Започват инициатива за запазване на блатното кокиче в местността „Корал
Започват инициатива за запазване на блатното кокиче в местността „Корал / Sofia Photo Agency

Природозащитници започват инициатива за запазване на блатното кокиче в местността „Корал" в Царево. Свилен Овчаров от „Зелени адвокати" заяви, че „седем години, след като природната забележителност е била заличена от регистъра на защитените територии, популация на блатното кокиче все още има в района на бившия къмпинг "Корал" в село Лозенец. Алпинисти и сърфисти, които дават начало на инициативата, ще настояват за процедура за възстановяване и нормативна уредба.

Разследващият журналист Атанас Чобанов пък заяви, че е внесъл в прокуратурата различни документи, доказващи престъпна продажба на общински земи през 2003 г., като обясни, че там съществува конфликт на интереси. Той представи и схема, по която „незаконната приватизация е била извършена, чрез далавери и измами от страна на заинтересовани лица", заяви още Чобанов. По думите му става дума за печалба от порядъка на 40 млн. евро.

Адвокат Овчаров пък изрази и съмнения за нарушения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Специалисти обясниха, че блатното кокиче е и основна съставка в лекарството за детски паралич и това го прави още по-важно.