани по Закона за частната охранителна дейност в цялата страна. В тях работят около 130 хиляди охранители.

Особено внимание ще се обърне на: предоставяните охранителни услуги с висока степен на риск - охрана на ценни пратки и товари; лична охрана на физически лица; охрана на имуществото на физически или юридически лица, както и на обекти с особено значение за икономиката и сигурността на страната. Проверките ще се извършат в местата, поети за охрана, както и в офисите на звената за самоохрана и частните охранителни фирми.

Ще се проследява наличността и коректното попълване на документацията, конкретната организация и непосредственото изпълнение на охранителната дейност.

При констатиране на нарушения контролните органи ще предприемат предвидените в закона административно наказателни мерки.