Започна заседанието на КСНС, но без опозицията
Започна заседанието на КСНС, но без опозицията / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Новият закон за отбраната и въоръжените сили и резултатите от служебната проверка по инцидента в Челопечене са двете точки от дневния ред на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Георги Първанов. На него освен политическите сили присъстват премиерът Сергей Станишев, директорът на ДАНС Петко Сертов и председателят на парламентарната комисия по отбрана и сигурност Ангел Найденов. Представителите на опозицията обаче напуснаха заседанието минути след неговото начало.

В началото държаният глава посочи, че освен двете точки, предвидени в дневния ред, може да се обособи точка ”Разни”, в която участниците да поставят актуални въпроси, без ограничаване във времето и тематиката. Това са теми, които се вписват в законовата рамка на Конституционния съд и представляват обществен интерес. Най-вероятно става дума за доклада на ОЛАФ. Преди заседанието бе разпространено специално изявление на президента, в което се посочва, че на основата на доклада Първанов очаква бързи и ефективни мерки за подобряване на взаимодействието между компетентните институции за изясняване на посочените в доклада случаи, поставяне на твърди гаранции пред европейските институции, че няма да бъдат допуснати злоупотреби и нарушения със средствата от еврофондовете. Никоя държавна институция не може и няма да отваря „чадър” над когото и да било, каза Георги Първанов. Той посочи, че ДАНС трябва да изясни доколко тезата на ОЛАФ, че има влиятелни сили в българското правителство, които нямат интерес да бъде наказан който и да било, е основателна.

С първия доклад на ОЛАФ българските институции са били запознати още на 18 юни, съобщи президентът. Тогава не е имало такива политически заключения, допълни той и постави въпроса кога и защо са се появили и ще има ли опровержение, ако няма конкретни доказателства. Държавният глава предложи в медиите да се публикуват в медиите отчетите на всички участници в предизборната кампания за президентски избори през 2006 година, за да може обществото само да направи изводите си.

В началото на заседанието Първанов посочи, че е важно при обсъждането на Закона за отбраната и въоръжените сили, включително и името му, да се гарантира политическа неутралност, граждански контрол върху властите, а не само на изпълнителната власт върху въоръжените сили, и да се намери решение за професионалния и социален статус на работещите в системата на отбраната.

За инцидента в Челопечене трябва да се отговори на въпроса за причините и отговорността на държавните институции, включително за овладяването на ситуацията и ликвидирането на последиците, посочи държавният глава. Той заяви, че очаква да се приеме програма за утилизация или поне план за действие на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, защото очакванията са, с оглед на динамиката на процесите в българската армия, че ще има натрупване на още такива боеприпаси, които биха могли да създадат опасност.